Meclis, önergeleri gündeme almadı

CHP Grubu, Meclis´in verdiği üç yetkinin yeniden görüşülmesini istedi

GÜNCEL 6.01.2020 12:16:43 0
Meclis, önergeleri gündeme almadı

*İskenderun Belediye Meclisi, Ocak ayı toplantısında, CHP grubunun, belediye başkanı Fatih Tosyalı´ya meclisin Aralık ayında verdiği üç yetkinin yeniden görüşülmesi istemiyle verdiği üç önergeyi, gündeme almayı reddetti. Karar, AKP ve MHP´li üyelerin oylarıyla alındı. CHP Grubunun, yetkilerin gündeme alınmasına ilişkin verdiği soru önergesi üzerine 60 gün içerisinde konuyu yargıya götürme hakkı bulunuyor. İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu, konuyu yargıya taşıyacaklarını ve buna ilişkin dava dilekçelerinin hazırlandığını belirtti. Meclis, kentteki yol ve kaldırımlara parke taşı döşenmesi hizmet alımının İskenderun M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü ile protokole bağlanarak, 2020-2023 yılları arasında hizmetin alınmasını sağlamak amacıyla protokol imzalanması için belediye başkanı Tosyalı´ya yetki verdi, karar oy birliği ile kabul edildi.

* İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu, belediye başkanı Tosyalı´nın yanıtlamasını istemiyle iki soru önergesi verdi. CHP Grubu, belediyeden edinemediği bilgileri, faaliyetlere ilişkin bilgileri soru önergesiyle edinemeye çalışıyor. Meclis grubu adına soru önergelerini veren CHP Grup Başkanvekili Mutlu, İskenderun Belediyesi 1 Nolu (Doğan Gazinosu) Sosyal Tesisin İşyurdu Müdürlüğü´ne devri ve tadilatı ve İskenderun Kültür Sarayı tadilatını önergeye taşıdı ve sorulara yazılı yanıt talep etti.

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun Belediye Meclisi, Ocak ayı toplantısında, CHP grubunun belediye başkanı Fatih Tosyalı´ya Aralık ayında verdiği üç yetkinin yeniden görüşülmesi istemiyle verdiği üç önergeyi, gündeme almayı reddetti. Karar, AKP ve MHP´li üyelerin oylarıyla alındı. CHP Grubunun, yetkilerin gündeme alınmasına ilişkin verdiği soru önergesi üzerine 60 gün içerisinde konuyu yargıya götürme hakkı bulunuyor.
Belediye başkanı Tosyalı, meclisin CHP grubunun, İskenderun Belediye Meclisi´nin 02 Aralık tarihinde oy çokluğuyla kendisine yetki veren üç karara yönelik yaptığı ve mecliste yeniden görüşülmesini talep ettiği yazılı itiraz dilekçelerini meclis gündemine alınmasını reddetmiş ve itirazlara verdiği yazılı yanıtta, konunun tekrar görüşebilmesi için Belediyeler Kanununun 21/b maddesine göre, ilk toplantıda önerge şeklinde sunulması halinde gündeme alınmasının mülkün olacağını ifade etmişti. Belediyeler Kanununun 21. maddesinde, 'Madde 21: Her ayın ilk günündeki belediye meclis gündemi belediye başkanı tarafından belirlenerek en az üç gün önceden üyelere bildirilir ve çeşitli yöntemlerle halka duyurulur. Her ayın ilk toplantısında belediye başkanı ve meclis üyeleri belediyeye ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebilir. Öneri, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kabul edildiği takdirde gündeme alınır. İmar konuları ile yıllık bütçe dışında kalan gündemdeki diğer konular ile üyelerin teklifleri toplantıya katılanların salt çoğunluğunun kabulü hâlinde komisyonlara havale edilmeksizin belediye meclisince görüşülerek karara bağlanabilir' ifadesi yer alıyor. Yasanın 23. maddesinde ise 'Yeniden görüşülmesi istenilmeyen kararlar ile yeniden görüşülmesi istenip de belediye meclisi üye tam sayısının salt çoğunluğuyla ısrar edilen kararlar kesinleşir' ifadesini içeriyordu.
Belediye meclisinin cuma günü yaptığı yılın ilk oturumunda ise verilen yetkilerin yeniden görüşülmesini isteyen CHP´nin üç ayrı önergesi de tek tek yapılan oylama ile AKP ve MHP´li üyelerin oylarıyla gündeme alınarak, yeniden görüşülme istediği reddedildi. İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu, konuyu yargıya taşıyacaklarını ve buna ilişkin dava dilekçelerinin hazırlandığını belirtti.

Tosyalı´ya bir yetki daha
CHP´nin verdiği üç yetkinin görüşülmesini reddeden meclis, 'İlçe sınırları içerisinde bulanan yol ve kaldırımlara parke taşı döşenmesi hizmet alımının İskenderun M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü ile protokole bağlanarak 2020-2023 yılları arasında hizmetin alınmasını sağlamak amacı ile gerekli meclis kararının alınması ve protokolün imzalanması için belediye başkanı Mehmet Fatih Tosyalı´ya yetki verilmesi teklifini' oy birliği ile kabul etti.

Denetim komisyonuna 3 üye
2020´de tatil yapmama kararı alan Belediye Meclisi, İskenderun Belediyesi Denetim Komisyonunda görev yapmak üye seçimini gizli oylamada belirledi ve üyeler Bestami Kılınç, Erdem Ünlü Çetinkaya ve İbrahim Yavuz komisyona seçildi. 2020 yılı için 2006 yılı ve öncesinde belediyemizde geçici işçi statüsünde çalışmakta iken, sözleşmeye geçmeyi kabul etmeyen işçiler için 5620 sayılı Kanunun Geçici 1. Maddenin 2. fıkrası kapsamına dahil 9 geçici işçinin vizelerinin yenilenmesi ile ilgili teklifi oy birliği ile kabul eden belediye meclisi, belediye bünyesinde 2020 mali yılında sözleşmeli statüde çalıştırmaya devam edilmesi düşünülen 31 sözleşmeli personelin 2020 yılında ödenecek olan unvanlarının karşılığında gösterilen (devletin belirlediği ek ödemeler haricinde) net ücretlerinin belirlenmesi ve sözleşmelerinin yenilenerek çalıştırılmalarını da oy birliği ile kabul etti.

UKOME´ye 16 maddelik dilekçe
İskenderun Belediye Meclisinde konuşan Tosyalı, 'Göreve geldiğimiz ilk günden bugün kadar hemşerilerimize en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz. Bu çerçeve kimseyi ayırt etmeden herkese her bölgeye eşit hizmet götürüyoruz. Yeni yılda da hizmetlerimiz artarak devam edecek. İlerleyen günlerde kitap fuarı düzenleyeceğiz. Kent trafik akışı ile ilgili 16 maddelik dilekçemizi UKOME´ye gönderdik. Sonucu bekliyoruz. Şeffaf belediyecilik anlayışı çerçevesinde hareket ediyoruz. Kent içerisinde bozuk yol kaldırım bırakmayacağız. Asfalt ihalemizi gerçekleştirdik. Spor tesislerimizin yapımına kısa bir süre başlayacağız. Buna benzer birçok faaliyetimize yıl içerisinde devam edeceğiz' değerlendirmesinde bulundu.

CHP Grubunda 2 soru önergesi
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu, belediye başkanı Tosyalı´nın yanıtlamasını istemiyle iki soru önergesi verdi. CHP Grubu, belediyeden edinemediği bilgileri, faaliyetlere ilişkin bilgileri soru önergesiyle edinemeye çalışıyor. Meclis grubu adına soru önergelerini veren CHP Grup Başkanvekili Mutlu, İskenderun Belediyesi 1 Nolu (Doğan Gazinosu) Sosyal Tesisin İşyurdu Müdürlüğü´ne devri ve tadilatı ve İskenderun Kültür Sarayı tadilatını önergelerine taşıdı ve sorulara yazılı yahıt istedi. Mutlu, 1 Nolu Sosyal Tesisin İşyurdu Müdürlüğü´ ne devri ve tadilatı hakkındaki önergesinde şunlara yer verdi: 'Meclisin 01.11.2019 tarih ve 77 karar nolu kararı ile; Belediyeye ait 1 adet sosyal tesis, 3 yıllığına kardan yüzde 50 vermek suretiyle İşyurdu Müdürlüğü´ne tahsis edilmesi amacıyla ve İskenderun M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü´nün bu yöndeki talebi üzerine, belediye başkanı Tosyalı´ya yetki verilmiş idi. Kamuoyunda ve sosyal platformlarda, sosyal tesisin işyurduna tahsis edildiği ve tadilat yapılmakta olduğu haberleri yer almıştır. Ancak, meclis kararının aksine, bu tahsisin kar amacı güdülmeksizin ve süre konusunda verilen yetkinin sınırlarının aşılması suretiyle, gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Öncelikle bu sosyal tesis ile ilgili meclisimizce alınan karar ortada iken; Başkanlığı´nıza verilen yetki çerçevesi aşılarak herhangi bir tahsis işlemi gerçekleştirilmiş midir? Bu tahsis işlemi kaç yıllığına yapılmıştır? Bu tahsis işlemi yapılır iken, meclis kararına uygun olarak, belediyemizin kardan yüzde 50 almak suretiyle mi gerçekleştirilmiştir? Hali hazırda yapılan tadilat kim tarafından ve hangi şartlarla yapılmaktadır?'
Mutlu, CHP grubu adına verdiği diğer önergede ise İskenderun Kültür Sarayı tadilatınını ilişkin sorular yöneltti. Bu önergede, 'Belediye gayrimenkulleri arasında yer alan Numune Mahallesinde kain, Belediye Kültür Sarayı´nın tadilatı amacıyla bir kısım çalışmalar yapıldığı bilinmektedir. Öncelikle, Belediyemiz tadilatı hangi usullere göre yaptırmıştır? Tadilat işleri ihale usulü ile mi yoksa doğrudan temin yolu ile mi yapılmıştır? Bu tadilat işi için, Belediyemizce ne kadar bütçe ayrılmıştır? Bu tadilat sonucunda, ayrılan bütçenin ne kadarı harcanmıştır?' sorularını yöneltti


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22