'Maden sahalarının niteliği açıklanmıyor'

Hatay Milletekili Suzan Şahin, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından 140. grupta ihale edilecek maden arama sahaları arasında Hatay´da dokuz noktanın maden sahası kapsamında ihaleye açılmasına tepki gösterdi.

GÜNCEL 2.09.2020 10:37:05 0

Akın Bodur/İskenderun

 Milletvekili Şahin, Payas, Arsuz, Belen, Dörtyol ve Hassa´da ki kırsal alanların maden sahası olarak ihaleye açılmasını eleştirerek, Hatay´ın doğasının rant uğruna delik deşik edileceğini ve maden sahalarının halka olumsuz yansıyacağını belirtti. Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) Genel Sekreteri Oktay Demirkan, 766 maden arama ihalesinin çoğunun altın, gümüş, platin, bakır, kurşun, çinko, demir gibi madenlerin bulunduğu ve bunların aranması için ihalelerin yapılacağını açıklamıştı.
Milletvekili Şahin, 'Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 140. grup maden arama sahası için toplam 766 alanda maden arama ihalesi yapılacağını açıklanmıştır. Türkiye´nin farklı yerlerinde olan 766 alan maden sahasının 9 Hatay´da yer almaktadır, İhaleye açılan bu sahaların niteliğine dair hiçbir bilgiye yer verilmemiş, sahaların; mera, orman, tarım alanı ya doğal arkeolojik sit alanları ya da su havzaları olup olmadıkları ihale duyusunda belirtilmemiştir yer almamıştır. 766 maden arama sahasından 2´si, Hassa´da, diğer sahalar ise Erzin, Dörtyol, Samandağ, Belen ve İskenderun´da kurulmak isteniyor. Arsuz-Samandağ-Belen üçgeninde, üstelik bölgede yaban ve doğal hayatı koruma, doğal tarım hamlesi yanı sıra Hatay Valiliği tarafından da Samandağ-Arsuz sahil yoluyla desteklenen turizm hedefi bu kadar belirleyici iken, bu uygulama düşündürücüdür. Geçtiğimiz ay hizmete açılan Arsuz-Çevlik yolu civarında maden ocağı sahaları oluşturulmak istenmesi halkta ‘Acaba bu yol turizm için değil de AKP hükümetinin halkın tepkisini çekmemek adına gizli olarak yürüttüğü maden sahaları için mi açıldı?´ sorusunu akıllara getirmiş durumda' değerledirmesini yaptı.

'Doğa düşmanlığı, insanlığa düşmanlıktır'
Milletvekili Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Antakya, İskenderun, Arsuz, Belen, Dörtyol ve Hassa´nın tarım alanları, mera, orman ve sit alanları bu maden arama yapılacak ve taş ocağı işletmesi kurulması amaçlanan yerler sayesine talan edilecektir. Rant uğruna Hatay´da 75 bin dönümlük alanda maden arama sahası açmak ormanlarımızın, dağlarımızın tahrip edilmesine ve doğanın dengesinin değişmesine neden olacak beraberinde felaketler getirecektir. Arsuz´da maden ocağı, Payas´ta sanayiden kaynaklı hava kirliliği yanında bir de karbon siyahı fabrikası, İskenderun´da dağları delik deşik eden ocaklar ve angus çilesi derken doğa ve insan sağlığı hiçe sayılmaktadır. Hatay halkı tarlası, bahçesi, hayvan yetiştiriciliği, toz kirliliği açısından şehirde artan, kamyon trafiği ve halk sağlığı açısından madencilik faaliyetlerinin yapılmaması istiyor. Hataylılar nefes almak, doğalarının katledilmemesini istiyor. Bir tarım, turizm şehri olan Hatay´ı korumak boynumuzun borcu olmalı. Covid-19 salgını gösterdi ki çevre ve doğayla ne kadar çok oynarsak, orman ve tarım alanlarını ne kadar talan edersek sağlığımız da elimizden o denli hızlı gidecek. İnsan ve doğa sağlığını olumsuz etkileyen en büyük unsurların iklim değişikliği, madencilik faaliyetleri, endüstriyel tarım ve hayvancılık olduğunu tüm dünya kabul etmişken birtakım kişiler çevrenin kirletilmesiyle para kazanıyorlar ve onları durdurmak da vatandaşa düşüyor. Doğaya bir günde yaptığımız katliamın telafisi on yıllarca mümkün olmuyor. Temiz doğa, temiz çevre, temiz hava gelecek nesillere bırakacağımız en değerli miras ve en büyük sorumluluğumuzdur. Bu bizlerin ve hükümetlerin boynunun borcudur. Tüm dünya yenilenebilir enerjiye yönelmenin gerekliliği kabul etmiş, doğa ve canlı hayatını önceleyen projeleri hayata geçirirken AKP hükümetleri eliyle dünyanın tersine çevre kirliliği ve ekolojik dengeyi bozacak faaliyetlerle rant peşinde koşan bir Türkiye yaratıldı. AKP hükümetlerinin gelecek nesilleri düşünmeden yandaş doyurmak uğruna yaşam alanlarımızı hiçe saymasına karşı çıkacağız. Doğanın ve insanlığın sesini duyurmak için Hataylılar bir araya gelip 1 Eylül Dünya Barış Gününde barış, kardeşlik ve sevgi şehri Hatay´dan ´Doğayla barış, kardeş ol. Doğa düşmanlığı insanlığa düşman olmaktır´ diye haykırıyoruz; Gelin, hep beraber doğaya yapılacak bu zulme karşı çocuklarımız için, torunlarımız için, en önemlisi de insanlık için karşı koyalım.'

Maden ihale sahasının büyüklüğü 74.772 dönüm
Arsuz (Tülek ve Tatarlı), Belen, Dörtyol, Antakya (Maraşboğazı, Şenköy), Erzin ve Hassa (2) da bulunuyor. Hatay´da ihaleye çıkacak 9 alanın büyüklüğü 7.477,24 hektar (74.772 dönüm). Hatay´daki ihaleye çıkması planlanan 9 nokta için 7 Eylül Pazartesi günü ihale yapılcak. maden arama ihalelerinin iptal edilmesini istediklerini belirten Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker ise, 68 ildeki 766 noktadaki maden arama sahasının 892 bin 814 hektar alanı kapsadığını ve 28 Ağustos´ta başlayan ihale sürecinin 28 Eylül´e kadar süreceğini ifade etmişti.


Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00