Mahkeme, korona cezası iptal etti

Adana İl Emniyet Müdürlüğü tarafından il hıfzıssıhha kurulu kararına aykırılıktan Kabahatlar Kanunu kapsamında Şenol D. adlı kişiye yazılan 3.180 liralık ceza, mahkeme kararıyla iptal edildi.

GÜNCEL 8.10.2020 09:24:33 0
Mahkeme, korona cezası iptal etti

Akın Bodur/İskenderun

İskenderunlu avukat Hakan Mazman, müvekkili adına karara karşı Adana 5. Sulh Ceza Mahkemesinde açtığı davada karar verildi. Mahkeme, kararında, Umumi Hıfzıssıhha Kanununda yetki konusunda açık düzenleme olmadığı ve bu hali ile idari yaptırım kararında yetki yönünden hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığını belirtilerek, yazılan cezanın iptaline karar verildi. Mazman, karar sonrası sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda, 'Adana Valiliği Emniyet Müdürlüğü tarafından müvekkile Covıd 19 tedbirlerine aykırı davrandığından bahisle kesilen 3.180 tl.´lik idari para cezası iptal edilmiştir. İşimiz hukuk ve adaleti tesis etmektir. Lütfen sağlığınız için kurallara uyun. Kurallara uyduğu halde vatandaşı rencide ederek ceza uygulaması yapılması doğru değildir. Devlet, kurumları ile eşit adil ve evrensel davranmalıdır. Kurumlar kuralları doğru ve yerinde denetlenmelidir. Yukardaki iki kural olduğu halde usulsüz kesilen cezalara itiraz edin' ifadesine yer verdi.

Sağlık çalışanlarıyla ´korona´ toplantısı
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, İskenderun´da korona tedbirleri ve mücadelesi konusunda ilçede yürütülen çalışma ve sağlık hizmetleri hakkında brifing aldı. İskenderun Sağlık Müdürü Dr. Volkan Yeter´i makamında ziyaret eden Hatay İl Sağlık Müdürü Hambolat, sağlık hizmetlerinin yerindeliği, ekipman ihtiyacı ve ilçenin sağlık hizmet ihtiyaçlarını değerlendirdi, kentet görevli sağlık personelleri ile bir araya geldi ve Hatay´da yürütülen sağlık hizmetleri, korona tedbirleri ve değerlendirilen yeni sağlık yatırımları hakkında bilgilendirme yaptı. İskenderun Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde de yönetici ve personelle bir araya gelen Hambolat, tesis yöneticilerinden sağlık hizmetleri, poliklinik hizmetleri ve acil diş hizmetleri hakkında bilgi aldı. İskenderun Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin fiziki alanlarında da incelemerde bulunan Hambolat, 'Ziyaretlerdeki asıl amaçlarından biri de halka kaliteli bir sağlık hizmeti sunabilmek için her türlü fedakârlıkla görev yapan personelin memnuniyeti için ihtiyaçlarının yerinde değerlendirilmesi ve giderilmesini sağlamak, hastaların daha iyi şartlar altında hizmet alabilmeleri adına yerinde tespit ve denetim yapmak. Bunun içinde ilk önce binaların fiziki yapısına ve eksikliklerine bakıyoruz. Daha sonra personelin teçhizat, ekipman gibi istek ve taleplerini önemsiyor, personelle bir araya geliyoruz. Hızlıca yerinde çözemediğimiz problemler var ise notlarımızı alarak en kısa sürede gidermeye çalışıyoruz' dedi.

Hıfzıssıhha kurulu, yanlış bilgiyi cezalandıracak
Hatay Valisi Rahmi Doğan başkanlığında toplanan il hıfzıssıhha kurulu ise Covid 19 hakkında yanlış bilgi verenlerin cezalandırılması kararını aldı. Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulunun 24 Eylül 2020 gün ve 2020/92 sayılı kararında şunlara yer verildi: '... koronavirüs tanısı konulan hastalarımızın temaslılarına ilişkin olarak bazı durumlarda eksik bilgi (ekonomik kaygılarla özel sektörde çalışan temaslı kişiler hakkında doğru bilgi verilmemesi) verdikleri; bazı durumlarda ise gerçekte temaslı olmayan kişilerin (temasta olunmadığı halde farklı sebeplerle kamu personelinin temaslı olarak bildirilmesi) temaslı kişiler olarak bildirdikleri tespit edilmiştir. Bu kapsamda; İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu´nun 27. ve 72. maddelerine istinaden olağanüstü toplanarak, şu kararları almıştır: Salgınla mücadelenin en önemli unsurlarından birisi olan ´filyasyon´ çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için tanı konulmuş kişilerin yakın dönemde temaslı oldukları kişiler hakkında en doğru bilgiyi eksiksiz şekilde vermeleri son derece önem taşımaktadır. Bilindiği üzere Türk Ceza Kanununun 206. maddesi ile ´bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılacağı´ hükme bağlanmıştır. Salgınla mücadelede temel Kanun olan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. maddesinde ise İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarının halk sağlığını korumak amacıyla hastalığın ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin uygulanmasını sağlayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu bağlamda koronavirüs tanılı hastalar tarafından temaslı kişiler hakkında yapılan eksik veya yanıltıcı veya gerçeğe aykırı beyanlara/bildirimlere ilişkin olarak il hıfzıssıhha kurulu tarafından alınan karar gereği bu tür eylemler içerisinde bulunanlar hakkında Türk Ceza Kanununun 206. maddesi gereğince işlem tesis edilmesi gerekmektedir. Kaymakamlarca uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi, gerçeğe aykırı, eksik, yanıltıcı beyanların tespit edilmesi durumunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 206. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda; Oy birliği ile karar verildi.'

Belediye personeline Covid 19 eğitimi
Antakya Belediyesi, personeline korona virüs ile mücadele tedbirlerinin uygulanması konusunda eğitim verdi. Antakya Belediyesi, İGEME Business School firmasından Dr. Sadık Vural eşliğinde yapılan eğitimde, korona virüsle ilgili alınacak önlemler, hastalığın bulaşma şekli ve alınması gereken tedbirler yönünde seminer düzenledi. Seminerde sağlık müdürlüğü ekipleri, Covid-19 hastalığının özellikleri, belirtileri, yayılımı, kişisel hijyen, standart enfeksiyon korunma önlemleri, bulaş bazlı önlemler, maske ile eldiven gibi kişisel koruyucu ekipmanlarının kullanılması ve bunların denetimi ile yönetiminin uygulanabilirliği konularında bilgilendirmelerde bulundu. İnsan sağlığının her şeyden önce geldiğini belirten Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz da, ´´Vatandaşların yoğun olarak kullandığı mekanlar, bahçeler, parklar, cadde, sokak ve meydanlarda başlattığımız temizlik ve ilaçlama çalışmalarımız sürüyor. Hem sosyal medya hesaplarımız, hem de duyuru alanlarımız aracılığıyla da vatandaşlarımıza yönelik bilgilendirmelerimizi yapıyoruz. Bu çalışmalara ek olarak hem vatandaşları hem de çalışanlarımızı korumaya yönelik de bir dizi kararlar aldık. Bu kapsamda İGEME Business School firması işbirliğiyle Dr. Sadık Vural eşliğinde Covid-19 ile ilgili oldukça kapsamlı bir eğitim çalışması başlattık' açıklamasını yaptı.

Belediye, maske dağıtımını sürdürüyor
Antakya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Antakya Belediye Başkan Yardımcısı Alev Seçmen ve kurum müdürleri de covid-19 ile mücadele kapsamında Antakya´daki Hürriyet (Saray) Caddesi´ndeki iş yerleri ziyaret edip, esnafa Covid-19 salgınının bulaşmasını önlemeye yönelik alınması gereken tedbirleri anımsattı. Maske dağıtımına devam eden Antakya Belediyesi ise ekiplerin, İl Hıfzıssıhha kurul kararı gereğince semt pazarlarında koronavirüs ile mücadele tedbirleri çalışmaları kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Açıklamada, 'İl Hıfzısıhha kurulu kararları gereğince tüm semt pazarlarında kontrollü giriş-çıkış, sosyal mesafe ve maske kullanımı konusunda ekiplerimiz gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyor. Koronavirüs ile mücadele tedbirleri kapsamında pazar girişlerinde kurduğumuz dezenfektan standımız ile vatandaşlarımızın ellerini dezenfekte etmesini sağlıyoruz. Ekiplerimiz semt pazarlarında pazarcı esnafına ve vatandaşlara maske dağıtımına da devam ediyor' ifadesine yer verildi.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00