´Maske, mesafe, hijyen´ denetimi sürüyor

Sağlık Bakanlığının Covid-19 raporuna göre, Hatay, 30 büyükşehir arasında koronavirüs hastalığında 0,9 ile en düşük vakanın görüldüğü il ve olurken, ´maske, mesafe ve hijyen´ denetimleri de sürüyor.

GÜNCEL 16.09.2020 10:31:14 0
´Maske, mesafe, hijyen´ denetimi sürüyor

Nesrin Geyik/İskenderun

İskenderun´da yapılan denetimlerde kurallara uyulmasının sağlık için önemli olduğu anlatılken, kent merkezindeki cadde ve sokaklarda devriye gezen sayı arttırılan polis ise maske takmayan yurttaşlara ceza yazmaya devam ediyor. Polisin 5 Temmuz Caddesi üzerinde ceza yazdığı bir kişi, ´telefonla konuştuğunu´ ve maskeyle sesin boğuk gittiğini, bu nedenle maskeyi çıkarttığını ama elinde bulunduğunu ifade edip, tartıştı ancak ceza yazılmasını önleyemedi. Ceza yazımına ilişkin kentte birçok tartışma da yaşanıyor.
Denetimlerin halkın sağlığı için yapıldığını, bu nedenle kurum müdürleriyle sahada olduklarını belirten İskenderun Kaymakamlığı, sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda şu ifadeye yer verdi: 'İçişleri Bakanlığı ve Hatay Valiliğinin talimatları doğrultusunda; İlçemiz Kaymakamı İskender Yönden´in koordinasyonuyla, ilgili kurum ve kuruluşlarımızın yöneticileri ve personelleri, mahalle muhtarları, esnaf ve meslek odaları temsilcileriz, genel kolluk birimlerimiz ve özel kolluk birimlerimizin katılımıyla oluşturulan özel ekiplerce; ´Kontrollü Sosyal Hayat´ döneminde temel prensip ve esaslar olarak ön plana çıkan maske kullanımı, sosyal mesafe ve temizlik vb. hususların yanı sıra bütün iş kolları ve yaşamın tüm alanları için belirlenen tedbirler ve kurallara uyulup uyulmadığına yönelik denetimler titizlik ve hassasiyet ile sürdürülmekte olup, ayrıca da muhterem halkımıza rehberlik etmek ve sürece dair farkındalığı artırmak için çeşitli çalışmalar icra edilmiştir.'

'Görülen aksaklıklara cezai işlem uygulanıyor'
Arsuz Kaymakamı Musa Sarı da, toplum sağlığı için alanda olduklarını belirtti ve kentteki denetimlerde bulundu. Kaymakam Sarı, yetkili kurum ve kuruluşların yöneticileri ve personelleri, muhtarlar, genel kolluk birimleri ve özel kolluk birimlerimizin katılımıyla oluşturulan özel ekiplerin ilçede de eş zamanlı denetim yaptığını ifade etti. Sarı, 'Kontrollü sosyal hayat döneminde maske kullanımı, sosyal mesafe ve temizlik gibi tedbirler ve kurallara uyulup uyulmadığına yönelik ilçedeki denetimler hassasiyet ile sürdürülmekte ve görülen aksaklıklara cezai işlem uygulanmaktadır. Arsuz´da denetimler devam edecek' açıklamasını yaptı.
Antakya Kaymakamı Mustafa Harputlu da belediye başkan yardımcısı Rezzuk Ayoğlu ve ilçe müdürleri ile birlikte Covid-19 ile mücadele tedbirlerine yönelik denetimde bulundu. İstiklal Caddesi ve Küçük Sanayi Sitesi Caddesindeki iş yerleri ziyaret eden kaymakam Harputlu, esnafa Covid-19 salgınının bulaşmasını önlemeye yönelik alınması gereken tedbirleri hatırlattı; maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymanın salgının yayılımını önlemede önem taşıdığını ifade etti.

İskenderun´a PCR Laboratuvarı
İskenderun Devlet Hastanesinde bir süredir kurulma çalışması devam eden ve Covid-19 testinin de yapıldığı PCR Laboratuvarı hizmete girdi. Yazılı yapılan açıklamada, İskenderun Devlet Hastanesi bünyesine katılan PCR Laboratuvarında, Covit 19´dan başka daha birçok hastalığın moleküler tanısında PCR yöntemi kullanılıyor' ifadesine yer verildi. PCR testi; Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR testi), DNA zincirlerinin tortu oluşturabileceği tüm yüzeylerde DNA (bazı durumlarda RNA) miktarlarının analizi için kullanılan teste deniliyor. PCR testi, oldukça küçük bir genetik örnekten çok sayıda kısa DNA kopyaları incelemeye izin veren bir laboratuvar yöntemini oluştururken, bu sürece DNA arttırma adı veriliyor ve belirli genlerin tespit edilmesi veya ölçülmesi sağlanıyor. Hastalıkların belirlenmesini sağlayan PCR testi, kişinin vücudundaki bir takım virüs veya virüs yüklerinin tespit edilmesini de sağlayabiliyor; Hepatit C veya HIV enfeksiyonu gibi durumlarda virüs yüklerinin tespit edilmesi, ilaçlar veya tedavinin işe yarayıp yaramadığını göstermeye de yardımcı oluyor. test sonuçlarına göre hekimler, hastaların tedavisine ne zaman başlayacağına karar verirken, tedavileri kişiye özel şekilde de düzenleyebiliyor.

İGM´den tek kullanımlık ´seccade´
İskenderun Gençlik Merkezi (İGM), Cuma namazı öncesi sahildeki cami cemaatına tek kullanımlık seccade dağıtarak, pandemi sürecine katkı sağlamaya çalıştı. Temizlik İmandandır” hadis-i şerifi kapsamında farkındalık çalışmasında bulunan İGM gençleri, camide cuma namazı kılmaya giden cemaata tek kullanımlık seccade dağıttı. İGM Müdürü Ahmet Keskin, 'Hem Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde yürütülen hem de yerelde İskenderun için yürüttüğümüz projelerle her alanda gençlere yol gösterici olmak için çabalıyoruz. Bu anlamda tek kullanımlık seccadeleri vatandaşlarla buluşturmuş ve onların hayır dualarına ortak olmak bizler için gurur verici' değerlendirmesini yaptı.

Rotary´den hibe solunum cihazı
Antakya Defne Rotary Kulübü de, ´Bir nefes bin hayat´ projesi kapsamında koronavirus ile mücadele için solunum cihazı projesine destek verdi. Projesi kapsamında hibe edilen ventiletör (solunum cihazı), Antakya Defne Rotary Kulübü tarafından; koronavirüs tedavisinde kullanılmak üzere Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi´ne teslim edildi. Rotary 2430 Bölge Guvernör Yardımcısı Volkan Ekmekçi, kulüp başkanı Nermin Tiftikçi ve yönetimin de yer aldığı ziyarette konuşan MKÜ Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yunus Doğramacı, koronavirüs pandemisinde solunum cihazının hayati önem taşıdığını ifade etti. Prof. Dr. Doğramacı, 'Bu tür desteklerin devam etmesini diliyorum. Cihazın, korona hastalarının tedavisine büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum' dedi.

Koleje, ´okulum temiz´ belgesi´
İskenderun bölgesinde özel eğitim veren TEK okulları, TSE´nin ´okulum temiz´ belgesini aldı. Türk Standartları Enstitüsü´nün (TSE) belirlediği, ‘Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Belgelendirme Programı´nda yer alan kriterleri yerine getiren TEK Okulları, ´Okulum temiz belgesi´ alarak, Covid 19 salgının önlenmesine yönelik okul içinde uyguladığı önlemleri tescilledi. Koronavirüs salgınına karşı öğrenci, veli ve çalışanların sağlığını korumak için üst düzey önlemler aldıklarını belirten okulun kurucusu Tunç, “Okulda gerçekleştirilen denetimler sonucu TSE COVID19 ‘Okulum Temiz Belgesi´ni almaya hak kazanamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sağlıklı bir okul ortamı oluşturabilmek amacıyla fiziki önlemleri almıştık. Termal kameralarla kontroller yapıyoruz. Sağlık personeli görevinin başında. Tek kişilik sıralarda sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarını titizlikle uyguluyoruz' açıklamasını yaptı.

'Yüz yüze eğitimle her eve Covid girer'
Öte yandan, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ise koronavirüsten Türkiye´de gerçek vefat sayısının 23 bin, ülkenin vaka sayısının da 980 bin olduğunu savundu. Meclis´te düzenlediği basın toplantısında, TBMM´de her 30 milletvekilinden birinin hasta olduğunu, hasta olup, tedavi gören belediye başkanları, siyasi parti liderleri bulunduğunu söyleyen Adıgüzel, Türkiye´de her apartmana Covid-19´un girdiğini savundu. Adıgüzel, 'Sağlık Bakanı, ´bugün ne verelim´ diye düşünüp taşınıp bir sayı belirleyip, onu da Twitter´da yayınlamaktan öteye gitmeyen bir sağlık bakanıdır. Sağlık Bakanı, bu işleri artık bırakmalıdır' dedi ve Koca´nın açıkladığı vaka sayılarının gerçek tabloyu yansıtmadığını öne sürüp, iddia ettiği koronavirüs tablosunu paylaştı. Her bin testin 150´sinin pozitif geldiğini belirten milletvekili Adıgüzel, Milli Eğitim Bakanlığının okullarda yüz yüze eğitime imkan vermesi durumunda yıl başına kadar her eve Covid gireceğini savundu. ABD´de bilim insanları yüz maskelerinin toplu kullanımının koronavirüsekarşı bir tür ham ´aşı´ görevi görebileceğini iddia etti. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, insanlardan, nefesten yayılan damlacıkları yakalamak ve virüsü farkında olmadan yayma riskini azaltmak için maske takmaları istendiği ifade edilirken; nüfusun büyük bir kısmı tarafından giyilen maskelerin, özellikle cerrahi ve kumaş olanların mükemmel olmadığı ve bazı viral partiküllerin kullanıcının hava yollarına girmesine izin verdiği belirtildi. İddianın kesin olarak kanıtlanmasının mümkün olmadığı, bunun için maskeli ve maskesiz kişilerin klinik deneylerde virüse maruz bırakılması gerektiği ve bunun da etik olmadığı ifade edildi. Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Anastasiya Rakova de, Covid-19 aşısı vurulan 13 kişinin kendilerini iyi hissettiğini ve bazıların sağlık durumunun elektronik bileklikle izlendiğini belirtti. Rakova, 'Araştırmanın ilk katılımcılarının sağlık durumunu değerlendirdiğimizde herkes kendisini iyi hissediyor. Sadece bir kişinin ateşi 37.2, birinin biraz eli ağrıyor, birini başı ağrıyor ancak bunlar her aşılamada normal sınırlar içinde' açıklamasını yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığı ise okul öncesi eğitimde ilk hafta 1 gün 30´ar dakikalık 5 etkinlik saati suretiyle uyum eğitimi yapılacağını, ilkokul 1. sınıf öğrencilerin de yüz yüze eğitimin ilk haftasında her biri 30´ar dakikalık 5 ders saati süreyle uyum eğitimi alacağını açıkladı. Okul öncesi eğitimde 21 Eylül tarihine kadar eğitime yüz yüze devam eden kurumlarda aynı planlamayla eğitime devam edilecek. Uyum haftası sonrası 28 Eylül-02 Ekim tarihlerini kapsayan hafta ve devamında haftada 2 gün her biri 30´ar dakikalık 5 ders saati yüz yüze eğitim alınacak. Ders saatleri arasında 10´ar dakikalık dinlenme süresi verilecek. Okul yönetimleri tarafından teneffüs saatlerinde öğrenciler arasındaki sosyal mesafenin korunması için nöbet görevi de dahil olmak üzere gerekli planlamalar yapılacak.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23