Mahalleli, isim değişikliği istiyor

Yöre halkı, Bakras Kalesine de restorasyon önerdi

GÜNCEL 8.07.2019 11:05:49 0
Mahalleli, isim değişikliği istiyor

İskenderun/SES

Hatay´ın büyükşehir statüsüne alınması sonrasında köy tüzel kişiliğinden mahalleye dönüştürülen ve ismi Ötençay Mahallesi olarak değiştirilen Belen´in Bakras mahallesinde oturan, bölgeye eski ismin yeniden verilmesini istiyor. Kalenin yöre ve köye ismini verdiği anımsatan yöre sakinleri, Ötençay isminin yeniden Bakras Köyü olarak değişmesini talep ediyor.

Bakras Kalesine restorasyon talebi
Ammuri Kralı Dakianus´un Kızıldağ üzerinden eşi ve çocuklarıyla Suriye´ye geçtiği sırada eşi Bağrez´in attan uçuruma düşerek yaşamını yitirmesi üzerine karısı Bağrez adına inşa ettirdiği bilinen Bağrez Kalesinin adının günümüze Bakras olarak geçtiği belirtiliyor. Bakras Kalesinin inşa edildiği dönemlerde bölgenin güvenlik ve kontrol noktası olduğu, Osmanlının hakimiyeti ve sınırlarını genişletmesiyle iç kale haline gelip, kuzey ve güney tarafı derin vadilerle ayrılan çok yüksek bir tepe üzerinde bulunuyor.
Bakras isminin asırlardır kullanıldığını ve yeni verilen Ötençay adının kimse tarafından bilinmediğini anlatan Ötençay (Bakras) Mahallesi Muhtarı Nizamettin Şenel, yetkililerin çağrı ve taleplerine olumlu karşılık vermesini istediklerini ifade etti. Kalenin Ammuri Kralı Dakianus´un eşi Bağrez´in atıyla uçuruma düşerek ölmesi üzerine inşa ettirildiğini ve Bizanslılar, Haçlılar ve Romalılar tarafından kullanıldığı anlatan muhtar Şenel, 15-20 yıl öncesine kadar kaleyi görmek için onbinlerce insanın Bakras´a geldiğini belirten muhtar Nizamettin Şenel, “Geçmişte buralara yerli yabancı turistler akın akın gelirdi. Oysa şimdi kuş uçmaz kervan geçmez, köye döndü. Bakras´ın canlı ve hareketli günlerini özlüyoruz. Kalenin restorasyonunun yapılamasını ve yöre, ülke turizmine kazandırılmasını bekliyoruz. Kalenin turizme kazandırılacağı geçmiş yıllarda yetkililer tarafından dile getirilmiş ancak bir türlü yaşama geçirilememişti. Hikayesi ve geçmişi olan Bakras´a yetkililerin sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi. Belen Belediye Meclis Üyesi Mehmet Berker de önceleri kafileler halinde insanların Bakras Kalesini görmeye geldiğini ancak şumdilerde kimsenin uğramadığını ifade ediyor. Berker, 'Kale, restore edilerek turizme kazandırılması gerekir. Bu tarihi kültürel değerimizin, değerini bulmasını istiyoruz ve yetkililerden ilgi bekliyoruz” dedi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23