Maaş promosyonu kuyruğu

Emekliler maaşlarını aldığı bankalarla olan promosyon ücreti özel bankalarda 7.500 liraya ulaşırken, İskenderun ve ülkenin birçok yerinde emekliler de bundan yararlanmak için maaş aldıkları bankaları değiştirmeyi sürdürüyor.

GÜNCEL 23.08.2022 15:22:17 0
Maaş promosyonu kuyruğu

İskenderun/SES

 7.500 dolayında promosyon veren bankaların kentteki şubelerinin önü, promosyondan yararlanmak için maaşlarını taşımam amacıyla emeklilerce uzun kuyruk oluşturdu. Saatlerce kuyrukta bekleyen emekliler, maaşlarını taşıdıkları bankalardan 7.500 liraya kadar maaş promosyonu alıyor.

İki sendika da promosyonun güncellenmesini istedi
Kamu çalışanlarına yönelik örgütlenen iki ayrı sendika, maaş karşılığı bankalar tarafından ödenen promosyon ücretlerinin güncellenmesini istedi. Hatay´da örgütlü iki sendika ayrı ayrı yaptığı açıklamayla promosyon ödemelerinde güncelleme yapılma ını istedi.
İskenderun´da, Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlıklı Yaşam parkı önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, bankaların maaş karşılığı verdiği promosyon ücretlerini güncellemesini istedi. 'Enflasyon eritti, cepler delindi' sloganı arasında konuşan Ünsal, 'Ülkemizde son aylarda enflasyon tamamen kontrolden çıkmış, işçi ve emekçiler başta olmak üzere geniş halk kitleleri zamlar altında ezilerek geçim derdine düşmüştür. Yıl başından bu yana Türk lirasında yaşanan aşırı değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle, daha önce imzalanan ve halen yürürlükte olan banka promosyon sözleşmeleri nedeniyle, kamu emekçileri ciddi anlamda ekonomik zararla karşı karşıyadır. Enflasyonun yüzde 20´nin altında olduğu ve çalışanların bu enflasyona göre maaş ve ücret zammı aldığı dönemde imzalanan sözleşmeler, resmi enflasyonun yüzde 80´leri aştığı ve çalışanların maaşlarının enflasyon farkı nedeniyle arttığı dönemde bütün anlamını yitirmiştir. Kamu emekçilerinin bankaya yatan maaşlarında ‘enflasyon farkı´ nedeniyle artış olurken, eski enflasyon oranı ve maaş düzeyine göre saptanan promosyonlar komik düzeyde kalmıştır. Bu nedenle başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankalar, maaş ödediği emekli ve çalışanlara verdiği promosyonları, geçmişe yönelik olanları da kapsayacak şekilde güncellemelidir' dedi.

Bem-Bir-Sen: Promosyon tutarlarını revize etmelidir
Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Hatay Şube Başkanı Ömer Yarar da, bankaların yaptığı mevcut promosyon sözleşmelerinin iptal edilerek, değişen şartlara uyum sağlayacak şekilde yenilenmesi gerektiğini belirtti. Yarar, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Gelinen noktada bankaların karlılığını hızla artırırken, çalışanların promosyonları pula döndü. Bankaların yaptığı mevcut promosyon sözleşmeleri iptal edilerek, değişen şartlara uyum sağlayacak şekilde yenilenmesi gerekir. Bem-Bir-Sen´in de bağlı olduğu yetkili konfederasyon Memur-Sen´in teklifi ile memurlar promosyon imkanına kavuştu. Promosyon anlaşması kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar arasında, ekonomik veriler ve hedefler dikkate alınarak yapılmakta ve kamu görevlilerine ek mali imkan sağlamaktadır. Nitekim pandemi süreci ile başlayan küresel krizin yansıması olarak ekonomide yaşanan dalgalanmalar ve yüksek enflasyon rakamları, kamu görevlileri adına bankalara yatırılan paraların hacmini de arttırdı. Kamu görevlileri için bankalara yatırılan parasal miktar büyük oranda artmasına rağmen geçmiş dönem itibariyle yapılan promosyon anlaşmaları nedeni ile kamu görevlilerine verilen promosyon ödemelerinin düşük kaldı. Bu çerçevede, yeni yapılan anlaşmalar kapsamında ödenen promosyon ödemeleri ile geçmiş dönem promosyon ödemeleri arasında uçurum oluştuğu gerçeği görülmeli, promosyon ödemelerinin kamu görevlilerinin emek ve ücretlerinden kaynaklanan bir hak olduğu unutulmamalıdır. Bu itibarla geçmiş dönemlerde yapılan promosyon sözleşmeleri; bazı kurumlarda yapılan yeni promosyon sözleşmeleri ile uyumlu hale getirilerek güncellenmeli, ekonomik koşullar ve enflasyon durumu gözetilmeli, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri kamu görevlilerinin hakkını ve hukukunu koruyacak şekilde harekete geçerek sendika temsilcileri ve bankalar ile tekrar bir araya gelmeli, değişen durum ve şartları dikkate alarak promosyon tutarlarını revize etmelidir.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19