“Meclis göreve, herkes göreve”

8 mart Dünya Kadınlar Günü, İskenderun´da da alanda kutlandı. Kadın Platformunun düzenlediği etkinlik, müzik ve zılgıtlar eşliğinde oyun ve açıklamayla sürdü.

GÜNCEL 8.03.2021 17:25:37 0
“Meclis göreve, herkes göreve”

Eski Bit Pazarı´ndaki çok sayıda kadının katıldığı etkinlikte, erkekler ve çocuklar da bulundu. Müzik ve zılgıt eşliğinde şarkı söyleyen kadınlar, 'Öldüren sevgi istemiyoruz; Dünya yerinde oynar kadınlar birlik olsa; Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz; Kadın, yaşam, özürlük' sloganı attı.

'İstanbul Sözleşmesi yaşatır; Krizin yükünü taşımak istemiyoruz; Erkekler coronadan daha öldürücü' dövizlerinin asılı olduğu alanda, kadınlar da 'Alışın, buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz; Gökyüzüne bakmaya devam edeceğiz; Yaşasın kadın dayanışması; Yaşasın 8 Mart örgütlü mücadelemiz' sloganı attı.

İstanbul Sözleşmesi´ni uygulamak için meclisin ve her kesimin göreve çağrıldığı toplantıda platformun dönem sözcüsü Av. Mehtap Sert, yaptığı konuşmada, “Eşitlik mücadelemizle çıkarılmasını sağladığımız yasalara ve İstanbul Sözleşmesi, CEDAW gibi uluslararası sözleşmelere dair karalama kampanyası yürüten marjinal gruplar ile söylemini ortaklaştıran iktidar, hayatlarımızı ve eşit yurttaşlık haklarımızı siyasi pazarlık konusu yapmayı sürdürüyor. Kadın hareketi, toplum genelinde yüzde 90´lara yakın güvenilirlik oranlarına sahipken, iktidar bloğu tarafından, bağlı medyanın da desteğiyle, kadın karşıtı marjinal grupların kamu kaynakları kullanılarak beslendiğini görüyoruz. çocuk cinsel istismarı suçunun faillerine yönelik tekrarlayan af girişimlerini; yoksulluk nafakasına süre sınırı getirilmesini ve İstanbul Sözleşmesi´nden imza çekilmesini yıllardır verdiğimiz mücadele ile engelledik. Engellemeye devam edeceğiz” dedi.

Ayrımcılığın olmadığı, hayatın her alanında cinsiyet eşitliğini mümkün kılacak eşit ve özgür bir yaşam çabasını sürdürdüklerini de sözlerine ekleyen Av. Mehtap Sert, pandemi sürecinde kadınların artan yüküne işaret etti. Av. Sert, “Eğitim, sağlık, gıda sektörü gibi alanlarda yoğun olarak çalışan kadınlar, pandemi sürecinde artan ev içi bakım emeği ile birlikte küresel salgının yükünü en çok üstlenen kesim oldu” diye konuştu.

Sert, yasal düzenleme ve kazanımlara ilişkin ise şunları kaydetti: “İstanbul Sözleşmesi madde 70 ve Anayasa gereği göreve çağırdığımız Meclis´i izleyerek yayınladığımız TBMM İzleme Raporları ve bu raporları takiben yaşanan gelişmeler gösteriyor ki bizler, eşitlik adına nelerin yapılmadığını izlemiş ve kamuoyuna duyurmuş olmakla kalmadık Meclis´i dönüştürdük. Geçtiğimiz günlerde açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı, kadın kazanımlarını güvence altına almak bir yana İstanbul Sözleşmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine yer vermemektedir. Belediyelerde kadın danışma ve dayanışma merkezlerinin, üniversitelerde LGBTİ+ kulüplerinin kapatıldığı, anti demokratik dernekler yasası değişiklikleri ile örgütlenme özgürlüğünün kısıtlandığı bir ortamda açıklanan bu eylem planı hak ihlallerine çözüm değil yasaklara meşruiyet kılıfı olmayı hedeflemektedir. Açıklama aşamasında “yeni anayasaya giden yolda bir adım” olarak tanımlanan plan, demokratik ilkelere ve evrensel insan hakları hukuku ölçütlerine aykırıdır. İktidarın süresini uzatma amacıyla giriştiği yeni anayasa sürecine alet olmayacağız, eşit yurttaşlık hakkımızın pazarlık malzemesi yapılmasına izin vermeyeceğiz. Ayrıca yüzde on seçim barajıyla oluşan parlamentoda sadece birkaç parti liderinin onayıyla yazılacak yeni bir anayasa darbe anayasasından daha demokratik ve daha meşru olmayacaktır. İktidar bizi şaşırtmadı, eşit yurttaşlık haklarımızı gözetmeyen bu eylem planını ve demokratik olmayan yöntemlerle gerçekleşen yeni anayasa yazım çağrısını kabul etmiyoruz. Anayasayı uygulamayanlar, Anayasa yapamaz. Yasamanın yürütmeyi denetleme görevini yok eden, 'yerli ve milli' olduğu iddiasındaki başkanlık sisteminin ülkeyi bir çözümsüzlük ortamına sürüklediğini görüyoruz. Etkisizleştirilmeye, devre dışı bırakılmaya çalışılan meclise sahip çıkmaya çalışıyoruz. Toplumun egemenliği kendi elinde tutmasının en önemli yolu olan Meclis´in göstermelik hale getirilerek parça parça devre dışı bırakılmasına karşı çıkıyoruz. Egemenliğin halktan alınarak bir kişiye, bir aileye, bir dinin siyasal yorumuna terk edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu egemenlik mücadelesinin demokrasi, laiklik ve hukuk devletini yaşatmak ya da imha etmek isteyenler arasında olduğunu biliyoruz. Tavrımızı net olarak ortaya koyuyor ve bu ortamı aşmak niyetiyle ‘Meclis Göreve´ çağrımızı yineliyoruz.”


Anahtar Kelimeler: Meclis göreve herkes göreve

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23