'Madımak´ın dumanı hala tütüyor'

Sivas katliamında öldürülen 33 aydın ve 2 otel görevlisi anıldı

GÜNCEL 3.07.2019 13:08:22 0

Akın Bodur/İskenderun

Sivas´ta, 26 yıl önce, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinliklerine katılanların konakladığı Madımak Oteli´nin ateşe verilmesi sonucu yaşamını yitiren 33 aydın ile 2 otel görevlisi, düzenlenen törenlerle anıldı. Madımak Oteli, 2 Temmuz 1993 tarihinde yakılmıştı. Sivas´ta yakılarak öldürülen aydınlar İskenderun, Arsuz ve Hatay´da törenler ve açıklamalarla anıldı. İskenderun Cemevinde dün anma töreni düzenlendi, Arsuz Belediye Meclisi ise Sivas´ta katledilenleri bir dakikalık saygı duruşuyla andı. CHP Arsuz İlçe Başkanlığında da anma toplantısı, Madenli Halk Kütüphanesi´nde belgesel gösterimi yapıldı.

İskenderun Cemevinde düzenlenen anma töreninde konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İskenderun Şube Başkanı Halil İbrahim Ayaz, 2 Temmuz 1993´de Sivas´a düşen ateş yüreklerimizi dağlamaya devam ettiğini ifade etti. Emek ve Demokrasi bileşenleri ile bazı siyasi parti yöneticileri ve belediye meclisi üyelerinin katıldığı anmada, kkatliamın üzerinden çeyrek asrın geçtiğini anlatan Ayaz, 'Madımak Otelinde kurtarılmayı bekleyenler, geçen her dakikada ölüme daha fazla yaklaşırken dönemin hükümeti katliamı izlemekle yetinmiş, mağdurların değil, faillerin yanında yer almıştır. 13 Mart 2012´ de faillerin bir bölümünün ´zaman aşımı´ gerekçesi ile ceza almamıştır. Yıllarca süren dava sürecinde önce deliller karartılmış, faillerin kaçmasına göz yumulmuş, zaman aşımı kararıyla failler devlet eliyle korunmuştur. Aradan geçen 25 yıl çeyrek asıra rağmen aynı zihniyet devam ediyor. Farklı dilleri, inançları ve kültürleri ‘tek dil, tek din, tek millet´ anlayışıyla baskılayanlar gerici zihniyetin kendisini yeniden yeniden üretmesi zeminini güçlendirmeye devam ediyor. Halkların barış içinde, kardeşçe bir arada yaşama zemini mezhepçi ve otoriter anlayışıyla her geçen gün daha fazla zehirleniyor. Sivas utancıyla yüzleşmek yerine katillere kol kanat gerenler yeni katliamlara davetiye çıkarmaya devam ediyor. Sivas, hatta daha öncesinde Maraş ve Çorum katliamlarının üzeri örtüldüğü için, 19 Aralık, Gazi, Roboski, Reyhanlı, Suruç olmak üzere pek çok katliam yaşadık. Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı 10 Ekim Ankara Katliamı ile yüreğimize kapkara 100 bıçak daha saplandı. Ortaçağ karanlığı zihniyetinin ürünü yakarak katletme vahşeti Madımak´tan sonra KHK´larla tüm emekçilerin ve aydınların iş ekmek özgürlük ve yaşam haklarını da zapturapt altına almaktadır. Ölümü, katliamı sıradanlaştıran zihniyet bugün ülkenin tamamında OHAL uygulaması ile toplumsal muhalefetin sokağa çıkmaları engellenmekte sıkıyönetim koşullarına terk edilmektedir. Hala Madımak´ın dumanı tütüyor. Kültür varlıkları, kadim kentler yerle bir ediliyor. Başta Maraş olmak üzere Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelere mülteci kampları kurulmasında ısrar ediliyor. Katliamlarla savaş alanına çevrilmiş bir ülkede acıdan başka paylaşacak bir şeyin bırakılmak istenmediği bir karanlığa itiliyoruz. Oysa alışmanın, kanıksamanın kabullenmek olduğunu en iyi bizler biliyoruz. Adaletsizlik üzerine inşa edilen bu yağma ve sömürü düzenine alışmadık. Alışmayacağız.

Katliamlara, ölümlere alışmayacağız. Bu karanlığa teslim olmayacağız. Sivas´ta, Suruç´ta, Maraş´ta, Çorum´da, Gazi´de, Roboski´de, Gezi Direniş´inde, 10 Ekim Ankara katliamında yaşadığımız acıyı unutmamız elbette mümkün değil' dedi. 

CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, Madımak katliamını kınadı ve 'Kaybettiğimiz can´lar bu ülkenin aydın, çağdaş, demokrat ve Cumhuriyet aşığı insanlardı. Onları katletmekle karanlığa ışık tutanlar şunu unutmasın; Her karanlığın sonu aydınlıktır. Yobaz, dindar, sağcı ve tutucu hükümetlerin arka bahçesi olmuştur. Sıkıntıya düştüklerinde yobazlara cellatlık görevi vererek konumlarını muhafaza etmişlerdir. 1974 dünya petrol krizi sonrası canavara dönüştürülen yobazlar, islam dünyasının kan revan oluşunun baş aktörleridir. Maraş, Çorum ve Sivas bu insanlık düşmanlığına tanıktır. Bugünde Türkiye dahil tüm arap dünyası emperyalizmin uşağı yobazlarca ölüm kusmaktadır. Mustafa Kemal her zaman olduğu gibi bir kez daha tarih önünde haklı çıkmıştır. CHP bu yobazlarla her zaman mücadelesini korkusuzca sürdürmüştür. Karanlığa ışık tutanları yakarak kurtulacaklarını sananlar 2 Temmuz Sivas katliamını gerçekleştirdiler. Her karanlığın sonu aydınlıktır. Aydınlığa ışık tutanlara selam olsun' değerlendirmesini yaptı. CHP Hatay İl Başkanı Halil İbrahim Özgün ise şunları belirtti: 'Madımak Katliamı, bu ülkenin hesabı sorulmamış ve cezası verilmemiş bir utanç vesikasıdır. Aydınlık ve eşitlik düşüncesine karşı alerji gösteren gericiliğin alçakça, namertçe örgütlü saldırısıdır. Bu ve benzeri saldırılardan daha vahim olanı ise, takiye yaparak ağzından barış kardeşlik sözcüğünü düşürmeyen yöneticilerin bu vahşete sırt çıkmasıdır. Yalnızca bir kesime değil, tüm toplumun huzuruna yönelen bu saldırılar dahili ve harici hainlerin, eylem ve desteğiyle vücut bulmuştur. Acılarımızdan dersler damıtmamız gerekiyor. Hafızamızı canlı tutmamız gerekiyor. Pozisyonu, makamı, görevi ve yetkisi ne olursa olsun topluma nifak ve kin eken hainlere karşı ayık ve uyanık olmamız gerekiyor. Gerekiyor ki yeni Madımaklar, Maraşlar, Ankara Tren Garı patlamaları, 15 Temmuzlar yaşamayalım. ´Kime yarıyor, kime hizmet ediyor, taşeron işbirlikçiler kim, kimin iktidarına yarar´ sorularını unutmadan.'

Arsuz´da iki ayrı anma

Arsuz´ta Sivas katliamında yaşamını yitirenler belediye meclisi ve CHP´de ayrı ayrı anıldı. Arsuz Belediye Meclis toplantısında 2 Temmuz´da yaşanan dramı özetleyen Belediye Başkanı Asaf Güven, meclisi saygı duruşuna davet etti. CHP Arsuz İlçe teşkilatında da anma toplantısı gerçekleştirildi. CHP İlçe Başkanı Av. Faik Çekin, Belediye Başkanı Asaf Güven, yönetim kurulu üyeleri, meclis üyeleri ve partililer katıldı. Açıklama metnini CHP Arsuz İlçe örgütü adına okuyan YK üyesi Ganiye Yiğit, radikal islamcılar tarafından yakılan Madımak Otelinde 33 aydın ve 2 otel çalışanının yanarak veya dumandan boğularak hayatını kaybettiğini belirtti. CHP Arsuz ilç örgütü adına açıklama yapan Yiğit, 'Aziz Nesin´in de bulunduğu pekçok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisinin özel davetlisiydi. Ancak ne yazık ki çoğu bile isteye çakılan bir alvin yangına dönüşmesiyle konukladıkları Madımak Otelinde can verdiler. Madımak´ı yakan zihniyetin asıl amacı Atatürk önderliğinde kurulan laik, demokratik, ssyal hukuk devleti Türkiye Cumhuriyetini yıkmaktır. Yobazların planlayıp çağ dışı eyleme dönüştürdürdükleri Madımak katliamı dönemin siyasi liderlerinin verdikleri beyanlarla oana çok içimizi yakmıştır. Bu acı ömür boyu yürekleri yakmaya devam edecektir. madımak, her yönüyle zihinylere ve tarihe katliam ve insanlık ayıbı olarak girmiştir' dedi.

/resimler/2019-7/9/0730395531612.jpg

Madenli´de belgesel gösterimi

Madenli halk Kütüphanesi´nde 2 Temmuz Katliamı belgeselinin gösterimi gerçekleştirildi. Belgeselin gösteriminin ardından etkinlik yakın tarihin bellleklerdeki yerini korumanın önemine dikkat çekilen bir sohbet toplantısıyla devam etti. 

/resimler/2019-7/9/0731196444302.jpg


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00