Mahkeme, kararı iptal etti

TÜRGEV´e 49 yıl süreyle bedelsiz arsa tahsisi davası

SİYASET 13.03.2019 10:51:59 0
Mahkeme, kararı iptal etti

Akın Bodur/İskenderun

İskenderun Belediye Meclisi´nin, kentin Sakarya mahallesinde 49 yıl süreyle bedelsiz olarak TÜRGEV´e (Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı) tahsis ettiği 5.353.05 metrekarelik arsaya karşı İskenderun Belediye Meclisinin CHP grubu tarafından açılan yürütmeyi durdurmalı davada, mahkeme meclisin kararını iptal etti. İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Gazanfer Dik´in Hatay 1. İdare Mahkemesine açtığı davada, mahkeme heyeti, kararı oybirliğiyle iptal etti. İskenderun Belediye Meclisi, tahsis kararını oy çokluğuyla; 15 ´hayır´ oyuna karşılık, 16 ´evet´ oyu ile almıştı.
İskenderun Belediye Meclisinin, 06 Şubat 2018 tarih ve 12 sayılı kararıyla, kentin Sakarya mahallesinde mülkiyeti belediyeye ait olan 5.353.05 metrekare yüzölçümlü Aşkarbeyli mıntıkası 6683 nolu parselin, öğrenci yurdu yapılması amacıyla 49 yıl süreyle Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfına bedelsiz olarak verilmesine itiraz eden belediye meclisinin CHP Grup Başkanvekili Gazanfer Dik, kararın yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istemişti.
Songül Meydan Özdoğan başkanlığında ve üyeler Muhammet Babur ve Tugay Can Gürsaz´dan oluşan Hatay 1. İdare Mahkemesi, meclis kararında hukuka uyarlılık bulunmadığı gerekçesiyle iptal etti. Gazanfer Dik´in, İskenderun Belediye Başkanlığı aleyhine açtığı davada, mahkeme, oybirliğiyle aldığı ve meclisin kararını iptal ettiği kararında şunlara yer verdi: '...18.07.2001 tarih ve 24466 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe giren Hazineye Ait taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunu´nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun´un Ek 4. maddesinde, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile kamu yararına çalışan derneklerden öğrencilere yönelik eğitim ve yurt temini faaliyeti bulunanlardan Gençlik ve Spor Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müşterek belirlenen şartları sağlayanlar lehine, kuruluş amaçlarına uygun olarak kullanılmak üzere mülkiyeti hazineye veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde kırk dokuz yıl süre ile bedelsiz irtifak hakkı tesis edilebileceği kurala bağlanmıştır. Bu durumda 4706 sayılı Hazineye Ait taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunu ve adı geçen kanunun Ek 4. maddesi uyarınca çıkartılan Kamu Taşınmazları Üzerinde Eğitim ve Yurt Faaliyetleri için Üst hakkı Tesis Edilmesine İlişkin Yönetmelik hükümlerinin uygulama kapsamının; Hazine taşınmazları ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar ile devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlarla sınırlı olduğu, belediyelere ait taşınmazların ise bu kapsama dahil olmadığından belediyeye ait taşınmazlar lehine irtifak tesisinde, adı geçen kanun ve yönetmelik hükümlerinin uygulanamayacağı sonucuna varılmıştır. Nitekim; 13.07.2005 tarih ve 25874 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe giden Belediye Kanunun 18. maddesinin (e) bendinde, belediye taşınmazları hakkında süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine belediye meclisinin karar verebileceği düzenlenmesine yer verilmiştir. Dava konusu olayda; belediyelere ait taşınmazlar üzerinde tesis edilecek irtifak haklarının Belediye Kanunun 18/e maddesiyle en çok 30 yıl süreyle sınırlandırıldığı halde, İskenderun belediyesine ait taşınmaz üzerinde, kapsamı dışında olmasına rağmen 4706 sayılı kanun uyarınca 49 yıllığına irtifak hakkı tesisine konu meclis kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır...'

Mahkeme, karara ilişkin 30 gün içerisinde Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere kararı oybirliğiyle aldı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04