Mahkemelere virüs ertelemesi

Hatay´da da birçok adliyedeki mahkeme, tutuklusu bulunmayan davaları ve keşif kararlarını ertelemeye başladı.

TÜRKIYE 21.03.2020 14:36:30 0
Mahkemelere virüs ertelemesi

Akın Bodur/İskenderun

Dünya Sağlık Örgütünün küresel bir salgın olarak ilan ettiği tedavisi halen bulunamayan koronavirüs hastalığının ülkemiz de yayılmasının önlenmesi amacıyla adliyelerde tutuklu mahkumların bulunduğu davaların dışındaki davalar erteleniyor. Hatay´da da birçok adliyedeki mahkeme, tutuklusu bulunmayan davaları ve keşif kararlarını ertelemeye başladı. Davalar, adli tatil sonrasına Eylül-Ekim aylarına erteleniyor. İskenderun Adliyesi de erteleme kararı alan adliyeler arasında bulunuyor.

Avukatlık törenleri de sade yapılıyor

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, avukatlık ruhtası alan ve mesleğine yeni başlayan hukukçuların törenlerinin de sade yapıldığını belirtti. Sosyal izalasyonun önemli olduğunu ifade eden Dönmez, bir törene ilişkin sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada, 'Sanıyorum ki baromuzda yaptığımız en sessiz cüppe giydirme, yemin töreniydi. Corona salgını sebebiyle, meslektaşlarımızdan en çok bir yakınlarını getirmelerini isteyerek gerçekleştirdik töreni. Bu durum hiçbirimizin hoşuna gitmese de, hepimiz işbirliği yapmak zorundayız. Akılla ve el birliği ile yeneriz.' ifadesine yer verdi. Hatay Barosu Başkanı Dönmez, bir başka paylaşımında ise Hatay´da biri Corona´dan şüphelenilmesi halinde, Hatay´da bunu tespit edecek bir birimin olmadığını belirtti. Dönmez, 'Adana veya Gaziantep´e gitmesi gerekiyor. Corona tespiti yapan birimlerde de sonuç almak için yurttaşlarımızın saatlerce sıra beklemesi gerekiyor. Hiç bir ekonomik paket insanın sağlığından daha önemli değil. Herkesin sağlığı konusunda bilgi edinmeye ve tedaviye erişim hakkı var. Sağlık Bakanlığının acilen tüm illere test kiti ve kısa sürede herkesin sağlığı konusunda bilgilenme hakkına erişimini sağlaması gerekiyor. Sadece yurt dışı bağlantılı, yüksek ateş ve öksürük belirtisi olanlara yapıldığı için şüpheli vaka sayımız az. Ne yazık ki şimdi sadece 25 merkezde yapılıyor. 80 milyonu aşan Türkiye´de 90 dakika süren bu testin uygulaması on bini bile bulmamış. Soruyorum: Hasta mıyız bunu bile öğrenemiyoruz. 25 merkez dışında kalan her yer Hatay ile aynı durumda. Bu hizmet şimdi hemen verilmeyecek ise ne zaman verilecek?' değerlendirmesini yaptı.

Mahkumlara virüs affı mı geliyor?

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu üyeleri ve AKP yöneticileriyle yaptığı toplantıda koronavirüs salgını nedeniyle hızla çerçevesi iyi belirlenmiş bir infaz sistemi değişikliğinin TBMM gündemine getirilmesini istedi. Gül, AKP grup yöneticileriyle bir araya gelerek değerlendirmede bulundu. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Erdoğan, toplantılarda terör, örgüt, uyuşturucu, cinsel istismar ve mükerrer işlenen suçlarda mevcut mevzuattaki dörtte üçlük infaz oranının indirilmesine karşı çıkmış, diğer suçlarda oranın üçte ikiden yarı yarıya düşürülebileceğini belirtmiş, teklifin bu yönde hazırlanmasına karar verilmişti. Ancak bu içerikteki infaz düzenlemesiyle tahliye olacak hükümlü sayısının azlığı nedeniyle teklif beklemeye alınmıştı. Habere göre, Erdoğan ile yapılan son toplantılarda infaz indiriminden yararlandırılacak suçlarla ilgili olarak kapsamın genişletilmesi yönünde eğilim ortaya çıktığı, istisna suçlarda bazıları hariç infaz oranlarında indirime gidilebileceği, dörtte üç yerine üçte iki oranında cezaların infazının sağlanabileceği kaydediliyor. Ancak kapsam genişletilirken hangi suçların istisna tutulacağı ile ilgili değerlendirmeler sürüyor. Koronavirüs salgını nedeniyle cezaevlerindeki doluluğu azaltmak için 100 bine yakın bir tahliyeyi getirecek infaz indirimi üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. Getirilecek yasa önerisinde, tutuklu olarak yargılananların da serbest olarak yargılanmasına dönük düzenlemelerin de yer alacağı kaydediliyor. Haberde, parti kulislerinde, infaz düzenlemesinin böyle bir ortamda getirilmesi durumunda siyasi partilerin itiraz etmeyeceğini, kamuoyunda da daha önce beklenen tartışmaların yaşanmayacağına dikkat çekilirken, bu nedenle teklifin hızla gündeme getirilebileceğine de yer verildi.

 


Anahtar Kelimeler: Mahkemelere virüs ertelemesi

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00