Lübnan´a liman hizmeti Türkiye´den mi?

4 Ağustos´ta patlayıcı maddenin bulunduğu bir depoda çıkan yangın sonrası yaşanan patlama ile Beyrut Limanı´nın kullanılmaz duruma gelmesi üzerine Türkiye, iki limanı Lübnan´ın kullanımına önerdi.

GÜNCEL 11.08.2020 12:20:23 0
Lübnan´a liman hizmeti Türkiye´den mi?

 Lübnan´ın kullanımı için Mersin limanını adres gösteren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Beyrut Limanı ve çevresindeki binaların inşasında Türkiye´nin sonuna kadar yardıma hazır olduğunu, Beyrut Limanı tekrar ayağa kaldırılıncaya kadar da Mersin Limanı´nın Lübnan´ın hizmetinde olacağını söyledi, İskenderun Limanı´nı da Lübnan´ın hizmetine sunabileceklerini ifade etti. Lübnan´ın Mersin Limanını kullanması durumunda Beyrut´a sevkin kara yoluyla yapılması, Suriye´de yaşanan savaş nedeniyle sorunlu görünüyor.

Akın Bodur/İskenderun
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Lübnan´ın kullanımı için Türkiye´de 36 yıl süreyle işletmesi özelleştirilen Mersin limanlarını adres gösterdi. Oktay, Beyrut Limanı tekrar ayağa kaldırılıncaya kadar Mersin Limanı´mızın Lübnan´ın hizmetinde olacağını, bu limanın yanında İskenderun Limanı´nı da Lübnan´ın hizmetine sunabileceklerini ifade etti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Beyrut´a ´geçmiş olsun´ ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Türkiye´nin, Lübnan halkının yanında olduğunu belirterek, 'Mersin ve İskenderun limanlarımız, Beyrut Limanı tekrar inşa edilene kadar Lübnan´ın hizmetine sunulacak' açıklamasını yaptı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, Beyrut Limanındaki patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 154, yaralı sayısının da yaklaşık 5 bin kişi olarak açıklamıştı. ABD ve bazı ülkeler patlamayı ´saldırı´ olarak yorumluyor. Beyrut Limanındaki bir depoda 6 yıldır tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın patladığını belirten Beyrut Valiliği ise limanda meydana gelen patlamanın 15 milyar doları aşabilecek bir zarara yol açtığını ifade etti. Patlama sonrası yaşanan gösteriler üzerine Lübnan Başbakan Hassan Diyab, erken seçim kanununu Bakanlar Kurulu´na sunacağını açıklamıştı.
Beyrut ziyaretinde, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile görüşme yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Çavuşoğlu, Türkiye´nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, Türkiye-Lübnan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Sinop Milletvekili Nazım Maviş, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve diğer ilgili ve yetkililerin katıldığı ziyarette, patlamanın meydana geldiği limanda da incelemede bulundu. İnceleme sonrası açıklama yapan Oktay, 'Lübnanlı kardeşlerimize, Cumhurbaşkanımızın, Türk milletimizin baş sağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletmek üzere buradayız. Mersin ve İskenderun Limanı´mızı, buradaki Beyrut Limanı tekrardan inşa edilip normal fonksiyonel hale geldiği ana kadar Lübnan´ın ticari ve ekonomik faaliyetlerinde ülkenin hizmetine sunacağımızı ifade ettik. Son derece mutlu oldular, memnun oldular, değerlendirecekler. Görüşmeler devam edecek' değerlendirmesini yaptı. Lübnanlı yetkililerle görüşen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, yaraların sarılması için Mersin Limanının Lübnan´a tahsis edildiğini duyurdu. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun´la görüşen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 'Lübnan Cumhurbaşkanı Avn´a daha fazla gıda yardımına, tıbbi yardıma hazır olduğumuzu, buna devam edeceğimizi ilettik. Türkiye´nin tüm hastaneleri ve tüm hava ambulansları Lübnan´ın hizmetindedir. Beyrut Limanı tekrar ayağa kaldırılıncaya kadar Mersin Limanımızın ve İskenderun Limanımızın Lübnan´ın hizmetinde olacağını ifade ettik' dedi ve Beyrut Limanı ve çevresindeki binaların inşası konusunda Türkiye olarak sonuna kadar hazır olduklarını söyledi.
İki sahra hastanesi, sağlık ekipleri, TİKA´nın da 400 tonluk yardımla, AFAD, Türk Kızılay´ı ve sivil toplum kuruluşlarının yardımlarla Lübnan´da bulunduğunu anlatan Oktay, beraberinde tıbbi malzeme ve solunum cihazları götürdüklerini ve bunları
Lübnanlı yetkililere teslim ettiklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 'Beyrut Limanı ve çevresinde hasar gören binaların tekrar inşası konusunda Türkiye´nin sonuna kadar hazır olduğunu ifade ettik. Lübnan´ın ticari faaliyetlerinin devam ettiği Beyrut Limanı tekrar ayağa kaldırılıncaya kadar Mersin Limanı´mızın Lübnan´ın hizmetinde olacağını, büyük ölçekli ticari faaliyetlerde, hem gümrükleme hem de depolama faaliyetlerinde Lübnan´ın hizmetinde olacağını, malzemelerin sonrasında oradan buraya daha küçük gemilerle ve ulaşım araçlarıyla taşınabileceğini, bunun için hazır olduğumuzu ifade ettik. Mersin Limanı´nın yanında İskenderun Limanı´nı da Lübnan´ın hizmetine sunabileceğimizi bildirdik. Türkiye´nin tüm hastaneleri ve tüm hava ambulansları Lübnan´ın hizmetindedir. Hangi hastanın tedavisini Türkiye´de yaptırmak isterlerse hava ambulanslarımızla Türkiye´ye alabileceğimizi ve tedavisini Türkiye´deki hastanelerimizde yapabileceğimizi Lübnan halkına duyurmak isterim. Türkiye, sonuna kadar Lübnan´ın yanında olacaktır ve yalnız bırakmayacağız' açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının gazetemize ilettiği açıklamasına göre, Lübnan´a gıda ve ilaç yardımının devam edeceğini belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da 'Beyrut Limanı devreye girene kadar mersin limanını kullanmalarını önerdik' dedi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04