'Lokantaya spor kulübü izni ´aykırı´'

İskenderun Yelken Kulübü´ne 18 Mayıs 2005 tarihinde verilen yapı kullanma izninin imar mevzuatı ve ruhsat etki projesine uygun olup olmadığı yönünde açılan davada bilirkişi raporunu verdi

GÜNCEL 10.05.2019 11:51:03 0

Akın Bodur/İskenderun

. İnşaat mühendisi M. Cemil Gündoğan, mimar Hasan Özay ve harita kadostro mühendisi Muti Duru tarafından hazırlanan ve Hatay 1. İdare Mahkemesi Başkanlığına sunulan dokuz sayfalık bilirkişi raporunda, '... 1153 sayılı parselde yapımı tamamlanan binanan lokanta binası olduğu halde Su Sporları Tesisi olarak İskenderun Belediyesi tarafından düzenlenen 26 Mayıs 2006 tarih ve 14 sayılı Yapı Kullanma İzin belgesinin onaylı imar planına, kıyı Kanununa ve İmar kanununa aykırı olduğu kanaatindeyiz' ifadesine yer verildi.
Mimar Ercüment Kimyon tarafından açılan davaya mahkeme kararıyla belirlenen üç üyeli bilirkişi, 18 Mart 2019 tarihinde yaptığı keşif sonrası raporunu hazırladı. Alanın, inşaat ruhsatında ´su sporları tesis alanı´, yapı kullanım izni belgesinde ise ´su sporları eğitim tesisi´ ibaresi geçtiği, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından, İskenderun Yelken İhtisas ve Su Sporları Kulübüne 10 Haziran 2000 tarihli sözleşme ile 15 yıl süreyle kiraya verildiği, binanın mimari projesinin incelendiği ifade edilen bilirkişi raporunda, '... Binanın kullanım amacının lokanta olduğu ve lokanta olarak kullanıldığı görülmekte olup, su sporları tesisi ile ilgili bulunmamaktadır. Kıyı Kanunun 13. maddesinin C bendinde ´kıyılarda yapılan yapı ve tesisler, yapım amaçları dışında kullanılamazlar´ hükmü bulunmaktadır. Bu durumda kıyı alanında yapılan lokanta binasının onaylı imar planında belirtilen su sporları tesisi amacının dışında farklı bir amaçla kullanıldığından Kıyı Kanununa aykırı olduğu kanaatindeyiz. Kıyı Kanunun 5. maddesinde ´kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeridinden yararlanrmada öncelikle kamu yararı gözetilir´ hükümleri bulunmaktadır. Toplumun yararlannasına açık yapı tanımı, Kıyı Kanununda tanımlanmış olup, toplumun yararlanmasına açık yapı ´mevzuaata göre tespit ya da tastik edilmiş kural ve ücret tarifelerine uygun biçimde, getirdiği kullanımdan belirli kişi ya da topluluklara ayrıcalıklı kullanım hakkı tanınmaksızın yararlanmak isteyen herkese eşit ve serbest olarak açık bulundurulan ve konut dokunulmazlığı olmayan yapıları ifade eder´ hükmü bulunmaktadır. Dava konusu lokanta binası İskenderun Yelken Külübü tarafından kullanılmakta olup, herkesin eşit ve serbest olarak kyararlanmasına açık değildir. Bu nedenle kıyı kanununa aykırıdır....' ifadesine yer verildi.
Bilirkişiler Gündoğan, Özay ve Duru tarafından hazırlanan raporda şunlara yer verildi: '... Lokanta binasının kara tarafındaki inşaat sınırının, mimari projedeki vaziyet planında, parsel sınırından başlatıldığı halde inşaatın yapım aşamasında fiilen yapılan temel aspikasyonunda, bina sınırındın parsel sınırından deniz tarafına doğru yaklaşık 6.50 metre kaydırılarak temel aplikasyon yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle lokanta binası parsel sınırının dışına taştığı görülmektedir. Ayrıca lokantanın açık teras projesindeki ölçüleri 5 metre iken 17.20 metre teras yapılmış ve bunun 9.80 metrelik kısmının üstü kapalı ve yanları cam balkon elemanlarla kapatılmıştır. Böylece terasın tamamının dolgu alanına ve çelik kazıklar üzerine yapıldığı görülmektedir. Projeye aykırı olarak yapılan bu aplikasyon uygulamalarının da İmar kanunu ve Kıyı Kanununa aykırı olduğu değerlendirilmektedir. Mimari projenin incelenmesinde lokanta binası olduğu halde, İskenderun Belediyesi tarafından Su Sporları Tesisi olarak yapı ruhsatı düzenlendiğinden, 18 Mayıs 2205 tarih ve 1/1/41 sayılı yapı ruhsatının onaylı imar planına, Kıyı Kanununa ve İmar Kanununa aykırı olduğu kanaatindeyiz. 1153 sayılı parselde yapımı tamamlanan binanın lokanta binası olduğu halde Su Sporları Tesisi olarak İskenderun Belediyesi tarafından düzenlenen 26 Mayıs 2006 tarih ve 14 sayılı Yapı Kullanma İzin belgesinin onaylı imar planına, kıyı Kanununa ve İmar Kanununa aykırı olduğu kanaatindeyiz.'
Kimyon, açtığı davada, 1976 yılında Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü´ne, daha sonra da Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne tahsis edilen mülkiyeti hazineye ait 2.517 metrekarelik 1153 nolu parselin, İskenderun Yemken Külübü olarak kiralandığını, spor kulübünün teknelerinin bulunduğu çekek yeni ve spor yapanlara hizmet etmek üzere kağir yapı özelliğindeki duş, lavabo, wc olarak kullanılan yapı ile spor yapanların yararlandığı basit baraka şeklindeki yapının yıkılması sonrasında parselde çelik kontrüskiyon yapı kullanıldığını ve bu yapının Kıyı Kanunu, İmar Kanunu ve imar planına uygun olmadığını, yapı ruhsatı verilmesi mümkün olmayan yapıya yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesinin verildiğini belirterek, bunların iptalini istemişti.

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57