‘Maden ocağı´ meclis gündeminde

“Doğanın korunmasına yönelik net bir görüşümüz var” diyen Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, yeni maden ocaklarıyla ilgili bakanlıktan girişimlerin durdurulmasını istedi.

GÜNCEL 11.01.2022 17:08:23 0
‘Maden ocağı´ meclis gündeminde

Arsuz´da ormanlık ve yaban hayatı gelişme bölgesinde yapımı planlanan iki maden ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Halkın Katılım Toplantısı, yarın ve Perşembe günü yeniden yapılacak. 

Arsuz´da ormanlık alanda açılmak istenen yeni maden ocakları belediye meclisinde görüşmeye açıldı. Gündem dışı yapılan değerlendirmede yeni açılan maden sahalarının işletilmesinin Arsuz´un tarımsal, tarihi ve kültürel mirası ile turizm değerlerine yönelik olumsuz etkilerine dikkat çekildi.

Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, maden ocaklarının çevre sorununa dikkat çekerek, doğal yaşamın korunmasında kararlı olduklarını ve girişimlerini sürdüreceklerini söyledi. Başkan Asaf Güven, yapılacak halkın bilgilendirmesi toplantısına çalışma arkadaşlarıyla birlikte katılacağını belirtti, toplantının güvenliğiyle ilgili de gerekli önlemlerin alındığını kaydetti. Güven, yeni sahaların işletmeye açılmaması konusunda her adıma hazır olduklarını söyledi. Güven, “Bu iki alanla ilgili bakanlığın çalışmayı durdurması gerekiyor. Madencilik için açılan her yeni alan Arsuz´a verdiği zararı görmeleri gerekiyor. Buna ilişkin yasal tüm girişimleri başlatacağız” dedi.

Gökpınar: Karşı çıkışımız Arsuz için

Belediye Meclis üyelerinden Mustafa Gökpınar da yarın yapılacak ÇED halkın bilgilendirilmesi toplantısında Arsuz halkının cevabının önceki tavrından daha net olacağını söyledi. Gökpınar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hüyük mahallemizde kurulması planlanan krom madeni ocağı ile ilgili bir ÇED halk toplantısı gerçekleştirilmiş ve gereken cevap verilmişti. Şimdi aynı konu için ÇED firması değiştirilerek 12-13 Ocak 2022 tarihlerinde tekrar bir halkı bilgilendirme toplantısı yapılmak istenmektedir. Arsuz ilçemizin tarım ve turizm kenti olması ile beraber tarımsal sit alanı olarakta ilan edilmesi kurulması planlanan maden ocakları projeleri ile ters düşmektedir. Maden ocaklarının bölge doğasını tahribatı ile tarımsal faaliyetlerin zarar göreceği ayrıca yaban hayatı geliştirme sahası içerisinde kalması nedeni ile doğadaki hayvanların yaşamlarını kısıtlayacaktır. Bizler belediye meclis grubu olarak bölgedeki yaşam alanlarımızı bitirecek ocakların ilki olan Hüyük mahallesinde krom madeni ocağına karşı duruşumuzu daha net şekilde göstermeliyiz. Hüyük mahallemizdeki bu direniş Arsuz ilçesi adına yapılacaktır.”

Berkyürek: Firma değişikliğiyle tekrarlıyorlar

Bölgede hem faaliyetteki maden sahalarının hem de açılmak istenenlerin toplam alanının ulaştığı büyüklüğe dikkat çeken Arsuz Belediye Meclis üyesi Sadet Berkyürek, Höyük´te aynı firmanın planladığı iki ayrı madencilik projesi için alanın birbirine bitişik olduğunu, geçtiğimiz yıl da aynı alanlar için yöre halkının maden ocaklarına tepki koyarak yaptırtmadığı toplantıların bu kez raporu hazırlayan firma değişikliği ile yinelenmek istendiğini ifade etti. Ormanlık alan içinde kalan, yaban hayatı gelişme sahasını içeren bitişik yeni iki sahanın işletmedeki diğer maden alanlarla birlikte ulaştığı alan büyüklüğün birlikte değerlendirilmesini isteyen Berkyürek, “Bugün kent gündeminin önemli bir konusu maden işletme ruhsatı olan alanlarda açılacak yeni ocaklar. Maden arama ve işletme ruhsatları için ihaleye çıkartılan alanlarla işletme ruhsatı olan ve çalışılan alanları birlikte haritaya eklediğinizde Arsuz´da bütün coğrafyanın maden arama sorunuyla karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Bunun artık görülmesi gerekiyor” diye konuştu.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19