Maske kullanımı zorunlu ama ´yok´

Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler arasında toplu veya kapalı alanlar, pazar, market, otobüs, dolmuş, metro gibi alanlarda maske takmak zorunlu hale getirilirken, bu alanlara gidenler bir kısmı maske bulmakta sorun yaşamaya devam ed

GÜNCEL 10.04.2020 11:32:19 0
Maske kullanımı zorunlu ama ´yok´

İskenderun/SES

Maske takmayanlar bu alanlara alınmazken, birçok yurttaş maskeye ulaşamadığını belirtiyor. Maske takma zorunluluğu bu alanlardaki satıcılar için de geçerli bulunuyor. Hükümetin, başvuru yapılması halinde kişi başına haftada 5 adet maske verileceği belirtilip, birçok başvuru yapılmasına karşın başvuru yapanlar da maskelerini alamadıklarını ifade ediyor. Maske takmamanın cezası ise açıklanmadı ve hangi kanuna göre ceza uygulanacağı bilinmiyor. Ancak, 20 yaş altı kişiler ile 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağına uymayanlardan para cezası kesiliyor. Bu yasağa uymayanlara Kabahatlar Kanunu´nun 32. maddesi gereğince 392 lira idari para cezası kesiliyor. Para cezasına rağmen evine dönmeyenlere iki aydan bir yıla hapis cezası ile cezalandırılacağı açıklandı. Kentlerin, meydan, cadde ve sokaklarındaki yurttaşların sosyal mesafeyi gözetmeden toplu olarak yürümelerine veya bulunmalarına izin verilmezken, yan yana yürüyen vatandaşların da sosyal mesafeyi gözeterek yürümeleri gerekiyor. Hastalığın yoğun yaşandığı bölgelerde ve toplu bulunmanın zorunlu olduğu yerlerde maske kullanımı tedbir amaçlı tedbir amaçlı kullanılıyor. İskenderun Belediyesi ise günde 5-7 bin maske üretimi yaptıklarını ve ihtiyaç olduğu sürece üretmeye devam edeceklerini belirtti.
Koronavirüs hastalığının Hatay´da Reyhanlı, Hassa, İskenderun, Arsuz, Antakya ve Dörtyol´da görüldüğü biliniyor. Resmi bir açıklama olmasa da 32 vakanın yaşandığı ifade edilen Hatay´da, Reyhanlı´da bir kişinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği de belirtilenler arasında.

Tosyalı: Maskeler yıkanabilir özellikte
İskenderun Belediyesi ise koronavirüs tedbirleri kapsamında vatandaşlara maske dağıtımının sürdürüldüğünü ve maske üretim merkezinde çalışmalara devam edildiğini açıkladı. Belediye başkanı Fatih Tosyalı, ”Bu zorlu süreçte Koronavirüs ile mücadele kapsamında belediye bünyesinde faaliyet gösteren maske üretim merkezi, hemşerimiz için maske üretimi yapıyor. Ürettiğimiz tüm maskelerimiz yıkanılabilir özelliğe sahip. Ücretsiz maske dağıtımı aralıksız devam edecek' değerlendirmesinde bulundu. Bazı vatandaşlar ise belediye kültür müdürlüğü önende dağıtımı yapıldığı belirtilen maskeleri almaya gittiklerinde ´kalmadı, sonra gelecek´ yanıtını aldıklarını ifade etti. Kentin 45 mahallesinde dezenfekte çalışması yaptıklarını anlatan belediye başkanı Tosyalı, 'Günde 5-7 bin adet maske üretimi yapıyor ve ihtiyacı olanlara, semt pazarları, kurumlar, ihtiyaç alanları ve belediyenin önünde halka ücretsiz dağıtıyoruz. Talep oldukça da üretmeye ve dağıtmaya devam edeceğiz. Ancak bazı vatandaşlar ihtiyacı olan 1 adet maske yerine 10-20 maske almak istiyor. Salgının olduğu bu dönemde ihsanlar evde kalması ve zorunlu olanlar dışarı çıkması gerekir. Biz dışarı çıkmak zorunda olanlara ürettiğimiz maskeleri yetiştirebiliriz, ancak ihtiyacı olmayanların alma isteği ve alması sıkıntı yaratıyor. Birkaç gün sonra zaten PTT yoluyla da maskelerin ulaşacağına ve maske ihtiyacı ortadan kalkacağına inanıyorum' dedi. Tosyalı, 270 miligramlık kolonya dağıtımı yapıldığını da belirtti.

Valilik 39 bin maske dağıtacak
Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay´a gönderilen 39 bin maskenin dağıtımına başlanacağını duyurdu. Doğan, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Değerli Hemşehrilerim sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile ilimize gönderilen 39.000 maskenin dağıtımına yarın başlıyoruz. Kaymakamlıklarımız aracılığı ile ilimizin her tarafında dağıtım yapılacaktır. Bu uygulamamız hergün devam edecektir. Kamuoyuna duyurulur” dedi.

Şahin: Maske zorunlu ancak bulabilen yok
Toplu taşıma, bankalarda, market, bakkal ve eczanelere maskesiz giriş yasak. Vatandaş maske bulamadığını, PTT veya e-devlet´ten ücretsiz talep edilen ama ne zaman geleceğinin ise belli olmadığını ve tek kullanımlık olan ve kişi başına 5 maskenin kaç gün yeteceğini belirten Hatay Milletvekili Suzan Şahin ise şu açıklamayı yaptı: 'İçişleri Bakanlığı maske takmayı zorunlu kılıp maske teminine dair hiçbir açıklamada bulunmuyor. Evde kal diyorlar, ama işe gitmek zorunda olanlar var. Toplu taşımada, alışveriş merkezlerinde, eczaneler, hastaneler ve zincir marketlerde maske tak diyorlar, maske bulunmuyor. İnsanlar ne yapacağını şaşırdı. Bankalarda, marketlerde maskesi olmadığı için içeri giremeyenler başkasının maskesini isteyerek (!) içeri giriyor. Plansız yasakçı zihniyetin düşüncesizce aldığı kararlar halk sağlığını daha da tehdit eder hale getiriyor! Mesaisi olanlar zaten işyerlerinde maskesiz faaliyet gösteriyor. İşi olmayıp temel ihtiyaçları için sokağa çıkanlara da, AKP hükümetinin ekonomik ve siyasi ikbal uğruna ilan edemediği sokağa çıkma yasağını ‘maskesiz sokağa çıkamazsın´ diyerek ve maske satışını yasaklayarak uygulamaya çalıştığını görüyoruz. Bilimsellik ve ortak akıldan uzak ne kadar karar varsa uyguluyorlar! Çözüm basit; Maske fiyatlarında tavan ve taban fiyat belirle, eczanelerden vatandaş gidip uygun fiyata alsın. Aksi halde hiçbir eczane, market, bakkal, banka cebinden maske alıp vatandaşa bedava dağıtmaz, dağıtmıyor da!'


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00