Maden ihalesine Arsuz´dan 2 dava

Arsuz´da 2, Hatay´da kırsalda bulunan 9 noktadaki 74 bin dönümü kapsayan alanın madenler için ihaleye açılma isteğine karşı 2 ayrı dava açıldı.

GÜNCEL 4.09.2020 10:57:38 0
Maden ihalesine Arsuz´dan 2 dava

Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, idari yönden Arsuz´daki maden işletme ihalesine itirazda bulunduklarını, yürütmenin durdurulması talebiyle de dava açtıklarını belirtti. Arsuz Belediye Meclis üyeleri Mustafa Gökpınar, Zeki Kılınç, Mehmet Ali Açıkyol, Gökmeydan Mahallesi Muhtarı Eşref Karayün, Arsuz Çevreyi Koruma ve Güzelleştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Uruç ile belediye çalışanın Sinan Altan tarafından da ortak açılan davanın dilekçesi, Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı´na gönderilmek üzere İskenderun Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi´ne verildi.

Sadet Berkyürek/İskenderun
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) aralarında Arsuz (Tülek ve Tatarlı), Belen, Dörtyol, Antakya ve Hassa´daki (2) kırsal kesimdeki toplam 9 noktada alanların maden ihalesine çıkarılması, yargıya yansıdı. Arsuz Belediyesi, Arsuz´daki iki alanın ihalesinin durdurulması talebiyle dava açtı. Hatay´daki 9 noktayı kapsayan ve 74.772 dönüm alanı kapsayan maden sahaları, 7 Eylül Pazartesi günü ihaleye çıkacak.
Arsuz, Belen, Antakya, Hassa, Erzin ve Dörtyol´da 9 sahasının da içinde olduğu 766 maden arama ve işletme sahasının ihalesi Arsuz belediye meclisinin de gündemine geldi.

Arsuz´daki maden, yerel mecliste
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce, 68 ilde 766 bölgede 892 bin 814 hektar alanı kapsayan ve 28 Ağustos´ta başlayıp 28 Eylül´de sonlandırılacak maden arama ve işletme ihalelerine ilişkin yaptığı değerlendirmede Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, idari yönden itirazın yanı sıra Arsuz´da yaban hayatı geliştirme sahası sınırından başlayarak turizm alanı ve yerleşim birimlerini de içine alan 2 adet maden sahasının ihalesinin yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açtıklarını belirtti. Doğayla barışık yaşamın önemine dikkat çeken Başkan Güven, yetkilileri kararı gözden geçirmeleri çağrısında bulundu.
Arsuz Belediyesi Meclis üyesi harita teknikeri Mustafa Gökpınar da yaptığı gündem dışı konuşmada alanların harita üzerindeki yerlerini göstererek konunun siyaset üstü olarak ele alınmasını istedi. AKP´li meclis üyelerine de seslenen ve iktidar birimlerine ulaşmaları çağrısında bulunan Gökpınar, “Arkadaşlar bu siyaset üstü bir konudur. Arsuz, Hatay, Türkiye hepimizin. Çevresel bir etki olduğunda torunlarımızın bile etkileneceğini biliyoruz. Bu konuda hepimize görev düşüyor. Siyasi parti farkı gözetmeksizin bu konuda elimizden ne geliyorsa yapmalıyız” dedi.

Arsuz Belediyesi´nden itiraz ve dava
Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, idari yönden Arsuz´daki maden işletme ihalesine itirazda bulunduklarını, yürütmenin durdurulması talebiyle de dava hazırlığı yürüttüklerini açıkladı. Yürütmenin durdurulması talebiyle davanın dün itibariyle açıldığı öğrenildi. İtirazda Arsuz´daki bitişik iki sahanın işletmesinin turizm, yerleşim, doğal yaşam, su kaynakları ve bölgenin biyolojik çeşitliliğine oluşmuz etkilerine dikkat çekilerek iptali talep edildi.

Arsuz´dan 766 saha için dava desteği
Doğu Akçeniz Çevre Dernekleri Platformu DAÇE´nin yanı sıra Arsuz´dan da 766 maden sahasının ihalesine yönelik yürütmenin durdurulması talebiyle dava açıldı. Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı´na gönderilmek üzere İskenderun Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi´ne yapılan başvuruda “ihalenin ilanının iptali, dava konusu işlem açık hukuka aykırılık ve telafisi imkansız zarar şartlarını birlikte taşıdığından dava sonuçlanıncaya dek yürütmenin durdurulması kararı verilmesi, incelemenin duruşmalı yapılması” talep edildi.
Arsuz Belediye Meclis üyeleri Mustafa Gökpınar, Zeki Kılınç, Mehmet Ali Açıkyol, Gökmeydan Mahallesi Muhtarı Eşref Karayün, Arsuz Çevreyi Koruma Ve Güzelleştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Uruç ile belediye çalışanlarından Sinan Altan tarafından ortak açılan davanın dilekçesinde “Yukarıda belirtilen ve res´en nazar-ı itibara alınacak nedenlerle davalı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 20.07.2020 tarih ve 31191 sayılı Resmi Gazetede (34. sayfa) yayınlanan 766 adet maden sahasının ihale ilanının iptaline, dava konusu işlem açık hukuka aykırılık ve telafisi imkansız zarar şartlarını birlikte taşıdığından dava sonuçlanıncaya dek yürütmenin durdurulması kararı verilmesini saygılarımızla talep ederiz” denildi.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29