Meclis, fesihten kurtuldu

2020 performans programı ve bütçe oy çokluğuyla kabul edildi

GÜNCEL 16.10.2019 11:03:08 0
Meclis, fesihten kurtuldu

Akın Bodur/İskenderun

İskenderun Belediye Meclisi, Ekim ayında yaptığı olağan toplantısında yasa gereği belediyenin 2020 yılı bütçesi öncesinde onaylaması gereken performans programını gündemine almayıp, önceki gün yaptığı olağanüstü toplantıda gündemine ekleyerek, oy çokluğuyla performansı kabul etmesi üzerine, fesih edilme ihtimalinden kurtuldu. Meclis, belediyenin 2020 performans programı ile bütçe tasarısını oy çokluğuyla kabul etti. İki maddenin görüşülmesinde DP ve CHP´li üyeler ´red´ oyu kullanırken, MHP ve AKP üyelerin ´kabul´ oyu ile geçti. Belediyeler Kanunun 'Stratejik plan ve performans programı' başlıklı 41. maddeside 'Belediye başkanı, mahalli idareler genel seçimlerinden itibaren altı ay içinde; kalkınma plânı ve programı ile varsa bölge plânına uygun olarak stratejik plân ve ilgili olduğu yıl başından önce de yıllık performans programı hazırlayıp belediye meclisine sunar. Stratejik plân, varsa üniversiteler ve meslek odaları ile konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak hazırlanır ve belediye meclisi tarafından kabul edildikten sonra yürürlüğe girer. Nüfusu 50.000´in altında olan belediyelerde stratejik plân yapılması zorunlu değildir. Stratejik plân ve performans programı bütçenin hazırlanmasına esas teşkil eder ve belediye meclisinde bütçeden önce görüşülerek kabul edilir' ifadesinin yer alıyor. Belediye meclislerinin görev ve yetkilerinin yasanın 18. maddesinin a bendinde ´Stratejik plân ile yatırım ve çalışma programlarını, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini görüşmek ve kabul etmek´ cümlesi bulunurken, meclis, yasanın verdiği 18. maddedeki görev ve yetkisi kapsamında 41. maddede anlatılan performans programını onaylaması gerekiyordu. Belediyeler Kanunun 41. ve 18. maddesindeki sorumluluğu yerine getirmemesi halinde aynı kanunun 30. maddedesi kapsamında İskenderun Belediye Meclisinin fesih kapsamına gireceği savunulmuş, belediye yönetimi ise açıklama yapmamıştı. Belediye yönetimi ise Ekim ayında yaptığı toplantılar ile önceki gün açıklanan olağanüstü gündem maddesinde performans programına yer vermemişti. Ancak önceki gün yapılan meclis toplantısında performans proğramı meclis gündemine ek madde olarak alındı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

'Performans programının hangi kriterlere göre yapıldı?'
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı´nın başkanlığında toplanan meclis, gündeminde bulunan belediyenin 2020 yılı bütçe tasarısına ilişkini Plan ve Bütçe Komisyonu raporu ile 2020 Yılı Performans Programını oy çokluğuyla kabul etti. Hazırlanan performans programının hangi kriterlere göre yapıldığının belli olmadığını ifade eden meclisin CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu, 'Acemice hazırlanmış, gerçekçi bir program değil. Büyükşehirlerden alınmış bir plan' değerlendirmesini yaptı.

Mutlu: Belediye gelirleri arsa satışına dayanıyor
Belediye bütçesi üzerine de değerlendirmede bulunan Mutlu, 2020 yılı bütçesinin gelir kaleminde şişirilmiş rakamlar olduğunu savunarak, 'Arsa, gayrimenkul satışları var. Böyle giderse beş yıl sonra belediyeye ait gayrimenkul kalmaz” dedi ve grup olarak hazırladıkları alternatif bütçe hakkında da bilgi verdi. Mutlu, 'Belediyenin 2020 yılı bütçe tasarısı incelenmiş olup yatırım bütçesinin yeterince detaylandırılmadığı, gelir kalemlerinin büyük bir kısmının gayrimenkul satışına yönelik olduğu ve bütçenin şişirilerek 250 milyon lira olarak komisyonda kabul edildiği görülmüştür. Plan-bütçe komisyonu üyesi Murat Kayış´ın itirazlarına rağmen bütçe meclis başkanlığına havale edilmiştir. Bu yılın bütçesinin gerçekleşme oranı ilk 9 ayda yüzde 65 olduğu tespit edildi. Yılın sonunda bütçesinin 170 lira olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Yaptığımız çalışmada 2020 yılı bütçesinin gerçekçi rakamlarla 188 lira olacağı görülmektedir' dedi ve hazırladıkları bütçeyi meclise sundu.
CHP Grubu tarafından hazırlanan ve DP´li üye Sedat Bakır´ın da desteklediği alternatif bütçe gelirinde arsa ve gayrimenkul satışları yerine; vergi gelirleri, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, alınan bağış ve özel gelirler, sermaye gelirleri, alacaklar, tahsilat bulunurken; giderler ise personel, SGK, mal ve hizmet alımları, faiz, cari transferler, sermaye giderleri ile yedek ödenekler yer aldı. Değerlendirmelerinin eleştirilmesi üzerine konuşan Mutlu, “Eleştirilerden korkmayacağız, konuşacağız, tartışacağız, araştıracağız ve hep birlikte doğruyu bulacağız. Yanlış varsa birlikte düzelteceğiz. 250 bin İskenderunlu bize denetleme görevi vermiştir ve bir sorun görürsek söyleyeceğiz, açıklama isteyeceğiz' diye konuştu.

Kayış: Hazır bütçe şablonu komisyona imzaya getirildi
2020 yılı bütçesinin 250 lira yapılmasının doğru olmadığını ifade eden Meclis Plan Bütçe Komisyonu Üyesi CHP´li Kayış da şunları belirtti: 'Bütçe, meclis ve komisyon tarafından bürokratlar ile birlikte hazırlanır. Hazır bir şablonun komisyona getirilip imzalatılması ne kadar doğru, bunu takdirinize bırakıyorum. Sunulan raporda, yatırım bütçesinde yapılacak işlemler detaylandırılmamıştır, bütçenin önemli bir bölümünü gayrimenkul satışları ve devirleri oluşturmaktadır. Milletin ve İskenderun´un malı olan gayrimenkullerin satışını grup olarak doğru bulmuyoruz. 2020 bütçesinin şişirilerek 250 milyon lira yapılmasını çok doğru bir anlayış olarak görmüyoruz.'
Mecliste konuşan belediye başkanı Tosyalı ise tüm eleştiri ve uyarıları dikkate aldıklarını ifade ederek, 'Sizlerden ricam, bu kapıdan içeri girerken siyasi kimliklerinizi kapının dışında bırakmanız. Burada İskenderun için uyum içerisinde çalışalım” diye konuştu. Önceki dönemlerden kalan borçları ödemeye devam ettiklerini anlatan Tosyalı, İskenderun´un borçsuz bir belediye olsasının, daha hızlı ve daha büyük projelere imza atabilmelerini getireceğini söyledi. Yapılan oylamada belediye bütçesi, DP ve CHP´li yelerin ´red´ oylarına karşılık, MHP ve AKP´li üyelerin ´kabul´ oyları üzerine oy çokluğuyla kabul edildi. Belediyenin çalışmaları hakkında meclise bilgi veren Tosyalı, 'İskenderun´un sorunlarını çözmek için yoğun bir gayret içerindeyiz. Toplumun tüm kesimlerinin sorunlarını ve belediyeye iletilen talepleri hızlı bir şekilde yerine getiriyoruz. Ekipler halka en iyi hizmeti verebilmek için yoğun bir gayret gösteriyor' diye konuştu.

 


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10739,60%0,90
  • DOLAR

    32,18% 0,08
  • EURO

    34,97% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2515,35% 0,21
  • Ç. ALTIN

    4013,31% 0,00