Manastır artık ‘koruma´ altında

İskenderun Belediyesi´nin borç takası yapmak istediği 15 dönümlük alana kurulu Soğukoluk´taki Tızlar Manastırı olarak bilinen Fransız Enstitüsü Kültür ve Turizm Bakanlığı Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu´nun 401 no

GÜNCEL 21.02.2020 11:54:31 0
Manastır artık ‘koruma´ altında

Akın Bodur/İskenderun

1900 yılların başında yapılmış Latin Katolik Kilisesine bağlı Kızlar Manastırı olarak kullanılmış, özgün taş işçilikli 2 katlı mimari özellikleri bulunan tarihi yapı İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubunun Hatay Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna yaptığı başvuru üzerine tescil edildi.

Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararında, şu ifadelere yer verildi: “Taşınmazın tesciline ilişkin Hatay İl Kültür Müdürlüğü uzman raporu ile Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanının 05.12.2019 tarih ve 539093 sayılı dosya inceleme raporu okundu, açıklamaları dinlendi, dosyasındaki bilgi ve belgeler incelendi, yapılan görüşme sonunda; Belen İlçesi Soğukoluk Mahallesi 254 parselde bulunan mülkiyeti İskenderun Belediyesine ait taşınmazda yer alan Fransız enstitüsünün (Kızlar Manastırı) 2863 sayılı yasanın 6. maddesi kapsamına giren özellikler taşıması nedeniyle korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine; tescil fişinin uygun olduğuna. yapı grubunun 1. grup olarak belirlenmesine, parselin pen klasörü ile tapu kütüğü beyanlar hanesine 1. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığıdır´ şerhinin Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine verilmesine, koruma alanının 254 nolu parsel sınırları olarak belirlenmesine, yapıya yönelik röleve, restitüsyon, restorasyon projesinin kurulumuza iletilmesine karar verildi” denildi.

Belediye yönetiminin geçen yıl Ağustos ayında belediye meclisine getirdiği arasında manastırın da bulunduğu Hatay Valiliği tarafından çalışma ofisi olarak kullanılan tarihi yalı, Kurtuluş mahallesindeki 100 yılı aşkın süre önce yapılan ve uzun dönem hastane, konut ve kadın kültürevi olarak kullanılan üç katlı bina ile Güzelçay mahallesinde denize sıfır noktada bulunan 6 dönümlük alanın, belediyenin vergi borcu nedeniyle hazineyle takas edilmesini oylanmış, oylamada AKP ve MHP´li üyelerin ´evet´, CHP´li üyeler ´hayır´ oyu kullanması üzerine, takas kararı oy çokluğuyla kabul edilmişti. Konunun mecliste görüşülmesi sırasında CHP grubunun takasa karşı çıkıp, proje yapılması önerisine yanıt veren AKP´li İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, 'Soğukoluk´ta bulunan yer metruk bina olarak yıkım kararı çıkmış, önümüze geldi' açıklamasını yapmıştı.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,03
  • EURO

    34,65% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2406,12% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,00