'Mahalleli olmak önemli'

İsmet İnönü Mahallesi Muhtar adayı Mustafa Çankaya, kahallelerin sorunlarının çözülmesi için bir kurtarıcının beklenmemesi gerektiğini ifade ederek, sorunların mahalleliyle birlikte çözülmesi gerektiğini ifade etti.

GÜNCEL 27.03.2019 11:01:19 0

Nesrin Geyik/İskenderun

 Mahalleli olmanın eskiden önemli olduğunu, bunun günümüszde de geçerli olması gerektiğini anlatan Çankaya, çoçukluk yıllarında kentte mahalleler arası maçların yapıdığını, mahallelerde o yörenin adlarını taşıyan takımların kurulduğunu, insanların birbiriyle tanışırkenoturduu mahalleyi söylediklerini, komşuların, arkadaşlık ve akrabalık gibi olduğunu ifade eden Çankaya, 'Mesela, sokağımızın kızlarına yan bakılmazdı. Arkadaşlarımızın biri dövüldüğünde gidip dayak atanı döverdik. Sokağa yeni taşınanlara yardım edilir, herkes el atararak taşınmasına yardım edilirdi' dedi.
Kentte faaliyet gösteren Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği ve Evimiz İskenderun Süpürge Derneğinin geleneksel sohbetine konuk olan İsmet İnönü Mahallesi Muhtar adayı Mustafa Çankaya, muhtarlık ve mahalleli olmanın özelliklerini anlattı. Mahallenin yapısı, sornunları ve ihtiyaçları konusunda bilgi verip, muhtar adaylarında olması gereken özelliklere ilişkin değerlendirmede bulunan ve kendisi hakkında bilgi veren Çankaya, çocuk yaşlarda sıvacılık boyacılıkla çalışmaya başladığını, gemilerde tayfa olduktan sonra yapılan sınavlar sonrası gemilerde kaptanlık yaptığını söyledi.

'Bir kurtarıcı beklememeliyiz'
2003 yılında emekli olduğunu anlatan Çankaya, mahallenin sorunlarını mahalleliyle birlikte çözmek gerektiğini savundu. Çankaya, 'Bir kurtarıcı beklememeliyiz. Çocukluğumda öğrendiim şey, ne yaparsak kendi ellerimizle yaparız. Birlikte büyürüz, birlikte becerebiliriz. Muhtarlık adaylığını da arkadaşlarımın önerisi ve katkılarıyla kabul ettim ve ´birlikte yapacaksak, el ele vereceksek, başarabiliriz´ dedim. 1970´li yıllarda büyük abilerimiz ´ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle örgütlenmeliyiz´ derdi. O dönemlerde bunu pek hayata geçiremedik' diye konuştu.
Mahallelerin sorunu gibi görünsede kentin genel sorunları arasında sinek ve çevre kirliliği bulunduğunu anlatan Çankaya, şöyle konuştu: 'Gittikçe büyüyor ve rahatsız ediyor. Kentte sekiz ay bir zaman zarfında balkonlarda oturuyoruz. Koku, sinek herkesi rahatsız ediyor. Ama bundan en çok etkilenen İsmet İnönü Mahallesi. Çünkü orası, çöp fabrikasına en yakın olan mahalle, Bununla ilgili mahalle komiteleri ve muhtarın önderliğinde bir heyet oluşturup yerel yönetimlere, sorulu ve ilgililere baskı yapmak gerekir. Bununla ilgili bir şey yapılmalı diye düşündüm ve birinci önceliğime koydum. İskenderun çok büyük bir kent. Bunu nerden anlıyoruz. Banka sayılarından. Çoğu ilde yok bu kadar banka yok. Semt pazarlarına bakıyoruz çok kötü. Hindistan, Pakistan gibi. Bunlarla ilgili de hiç gelişme olmadı. Çok önemli bir konu daha var; deprem kuşağında yaşıyoruz, ama depremde bir toplanma alanlarımız yok. Bir tek park olan eski karayolları alanı var. Depremle ilgili hiç bir önlemimiz yok. Kadın sığınma evi, kültür evi, taziye evleri talep edeceğiz, artık taziyelerin çadır görüntülerinden kurtarmamız lazım. Sokak aydınlatmaları yetersiz.'

 

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57