Lunparkın kiralanma yöntemi ´usulsüz´

Sayıştay müfettişlerinin İskenderun Belediyesinde yaptığı incelemede, kent sahilinde kurulan luneparkın ihale kanununa göre kiralanması gerekirken, işgaliye yöntemiyle 5 yıl süreyle 500 bin liraya kiralanmasının mevzuata uygun olmadığı

GÜNCEL 4.01.2022 16:51:07 0
Lunparkın kiralanma yöntemi ´usulsüz´

Akın Bodur/İskenderun

 Luneparkın kiralanıp, kullanıldığı dönemde 320 bine yakın lunapark biletini çocuklara ücretsiz dağıtan İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, biletlerin ara tatil kapsamında Ikarne hediyesi´ olduğunu belirtmişti.

Lunapark, pandemide kurulduğu alanı genişletmişti
Sayıştay incelemesinde, 2019 yılına ilişkin yapılan işlemin geçen yıl yapılan ortaya çıkarırken, kurulan luneparkın pandemi döneminde ve yaklaşık 6-7 ay önce kurulduğu alanın sınırlarını evlendirme dairesine doğru genişlettiği biliniyor. Sayıştay Başkanlığı tarafından Ekim 2020´de yayımlandığı öğrenilen yayımlanan İskenderun Belediyesi 2019 Yılı Denetim Raporunda, belediyenin 2886 sayılı kanuna göre kiraya verilmesi gereken taşınmazları işgaliye yoluyla kullandırıldı bulgusuna yer verildi. Raporda, 'Yapılan incelemede, belediyesi ile yüklenici ... arasında akdedilen ve konusu sözleşmenin 1. maddesinde ´Bu sözleşme, İskenderun sahilinde bulunan Evlendirme Dairesinin yanındaki alana kurulacak olan lunapark ve işletilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.´ olarak açıklanan bir sözleşme imzalandığı, bu şekilde belediyeye ait bir alanın, işgaliye yöntemiyle 5 (beş) yıl süreyle 2019-2020 yılları içerisinde 4 (dört) eşit taksitte ödenmek üzere 500.000 TL karşılığında yüklenici firmaya verildiği görülmüştür. 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu uyarınca belediyeye ait yerlerin kiralanması işlemlerinin kanunda belirlenen ihale usullerinden uygun olan yöntemlerden birisi kullanılarak ihale edilmesi ve ihale sonucunda kiralama sözleşmesi düzenlenmesi ve kanuna göre yapılacak ihalelerin ise encümen tarafından yürütülmesi mevzuatın amir hükmüdür. Dolayısıyla idare tarafından yapılan ve bulguda ifade edilen işgaliye yöntemi ile kiralama işlemi yapılmasının mevzuata uygun olmadığı değerlendirilmektedir' ifadesine yer verildi.
Raporda, yüzde 100 hissesi belediyeye ait olan İskenderun Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti´nin (İSKENT) ayni sermaye olarak devredilen otoparkın bedelinin hatalı muhasebeleştirildiği, 241 Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabına kaydedilmesi gerekirken, 630 Giderler Hesabı kullanılarak giderleştirildiğinin görüldüğü; Belediyenin muhtelif kamu kurumlarından tahsisli kullandığı 6 adet taşınmazın, Net Değer Hesabına kaydedilmek suretiyle muhasebe kayıtlarına alınmadığının tespit edildiği; İskenderun Belediyesi´nin 2019 yılında 90 adet taşınmazını 2886 sayılı kanuna göre kiraya verilmesi gerekirken ecrimisil yoluyla kullandırdığının görüldüğü; İskenderun Belediyesi tarafından yap-işlet-devret yöntemiyle ihale edilen billboardların ihale süresi bittikten sonra mülkiyetinin belediyeye devredilm; Belediye mücavir alanı içinde kalan sabit ve mobil haberleşme altyapısı veya şebekelerinde kullanılan her türlü kablo ve benzeri gerece ilişkin geçiş hakkı ücretlerinin takip ve tahsil edilmediğinin de arasında olduğu 20´ye yakın bulgulara yer verildi.

Bütçe, spor kulübüne kullanılınca zimmet çıkmıştı
Sayıştay denetçilerinin, belediyede daha önce de yaptığı incelemede, bütçesini hukuk dışı kullanarak, kamu zararı yaratılması üzerine belediye başkanına 495 bin liralık zimmet çıkarıldığı ve bu zimmetin belediye başkanı Tosyalı tarafından ödendiği öğrenilmişti. Tosyalı´ya, 495 bin liralık zimmet, belediye bütçesinin, İskenderun Belediye 5 Temmuz Spor´a yönelik hukuk dışı olarak kullanması üzerine çıkarılmıştı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19