Maskede ´farklı uygulama´

İskenderun´da sahilde spor yapana ´maske´

GÜNCEL 7.08.2020 10:39:50 0
Maskede ´farklı uygulama´

Hatay İl Hıfzısıhha Kurulunun 30 Temmuz´da aldığı kararla ilde maske takma zorunluluğu getirmesi ve karar alınırken 'Hatay genelinde tüm alanlarda maske takma zorunluluğu getirildiğini' ifadesi dün İskenderun´da yapılan denetimlerde farklı açıklama ve uygulamaları sergiledi. İskenderun Kaymakam Yönden de bir soru üzerine sahilde bireysel olarak koşu, yürüyüş, bisiklet sporu yapanların maske takması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri ile birçok hekim ise, koronavirüse karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için insanları hareketli bir yaşam ve spor yapmaya davet ederken, spor yaparken maske kullanımının da kalp krizini tetiklemesi nedeniyle riskli olduğunu açıkladığı biliniyor.

Akın Bodur/İskenderun
Düğün, cenaze veya benzer gerekçelerle Konya, Aksaray, Mardin, Gaziantep ve diğer bazı kentlere gidip gelenlerin taşıması üzerine Hatay´da koronavirüs hasta sayısının son zamanda artması ve valilik kararıyla maske takılması zorunlu olan iller arasında dahil edilmesiyle dün ilde ´farkındalık´ çalışması yapıldı. Hatay Valisi Rahmi Doğan, dün valilik binasından Ulucami önüne kadar yürüdü ve yolda halk ve esnafla sohbet edip, maske kullanımının önemi ile koronavirüs hastalığını hakkında bilgilendirmede bulundu. İskenderun´da da kaymakam İskender Yönden ile kent protokolü, emniyet, jandarma, belediye, milli eğitim ve kaymakamlık çalışanları kentte maske denetimi yaptı, işyerleri ve caddelerde maske takmayanlan yurttaşları maske kullanımı konusunda uyardı. Ancak, denetimlerde yapılan açıklama ve uyarılarda farklılık olduğu görüldü.
İskenderun Ulucami Caddesi ve Kanatlı Caddesi üzerindeki işyerlerinde denetim yapan kaymakam Yönden, maske takmalan esnafı ve caddelerde yürüyen yurttaşları maske kullanımı ve sosyal mesafe konusunda uyardı, maskesi bulunmayanlara görevliler maske dağıttı ve koronaya karşı maske kullanımının önemli olduğunu belirtti. Kaymakam Yönden, bir işyerinde müşterilerin maske kullanırken, işyeri çalışanlarının maske kullanmaması üzerine 'Müşteriler doğru olanı yapıyor ama işyeri çalışanlarının maskesi yok. Bugün uyarıyoruz ama yarından itibaren yapılacak denetimlerde maske kullanmayanlara 900 lira ceza yazılacak' ifadesiyle bilgilendirmede bulundu. Başka bir işyerinin denetiminde konuşan Yönden, 'Maskeleri bütün gün takmak mümkün değil. Kullanışlı da değil. İşyerinde tek kişi varsa o zaman maske kullanımı gerekmiyor, ancak daha fazla kişi varsa maske kullanılmalı. Hastalığın yayılmamaması için bu gerekli. Kentteki koronavirüs hastası sayısını bildiğimiz için bunu söylüyorum' diye konuştu. İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, işyerinde tek başına bulunan kişinin maske takmasının gerekmediğini belirtirken, kentte denetim yapan birçok görevli ise Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulunun 30 Temmuz 2020 gün ve 2020/78 nolu kararıyla, Hatay genelinde ´tüm alanlarda´ maske takma zorunluluğu getirildiğini ifade ederek, tek kişinin bulunduğu işyerlerinde maske takmanın zorunlu olduğunu ve yapılacak denetimlerde takmayana ceza yazılacağını söyledi. Farklı bir grup görevli de Ulucami Caddesi üzerinden Kanatlı Caddesine dönmeye çalışan özel bir otomobilde bulunan tek kişiyi ´beyefendi maskeniz yok. Maske takmanız gerekiyor´ ifadesiyle maske takması konusunda uyardı. Bazı yurttaşlar ise buna tepki gösterdi ve 'maske her alanda zorunluysasa, o zaman evlerde de takalım' sözüyle tepki gösterenler de oldu. İskenderun´da dün yapılan ve çok sayıda görevlinin gruplar halinde yaptığı denetimlerde maske kullanımı konusunda farklı açıklama ve yaklaşımlarda bulunulmuş oldu.

İskenderun Kaymakamlığı da yapılan denetime ilişkin yaptığı açıklamada, 'İçişleri Bakanlığı ve Hatay Valiliğinin talimatları doğrultusunda ilçe kaymakamı İskender Yönden öncülüğünde belediye başkanı, kurum ve kuruluşların yöneticileri ve personelleri ile meslek odaları, genel kolluk birimleri ve özel kolluk birimlerinin de katılımıyla ´sağlık için hepimiz için´ mottosu ile bugüne kadar ki en kapsamlı denetim gerçekleştirildi. 6 Ağustos 2020 günü ülke genelindeki tüm il ve ilçelerde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen denetim kapsamında; ´Kontrollü sosyal hayat´ döneminde temel prensip ve esaslar olarak ön plana çıkan maske kullanımı, sosyal mesafe ve temizlik kurallarının yanı sıra bütün iş kolları ile yaşam alanları için belirlenen tedbirlere uyulup uyulmadığı konusunda denetim yapılırken aynı zamanda da kıymetli halkımıza rehberlik edici ve bilinçlendirmeye yönelik uygulamalarda icra edildi' ifadesine yer verildi.

Sahilde spor yapanlar da maske takacak
Öte yandan koronavirüs salgınıyla birlikte tüm hekim ve uzmanların yurttaşları vücut direncini güçlendirmek için açık alanda spor yapmaya ve haraketli bir yaşama davet edip, spor yaparken kalp krizini tetiklediği gerekçesiyle maske kullanımını önermezken, İskenderun´da sahilde, açık havada spor yapanların maske kullanması istendi. çin ve dünyanın bazı kentlerinde liselerin beden eğitimi dersi ile açık alanda spor yaparken maske takan kişilerin kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği biliniyor. Uzmanlar bu nedenle spor yaparken maske kullanımını önermiyor. İskenderun Kaymakamı Yönden, bir soru üzerine, sahilde koşu, yürüyüş, bisiklet sürüşü ve parklardaki spor aletlerini kullanarak por yapanların maske takması gerektiğini belirtti. Yönden, 'Sahilde spor yapanlara farklı yaklaşamayız' değerlendirmesinde bulundu. İskenderun´da saat 05.00 ile 08.00 arasında, iki buçuk kilometrelik sahil şeridinde 200´e yakın kişinin açık havada spor yaptığı ve spor yapanların da Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyelerinin açıklaması ile diğer hekimlerin uyarıları üzerine spor yaparken maske kullanmadığı biliniyor. İskenderun sahilinde spor yapanların büyük çoğunluğu bireysel olarak tek başına spor yaparken, belli bir oranı ise eşleriyle birlikte spor yapıyor.

Evde izolasyon denetlenecek
Hatay İl Hıfzısıhha Kurulu, koronavirüs nedeniyle evde karantinada tutulan hastaların ilk 7 gün süreyle izolasyon şartlarına uyulup uyulmadığını belirlenmesi için denetimlerinin yapılmasına, hastalık belirtisi gösteren kişilerle temaslı olan kişilerin numunelerinin evlerinde alınmasına karar verildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, vali Rahmi Doğan başkanlığında olağanüstü toplanan Hatay İl Hıfzısıhha Kurulu, 4 Ağustos 2020 gün ve 2020/79 sayılı kararla, salgın bulaşının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla bazı tedbir kararı aldı ve uygulamaya geçirdi. Kurul kararında, '... gelinen aşamada erken tespit, evde izolasyon ve evde tedavi süreçlerinin ön plana çıktığı ve alınacak tedbirlerin de bu önceliklere göre şekillendirileceği yeni bir döneme girildiği; bu yeni dönemde yürütülecek faaliyetlerde rehberlik, ikna edicilik ve caydırıcılık ilkeleri önem kazandığından bahisle; Kontrollü sosyal hayat sürecine uygun olarak salgınla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve fiziki mesafe kuralları doğrultusunda valiliklerce gerekli kararların alınması istenmiştir' ifadesine yer verildi.
Kurulun aldığı kararlar arasında, 'Hastalığın ağır seyrettiği vakalar hariç olmak üzere; Hastalık belirtisi gösteren kişiler ile temaslı oldukları kişilerin numunelerinin evlerinde alınmasına, izolasyon süreçlerinin evlerinde izlenmesine, tedavilerinin evlerinde yapılmasına, sağlık birimlerine ihtiyaç duyulan araç ve personel desteğinin ivedilikle verilmesine yönelik tedbir alınmasına;. İzolasyona tabi tutulan kişi bilgilerinin il ve ilçe sağlık müdürlüklerinden temin edilerek özellikle ilk 7 günlük süre içerisinde izolasyon şartlarına uyulup uyulmadığının kaymakamlıklar ve kolluk birimlerince birebir takip edilmesi ve sıklıkla denetlenmesine; İlçelerde kaymakamlar başkanlığında Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulları oluşturulması; hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kişi sayısındaki değişimin bire bir takip edilerek her gün saat 16.00´da sağlık, kolluk ve uygun görülen diğer birim temsilcileriyle bir araya gelinmesine, alınması gerekli önlemlerin belirlenmesi ve hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kişinin temaslılarına daha hızlı ve etkili ulaşabilmek amacıyla oluşturulan filyasyon ekiplerine kolluk birimleri ile köylerde/mahallelerde muhtar, öğretmen ve imamlarca gerektiğinde destek verilmesine ve bu kişilerin bilgilendirilerek izolasyonda kalmalarının sağlanmasına; Hastalığın erken dönemde tespiti ve izolasyon sürecinin başlatılabilmesi için vatandaşlarımızın kendilerinde ilk belirtileri hissettikleri anda sağlık kuruluşlarına başvurmaları yönünde bilgilendirilmeleri' de bulunuyor.

Karara uymayanlarca 392 lira ceza
İlde hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kişi sayısındaki değişimin bizzat takip edilerek artış ve azalışlara göre gerekli tedbirlerin alınmasına, günlük ve haftalık artış oranlarının kritik seviyelere geldiği durumlarda ilave tedbirlerin ve denetim faaliyetlerinin en üst seviyede uygulanması kararını da alan Hatay İl Hıfzısıhha Kurulunun, oy birliği ile aldığı 12 maddelik kararında şunlar da bulunuyor: 'Covid19 denetim faaliyetlerinin etkinliğinin ve görünürlüğünün artırılmasına; Düğün, nişan, sünnet vb. organizasyonlarda maske kullanımı ile fiziki mesafeye uyulması kurallarına aykırı durumlara kesinlikle müsaade edilmemesine, uyulması zorunlu kurallara ilişkin sektör temsilcileri/işletmeciler/organizatörler ve esnaf odaları temsilcileri ile toplantılar düzenlenmesine, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarının ilgililere tebliğ edilmesine, tedbirlere riayet etmeleri hususunda uyarılmalarına, uyarıcı ve uzman denetim ekipleri marifetiyle denetimler gerçekleştirilmesine, birinci ihlalde uyarı, ikinci ihlalde idari para cezası, işyeri/ işletmenin vatandaşların sağlığını koruyabilecek şekilde uygun hale getirilmesi için üçüncü ihlalde 1 gün; dördüncü ihlalde 3 gün süreyle faaliyet durdurma, cezalarının uygulanmasına, uyarıcı ve uzman denetim ekipleri dışında ayrıca, tedbirlere riayet edilip edilmediğini tespit etmek üzere sivil personel veya resmi görevliler (sivil kıyafetli) marifetiyle denetim yapılmasına, denetimlerin uyarıcı, rehberlik edici ve caydırıcı bir anlayışla nezaketle yapılmasına; İlde toplu taziye uygulamasının taziye evlerinde, evlerde, açık alanlarda, taziye yapılmamasına, toplu taziye yapılmamasına ilişkin cami ve belediye hoparlörler ile ´Salgın tehlikesi devam etmektedir. Yapılan tespitlerde salgının taziyelerden daha fazla yayıldığı anlaşılmıştır. Taziyelerimizin salgın döneminde toplu şekilde hiçbir ortamda yapılmaması kararı alınmıştır´ yönündeki ifadenin kolluk araçlarından günde en az 1 kez anons edilmesine,; Tedbirlere uyan işyerlerinin ödüllendirilmesine ve diğer işyerlerinin teşvik edilmesi amacıyla art arda yapılan üç denetim sonucundaSağlık Bakanlığı ´Covid19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi´ ile İçişleri Bakanlığı denetim formlarında belirtilen kurallara uyduğu tespit edilen işyerleri, şehir içi toplu taşıma araçları ve ticari taksilere “Güvenli Alan” logosu verilmesi, aşamalarını içeren ve pilot olarak Kırıkkale ilinde başlatılacak olan ´Koronavirüs İl Denetim Uygulaması Modeli´nin ilde de yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalara başlanılmasına ve bu hususlarda gerekli planlamaların yapılmasına; İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu´nun aldığı kararlara uyulmaması halinde ve her seferinde ayrı ayrı olmak üzere, fiilin niteliğine göre; a) Umumi Hıfzıssıhha Kanunu´nun 282. maddesi gereğince, 3.150,00 TL idari para cezası uygulanmasına, b) Kabahatler Kanunu´nun 32. maddesi gereğince 392 TL idari para cezası, uygulanmasına, Türk Ceza Kanunu´nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan ´yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır´ hükmü uyarınca, hükme uymayan kişilerin, haklarında gerekli adli işlemler takdir ve ifa edilmek üzere adli makamlara bildirilmesi.'

Koronovirüsle mücadelede ´ek tedbir toplantısı´
Hatay Valisi Rahmi Doğan ise koronavirüs salgınına karşı alınan ek tedbirler kapsamında, kaymakam ve belediye başkanları ile güvenlik güçleri yöneticilerinin de katıldığı Video Konferans Sistemi (VKS) üzerinden toplantı yaptı.
Hatay Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, valilikteki Abdurrahman Melek toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda vali Doğan, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında dikkat edilmesi gereken hususları anlattı, ilçelerde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Hatay Valisi Rahmi Doğan´ın Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, vali yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanvekili Adnan Özkaya, Hatay İl Jandarma Komutanvekili Albay Ufuk Bilgen, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, video konferans aracılığıyla da 15 ilçenin kaymakam ve belediye başkanları katıldı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04