'Mayından temizlenen alan, mera olsun'

Hatay Milletvekili Lütfü Kaşıkçı, Suriye sınırındaki arazilerin daha önce mayınlarla korunurken, mayınların telli oranda temizlendiğini belirtti.

GÜNCEL 17.03.2021 15:52:37 0

İskenderun/SES

TBMM´da görüşülen RISCAM kanunu teklifinde partisi MHP Grubu adına konuşan milletvekili Kaşıkçı, 'Türkiye ile Suriye arasındaki sınırlar daha önce bildiğiniz gibi arazilerin mayınlanması yöntemiyle koruma altına alınmıştı. Geçtiğimiz yıl Milli Savunma Bakanımızdan aldığım bilgiye göre 223.984 metrekarelik bölge mayından temizlenmiştir. Bu alanların normalleştirme sürecinin bir an önce tamamlanarak mera alanı olarak kazandırılması gerekmektedir. Bölgemizde geçimini hayvancılık ile sağlayan vatandaşlarımız çok uzun süredir bu konuda mağduriyet yaşamaktadır. Bu mağduriyetlerin en kısa zamanda giderilmesini umuyorum' dedi.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan tarafından oluşturulduğunu, 1992 yılında Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan´ın da katılımlarıyla 10 üyeli bir teşkilat hâline geldiğini anlatan Kaşıkçı, kanun teklifi üzerine yaptığı değerlendirmede ise, 'Bölgesinde ve dünya genelinde standardizasyon, uygunluk değerlendirmesi, akreditasyon ve metrolojinin ekonomide ve ticaretteki önemini göz önüne alarak bu Teşkilatta, Ekonomik İşbirliği Teşkilatına bağlı Standardizasyon, Uygunluk Değerlendirmesi, Akreditasyon ve Metroloji (ölçüm bilimi) Bölgesel Enstitüsü (RISCAM) kurulması kararlaştırılmıştır. Bu anlaşma 2009 yılında imzaya açılmış ve ülkemiz tarafından imzalanmıştır. Görüşmekte olduğumuz ilgili maddenin tadiline ilişkin protokol 17 Nisan 2018 tarihinde Duşanbe´de gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 23.Bakanlar Konseyi Toplantısında imzalanmıştır. Protokol ile teşkilatın Metroloji Bölgesel Enstitüsü tüzüğünde değişiklik yapılarak, Metroloji Kurulu Yazmanlığının Kazakistan yerine Pakistan´da yer alması kararlaştırılmıştır. Bu enstitü üzerinden aslında TSE´nin birikimlerinin ve sahip olduğu tecrübelerin üye ülkelere aktarılması hedeflenmektedir. Ayrıca Türkiye, standardizasyon ve akreditasyon alanlarında öncü bir ülke olarak RISCAM bünyesinde yürütülecek standartları ve uygunluk değerlendirme prosedürlerini uyumlaştırma çalışmaları ile ticareti olumsuz etkilemesi muhtemel faktörleri bertaraf etmeyi amaçlamakta olup, üye devletlerin bu alanlarda gelişimini destekleyerek Pazar payını arttırmayı ve bölgesinde odak noktasında olmayı hedeflemektedir. Ülkemiz, mevcut potansiyeli ile kendisini ve yakın coğrafyasındakileri koruma, küresel düzlemdeyse müdahil olduğu alanı etkileme potansiyeline sahiptir. Coronavirüs salgını sonrası yeniden şekillenmesi kaçınılmaz olan ülkeler arası ilişkiler ve tercihler doğru kullanılmalı, ortak vizyon temelinde aşama aşama tayin edilecek ara hedeflerle Türkiye´nin çıkarlarına erişmesi sağlanmalıdır' dedi.


Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00