Liselilerden, Suriyeliler projesi

'Haydi Suriyeyi konuşalım'ın finali İskenderun´da yapıldı

GÜNCEL 1.11.2019 11:14:00 0
Liselilerden, Suriyeliler projesi

İskenderun/SES

İskenderun Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde yürütülen, Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen, Erasmus+ KA347 kapsamındaki 'Haydi Suriyeyi konuşalım' adlı projenin final toplantısı, İskenderun´da yapıldı. İskenderun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ev sahipliğindeki proje toplantısına, Romanya ve Litvanya´dan 20, Türkiye´den ise 15 öğrenci katıldı.
Proje koordinatörü Hanefi Zobar, projemizin daha önceki toplantılarını 3 ülkeden 30 katılımcı ile Romanya ve Litvanya´da gerçekleştirdiklerini ifade etti. Zobar, 'Suriye meselesine çözüm arayışa İskenderun´da devam ettik. Amacımız göçmen sorunlarını yakından takip eden gençlerle ortak çalışmalar yapıp, elde ettiğimiz verileri ve bilgileri karar alıcılarla paylaşmak. Romanya ve Litvanya´da başarılı sonuçlar elde ettik. Yaptığımız aktivitelerle, binlerce kişiye ulaşarak, Suriye ile ilgili bir kamuoyu oluşturduk. Aynı zamanda, geçmişten günümüze, sıkıntı yaşayan insanlara kucak açmayı ilke edinen ülkemizin ve insanlarının hoşgörüsünü de gittiğimiz ülkelerde anlattık. Yurtdışından gelen öğrenci ve öğretmenlerle değişik çalışmalar yaparak, mültecilerin sorunlarını tartıştık. Yerel otoritelerle, Suriye sorunu için yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunduk. Kızılay Çocuk ve Gençlik Merkezi ile ortak çalışmada bulunduk; ülkemizin Suriyeliler için yaptığı çalışmaları paylaştık. Dünya genelinde mülteci hakları üzerine etkinlikler yaptık. Yabancı öğrencileri Suriyeli öğrenciler ile buluşturarak, Suriye´de bitmeyen savaşı çocukların hikayelerinden dinledik. Çocuklar, savaşın acımasız yüzünü, yurtdışından gelen arkadaşlarına en masum şekilde anlattı' değerlendirmesini yaptı. 'Haydi Suriyeyi konuşalım' projesinin Romanya ve Litvanya´da ilgi uyandırdını, İskenderun´da da dikkatli bir şekilde izlendiğini belirten Zobar, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve belediye başkanı Fatih Tosyalı, proje ekibimizi misafir edip, katılımcılarla sohbet etti. Özellikle yabancı öğrencilerin Suriye konusundaki sorularını büyük bir titizlikle cevapladı. Kaymakamı ve belediye başkanı, Türkiye Cumhuriyeti olarak Suriyeli misafirlerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi paylaştı.'

Suriyeli öğrencilerinin proje kapsamında çizdiği resimlerle sergi açıldığını da ifade eden Zobar, 'İskenderun Kaymakamı yönden, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Köseoğlu, Hatay eski Milletvekili Mehmet Sılay´ın da katılımıyla İskenderun Halk Eğitim Merkezinde sergi açtık. Suriyeli çocukların çizdiği resimler çok etkileyici. Sergimizi daha önce Romanya ve Litvanya´da da açıldı. Aynı sergiyi, bu kez Ankara´da, Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde açıp, yurtdışından gelen devlet adamlarına Suriye meselesini çocukların resimleriyle anlatmayı planlıyoruz' değerlendirmesini yaptı. Projenin final toplantısı için Romanya´dan gelen Raisa Maria Ordace ise Türkiye´de geçen sürenin kendisi için inanılmaz bir fırsat olduğunu ifade ederek, 'Suriye sorununu, Suriyeli çocuklardan dinledik. Onlarla beraber aktiviteler yaptık, birlikte Kapadokya´ya gittik. Türk yemekleri, kültürü ve tarihi hakkında birçok bilgi edindim. Bu toplantıda edindiğim arkadaşlık ve tecrübeleri hazine gibi saklayacağım' diye konuştu.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22