Manastır, iki bakana soruldu

AKP´li İskenderun belediyesi ´metruk bina´ ve ´yıkım kararı var´ değerlendirmesini yapmıştı

GÜNCEL 22.08.2019 12:29:40 0
Manastır, iki bakana soruldu


İskenderun Belediyesinin, Belen´in Güzelyayla mahallesinde bulunan 15 dönüm içerisindeki tarihi manastırın, kent merkezindeki iki tarihi binayla birlikte 48 aya yayılmış vergi borcuna karşılık hazine ve maliyeye devir emte planı, önergeyle parlamentoya da geldi. AKP´li belediye başkanı Fatih Tosyalı´nın, belediye meclisinden oy çokluğu ile aldığı yetkiyi parlamentoya taşıyan Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İçişleri Bakanı Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy´a ayrı ayrı yönelttiği ve 0 sorunun yer aldığı önergesinde 'Manastırı´nın Hazineye devredilmesi konusundaki bu aceleciliğin nedeni nedir? Kızlar Manastırı´nın bulunduğu alan birilerine söz mü verilmiştir?' sorularına da yer verdi.

 İskenderun Belediyesi yönetimi, mülkiyeti kendisine ait olan tarihi yapı için ´metruk bina´ ve ´önümüzde yıkım kararı var´ değerlendirmesini yapmıştı. İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mutlu da, parti grubu adına Kültür ve Turizm bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Hatay Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne yaptığı başvuru ile kültür varlığı olan mimari yapının tescilini istemişti.

Akın Bodur/İskenderun
Hatay Milletvekili Suzan Şahin, tarihi ve inanç merkezi olması açısından önem taşıyan Kızlar Manastırı´nın, İskenderun Belediyesi´nin borcu karşılığında Hazine ve Maliye Bakanlığı´na devredilmesinine yönelik belediye meclisinden yetki olmasını eleştirdi, eserlerin bir kamu kurumundan diğer bir kamu kurumuna aktarım sonrasında kimlerin ya da hangi vakıfların eline geçeceği endişesinin hakim olduğunu belirterek, konuyu parlamentoya taşıdı. Önergesinde, tarihi değerler ve inanç merkezlerimizin ranta açılıp, yandaş vakıflara peşkeş çekildiğini ifade eden milletvekili Şahin, 'Manastırı´nın Hazineye devredilmesi konusundaki bu aceleciliğin nedeni nedir? Kızlar Manastırı´nın bulunduğu alan birilerine söz mü verilmiştir?' diye sordu.
İskenderun Belediye Meclisinin 1 Ağustos 2019 tarihinde yaptığı toplantısında Belen´in Güzelyayla (Soğukoluk) mahallesinde bulunan ve mülkiyeti İskenderun Belediyesi´ne ait olmasına rağmen daha önce Belen Belediyesi tarafından ´tehlike arz ettiği gerekçesiyle´ yıkımı istenen Kızlar Manastırı´nın, belediyenin borcu karşılığında Hazine ve Maliye Bakanlığı´na devredilmesine yönelik belediye meclisinden yetki almasını eleştirdi. Alınan karar ile mülkiyeti İskenderun Belediyesine ait olan ve 15 dönüm üzerinde bulunan tarihi manastırın, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun 8. maddesi kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı´nca satın alınması karşılığında, hazineye bedelli devri yönünde karar alınması ve alınan kararın uygulanması için belediye başkanı ve encümene yetki verilmesi oy çokluğu ile kabul edildiğini anımsatan milletvekili Şahin, olayı soru önergesiyle TBMM´ye taşıdı.

'Tarihi değerlerimiz ranta açılıyor'
Milletvekili Şahin, 'TBMM Başkanlığına verdiği, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istediği önergelerde, şunlara yer verdi: '1900´lü yılların başında yapılmış olan Latin Katolik Kilisesi´ne bağlı, geçmişte sadece yaz aylarında faaliyet gösteren manastır, 15 Ağustos Meryem Ana´nın göğe yükselişine adanmış kutsal bir inanç merkezi özelliği taşımakta. Ayrıca iki katlı ve bahçeli olan yapı, özgün taş işçilikli mimari özellikleri ile döneminin yapılaşma özelliklerini taşıyan mimari yapısı ile bulunduğu mekanda mimari açıdan üstünlük gösteren öğeleri ile korunması gereken bir eserdir. Hatay ve Türkiye için tarihi ve kültürel açıdan önemli zenginliklerinden birisidir. Tarihi ve inanç merkezi olması açısından önem taşıyan Kızlar Manastırı´nın bir kamu kurumundan diğer kamu kurumuna aktarılması sonrasında kimlerin eline ya da hangi vakıfların eline geçeceğinden endişe duyulmakta, bu nedenle manastırın öncelikli olarak İskenderun halkına tahsis edilmesi gerekmektedir. Tarihi değerlerimiz ve inanç merkezlerimiz ranta açılıp ne idiği belirsiz yandaş vakıflara peşkeş çekiliyor. Bu kabul edilemez bir durum. Millilik sadece sınırların güvenliğini sağlamakla değil bu topraklardaki tüm değerlerin korunmakla ile olur.'

İki bakana 10´ar soru
Milletvekili Şahin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından ayrı ayrı ve yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Kızlar Manastırı tarihi eser statüsünde midir? 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiş midir? Eğer yapılmadıysa bu konuda bir çalışmanız var mı? Manastır hakkında gerekli incelemelerin yapılarak taşınmaz kültür varlığı olarak tescili kararı verilinceye kadar bu önemli tarihi değeri kaybetmemek için yıkımı önlenecek ya da durdurulacak mıdır? Hükümet belediyelere uzun ya da kısa vadede borcunu ödeme yükümlülüğü getirmezken, tarihi ve inanç merkezi olması açısından önem taşıyan Kızlar Manastırı´nın Hazineye devredilmesi konusundaki bu aceleciliğin nedeni nedir? Emlak beyan değeri düşük olan Kızlar Manastırı´nın Hazine´ye devri yok pahasına elden çıkarmak değil midir?

'Manastırı´nın bulunduğu alan birilerine söz mü verilmiştir?'
Milletvekili Şahin, önergesinde iki bakana yönelttiği soruları söyle sürdürdü: 'Kızlar Manastırı´nın bulunduğu alan birilerine söz mü verilmiştir? Borç karşılığında belediyelerin mülklerinin satılması dışında başka alternatifler yok mudur? Özellikle belediyelerin tarihi ve kültürel değeri olan mülklerinin satışının engellenmesi konusunda bir düzenleme var mıdır? Tarihi ve kültürel değeri olan Kızlar Manastırı´nın bölge turizmine, ekonomisine ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak başka bir şekilde değerlendirilmesi neden gündeme alınmamaktadır? Tarihi, kültürel ve inanç merkezi olması açısından bölgenin zenginliklerinden birisi olan Kızlar Manastırı neden yeniden restore edilmiyor? Trabzon örneğinde olduğu gibi Turizm ve Kültür Bakanlığı´na devredilerek restore edilmesi, yayla kültürüne ve inanç turizmine katkı koyması amacıyla tarihi bir mirasın insanlığın hizmetine kazandırılması seçeneği neden gündeme alınmıyor? Kızlar Manastırı´nın satılması yerine huzurevi, gençlik kampı, sosyal tesis ya da butik otel olarak kullanılması seçenekleri neden değerlendirilmiyor?'

Meclisin CHP grubu binaya tescil istedi
İskenderun Belediyesi yönetimi, mülkiyeti kendisine ait olan tarihi yapı için ´metruk bina´ ve ´önümüzde yıkım kararı var´ değerlendirmesini yapmıştı. İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu, parti grubu adına Kültür ve Turizm bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Hatay Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne yaptığı başvuru ile kültür varlığı olan mimari yapının tescilini istemişti. Mutlu, Hatay Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne gönderdiği 6 Temmuz 2019 tarihli başvurusunda, '... Belen ilçesi sınırları içinde mülkiyeti İskenderun Belediyesine ait tapuda Hatay ili Belen ilçesi Soğukoluk mıntıkasında 254 nolu 15.684 metrekare parselde mevcut bahçeli ev nitelikli 2 katlı yapı 1900 yılların başında yapılmış Latin Katolik Kilisesine bağlı Kızlar Manastırı olarak kullanılan bina özgün taş işçilikli 2 katlı mimari özellikleri olan nitelikleri mevcut eski bir yapıdır. Tapuda Hatay ili Belen ilçesi Soğukoluk mıntıkasında 254 nolu 15.684 metrekare parselde mevcut bahçeli ev nitelikli 2 katlı mevcut Kızlar manastırı olarak kullanılan bina özgün taş işçilikli 2 katlı mimari özellikleri ile döneminin yapılaşma özelliklerini taşıyan bir mimari yapı olmakla birlikte bulunduğu mekanda mimari açıdan üstünlük gösteren öğeleri ile Korunması gerekli bir yapıdır. Binanın kurumunuzca incelenerek 2863 sayılı yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tesciline karar verilinceye kadar yıkımının önlenmesi ve tesciline karar verilmesi için gereğinin yapılmasını rica ederim' ifadesine yer vermişti.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29