Meclisin 3 kararına ´iptal´

Tosyalı´ya verilen yetkiler de iptal oldu

GÜNCEL 1.06.2021 16:23:41 0
Meclisin 3 kararına ´iptal´

 İskenderun Belediye Meclisinin CHP Grubu adına Başkanvekili Ali Mutlu´nun başvurusu üzerine, Aralık 2019´da aldığı 3 ayrı karar, Hatay 2. İdare Mahkemesinin oy birliği ile aldığı kararlarla iptal edildi. Mahkemenin, iptal ettiği meclis kararları arasında, yüzde 100 hissesi belediyeye ait olan İskenderun Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti.´nin sermaye yapısının güçlendirilebilmesi için belediye bünyesinde bulunan sosyal tesisler, spor kompleksleri, otoparklar vb. gibi tüm gayrimenkullerin etkin işletilebilmesi amacıyla şirketin ana sermeyesine ayni sermaye kapsamında eklenebilmesi ve bununla ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere belediye başkanına yetki verilmesi; Sahilde bulunan 16.678 metrekare üzerine kurulan ve içerisinde paten sahası, voleybol, basketbol sahalarının bulunduğu Rauf Denktaş Spor Alana, yüzme havuzu, aqua park yapmak amacıyla 19 yıl süreyle devredilmesi yetkisi; Belediyece işletilen veya kiraya verilen tüm taşınmazların hizmet projeleri üretmek maksadıyla belediye başkanına sözleşme ve protokol yapmak üzere belediye başkanı Mehmet Fatih Tosyalı´ya yetki verilmesi bulunuyor. Meclisin 3 ayrı kararı iptal eden Hatay 2. İdare Mahkemesi, oy birliği ile aldığı kararlarda, karaları hukuka uygun bulmadı. Belediye meclisi kararları AKP ve MHP´li üyelerin ´evet´ oyu ile alınırken, CHP´li üyeler ´hayır´ oyu kullanmış ve kararlar belediye meclisinde oy çokluğu ile kabul edilmişti.

/resimler/2021-6/2/1747302501290.jpg

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun Belediye Meclisinde oy çokluğuyla kabul edilen, 3 karar iptal edildi. Meclis, yüzde 100 hissesi belediyeye ait olan İSKENT İskenderun Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti.´nin sermaye yapısının güçlendirilebilmesi için belediye bünyesinde bulunan sosyal tesisler, spor kompleksleri, otoparklar vb. gibi tüm gayrimenkullerin etkin işletilebilmesi amacıyla şirketin ana sermeyesine ayni sermaye kapsamında eklenebilmesi ve bununla ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere belediye başkanı Mehmet Fatih Tosyalı´´a yetki verilmesi; Kentin sahil kesiminde bulunan 16.678 metrekare üzerine kurulan ve içerisinde paten sahası, voleybol, basketbol sahalarının bulunduğu Rauf Denktaş Spor Alana, yüzme havuzu, aqua park yapmak amacıyla 19 yıl süreyle devredilmesi yetkisi; Belediyece işletilen veya kiraya verilen tüm taşınmazların hizmet projeleri üretmek maksadıyla belediye başkanına sözleşme ve protokol yapmak üzere yetki verilmesini, yargı iptal etti. Meclisin 3 ayrı kararı iptal eden Hatay 2. İdare Mahkemesi, oy birliği ile aldığı kararlarda, karaları hukuka uygun bulmadı. Belediye meclisi, kararları AKP ve MHP´li üyelerin ´evet´ oyu ile alırken, CHP´li üyeler ´hayır´ oyu kullanmış ve teklif, belediye meclisinde oy çokluğu ile kabul etmişti.

'Yürütme yetkisi, sınırları belirsiz, muğlak ifade ile devredilmez'
Yüzde 100 hissesi belediyeye ait olan İSKENT İskenderun Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti.´nin sermaye yapısının güçlendirilebilmesi için belediye bünyesindeki sosyal tesisler, spor kompleksleri, otoparklar vb. gibi tüm gayrimenkullerimizin sosyal belediyecilik anlayışı ile etkin işletilebilmesi amacıyla şirketin ana sermeyesine ayni sermaye kapsamında eklenebilmesine ilişkin İskenderun Belediye Meclisinin 02 Aralık 2019 tarih ve 81 nolu kararına ilişkin yapılan başvuruyu görüşen Hatay 2. İdare Mahkemesi, Belediyeler Kanununun 17., 18., 34. ve 38. maddelerinin görev ve yetkileri tanımladığını anımsattı. Mahkeme, oy birliği ile aldığı kararında, '... Belediye meclisi uhdesinde bulunan ilgili belediyeye ait tüm taşınmazların İskenderun Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti.´nin (İSKEN) sermaye yapısının güçlendirilmesi ve bu konudaki işlemlerin yürütme yetkisinin, sınırları belirsiz, genel ve muğlak ifade ile belediye başkanına devredilmesine ilişkin belediye meclisinin 02.12.2019 tarih ve 81 sayılı kararı ile bu karara yapılan itirazın reddine ilişkin 03.01.2020 tarihli kararda hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır...'

Tüm taşınmazlara sözleşme yetkisi de iptal edildi
İskenderun Belediyesi tarafından işletilen veya kiraya verilen taşınmazların, izinler alınarak, hizmet projeleri üretmek maksadıyla belediye başkanına sözleşme ve protokol yapmak üzere yetki verilmesine ilişkin meclisin 02 Aralık 2019 tarih ve 82 sayılı kararına ilişkin yapılan ´genel bir yetki verilemez´ yönündeki itirazı görüşen Hatay 2. İdare Mahkemesi, oy birliği ile aldığı kararında şunlara yer verdi: '...mevzuat hükümleri incelendiğinde, yasa koyucunun, belediyeye ve dolayısıyla topluma ait taşınmazlar hakkında alım, satım, takas, tahsis, tahsis şeklinin değiştirilmesi veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulması halinde tahsisin kaldırılması; üç yıldan fazla kiralanması ve süresi 30 yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynı hak tesis edilmesi gibi önemli kararların kesisini, belediyenin karar organı olan ve o yörede yaşayan insanların en geniş olarak temsil edildiği meclise verdiği, belediye teşkilatının en üst amiri olan belediye başkanına ise taşınmazın satış konusunda yetkili organ olan belediye meclisinin kararını almak şartıyla sözleşme yapmak yetkisini verdiği görülmektedir. Olayda, muhtesatları İskenderun Belediyesine ait olan belediye idaresince işletilen veya kiraya verilen taşınmazın menkulleriyle birlikte gerek duyulan kısımlarının ita amirince genel bütçe kapsamında belirtilen idarelere, özel ve kamu hukuku tüzel kişilerine dahili olduğu kanun hükümlerinin izin verdiği ölçüde belirtilen izinler alınarak hizmet projeleri üretmek maksadıyla sözleşme yapma yetkisi bulunmakla birlikte, belediye meclisince, hizmet projeleri üretmek maksadıyla sözleşme yapma yetkisi verilen taşınmazların, sözleşme yapılacak idarelerin ya da özel ve kamu tüzel kişilerin, hizmet projelereni ve sözleşmelerin kapsamında açıkça ve herhangi bir tereddüte yer verilmeyecek şekilde belirlenmesi gerekmekte iken, belediye meclisi uhdesinde bulunan ilgili belediye tarafından işletilen veya kiraya verilen tüm taşınmazlara ilişkin sözleşme yapma yetkisinin, sınırları belirsiz, genel ve muğlak ifade ile kimler lehine ve hangi hizmet ve proje kapsamında yapılacağı belirtilmeksizin belediye başkanına devredilmesine ilişkin belediye meclisinin 02.12.2019 tarih ve 82 sayılı kararı ile bu karara yapılan itirazın reddine ilişkin 03.01.2020 tarihli kararda hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.'

İhalesiz, özel kişilere tahsis mümkün değil
İskenderun sahilinde bulunan 16.678 metrekare üzerine kurulu ve içerisinde paten sahası, voleybol, basketbol sahalarının bulunduğu Rauf Denktaş Spor Alana, yüzme havuzu, aqua park (spor ve oyun alanları ) yapmak amacıyla 1 yıl ön izinli, 19 yıl süreyle devredilmesi yetkisine karşı yapılan itirazı görüşen Hatay 2. İdare Mahkemesi, Belediyeler Kanununun 14., 15., 75. maddeleri ile Devlet İhale Kanununun 1. maddesinde belediyelerin yetkileri, alım, satım, hizmet, yapım, kira, trampa yetkisini sıraladığını anımsattı. Mahkeme kararında, meclisin 02.12.2029 tarih ve 83 nolu kararına ilişkin aldığı kararda, belediyenin kuruluş amacı ve görevleriyle sınırlı olan yetkinin ancak kamu yararı doğrultusunda, yasada da belirtildiği gibi yalnız mahalli müşterek nitelikli bir belediye hizmetinin yerine getirilmesi amacıyla ve yalnızca mahalli idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşları lehine kullanılması gerektiğini, özel kişiler lehine tahsisin ise mümkün olmadığı belirtildi. Mahkeme kararında, '... taşınmaz üzerinde bu amaçla kurabileceği sınırlı ayni hakkını da yine belediyenin zarara uğratılmamasını teminen ihale sonucu alacağı karara göre kullanabileceği, hususları birlikte değerlendirildiğinde, belediyeye ait olan İskenderun Frenkçiftliği mıntıkasında mevcut olan 3458 nolu parsel üzerindeki yapı için hangi mahalli idare ya da kamu kurul ve kuruluşları lehine tesis edildiği, bedelsiz ya da bedelli ise bedel miktarı belirtilmeksizin ve 2886 sayılı kanun hükümlerine aykırı olarak ihale yapılmaksızın sınırlı aynı hak tesis edilmesine ilişkin belediye meclisinin 02.12.2019 tarih ve 83 sayılı kararı ile bu karara yapılan itirazın reddine ilişkin 03.01.2020 tarihli kararda hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır' ifadesine yer verildi.
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubunun başvurusu üzerine konuyu görüşen ve meclisin 3 ayrı kararını iptal eden Hatay 2. İdare Mahkemesi, yargılama gideri olan 997 liranın belediye tarafından karşılanmasına karar verdi. Mahkeme, karara karşı 30 gün içerisinde Adana Bölge İdare mahkemesine itiraz edilebilineceğini de belirtti.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29