´Marş geleneği 1920´lerde ortaya çıktı´

İskenderun Teknik Ünivergsitesinde, “8 Mart Dünya Kadınlar Günüde; İstiklal ve istikbal şairi Mehmet Akif Ersoy´un gözünden Kara Fatma´dan Nene Hatun´a İstikbalimiz için cefa çeken kadınlarımız” konulu söyleşi düzenlendi.

HATAY 10.03.2018 09:58:21 0
´Marş geleneği 1920´lerde ortaya çıktı´

Orhan Yıldız/İskenderun

 Barbaros Hayrettin Konferans Salonundaki söyleşi, İSTE Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahit Çalışır´ın moderatörlüğünde yapıldı ve konuşmacı olar Mehmet Akif Ersoy´un torunu Selma Ersoy Argon ve Sebilürreşad Genel Yayın Yönetmeni Fatih Bayhan katıldı.
Söyleşinin açılışında konuşan İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Aktaş, 'Ne yazık ki hala ülkemizde kadınların kıymeti bilinmemekte ve hak ettikleri değer verilmemektedir. Umuyorum ki yakın gelecekte kadınların hak ettiği değer verilir” dedi.
Söyleşide konuşan Bayhan, Mehmet Akif Ersoy ile ilgili son dönemde yaptığı çalışmalarda edindiği bilgileri paylaştı. İstiklal Marşına kadar yaşadığı süreçte Mehmet Akif´in yaşadığı çile ve zorlukları anlatan Bayhan, İstiklal marşı için üç kere yarışma düzenlendiğini ancak Mehmet Akif´in şiirinin yerini hiçbir şiirin alamadığını söyledi. Bayhan, “Ülkelerde marş geleneği 1920´lerde Fransa´da Fransız ihtilaliyle ortaya çıktı. Milliyetçilik akımının bir sonucu olarak yayılmaya başladı. Osmanlı Devletinde de çeşitli marşlar törenlerde kullanılmıştır. Ancak her seferinde farklı bir eserin marş olarak çalınması bir sorundu. Bu sorunu da çözmek adına 1921´de düzenlenen yarışma bir çözüm olarak yapıldı. Mehmet Akif yarışma fikrine vatan için yapılan bir çalışmanın para karşılığı yapılamayacağını düşündüğü için yarışmaya katılmadı. Ancak para unsurunun çıkarıldığı söylenince İstiklal Marşını iki gün içerisinde tamamlayıp ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın´ diyerek meclise sundu ve kabul edildi' dedi.
Selma Ersoy Argon da, söyleşde, dedesi Mehmet Akif´in vatan sevgisi, nasıl bir eş, baba ve dede olduğunu, milli mücadele ve Kurtuluş Savaşı dönemlerine, Mısır´daki sürgün yıllarında yaşadığklarını çocuklarına gönderdiği mektuplarla anlatıp, dedesinin bilinmeyen yönlerini paylaştı. Argon, “Eserlerindeki vatan sevgisi ile gençliğe ışık tutmaya devam ediyor. Mehmet Akif, bugün dahi eserlerindeki vatan sevgisi ile gençliğe ışık tutmaya devam ediyor. Eserlerine bakıldığında onun bir tarihçi, sosyolog, fikir ve düşünce insanı olduğunu görürsünüz. Camiyi şiire sokan ender şairlerdendir” diye konuştu. Gençlere Safahat´ı okumayı öneren Argon, şunları söyledi: “Safahat geçmişten günümüze gelen adeta bir belgesel niteliği taşır. Dedemin doğduğu günlerden bugünlere kadar olan dönemi anlatan bir belgesel. Hiçbir zaman hayalle yazmamıştır. Çanakkale´de orda bulunmamasına rağmen orada olayı yaşamışçasına bir öngörüyle şiiri yazmıştır. Çanakkale´den Milli Mücadele dönemine kadar olan her şey buradadır. Bu sebeple bir belgeseldir. Mehmet Akif Ersoy bir şairdir ve yanlış olan neyse gördüğünü söylemek onun topluma karşı bir görevidir.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00