Meclisler, ´angus´un peşinde

İskenderun ve Arsuz Belediye Meclisleri canlı hvayvan ithalatını görüştü

GÜNCEL 4.05.2019 09:08:32 0
Meclisler, ´angus´un peşinde

Akın Bodur/İskenderun

İskenderun´daki LimakPort Limanına üzerinden gemilerle yapılan Angus cinsi canlı hayvanlar ticareti devam ettikçe, tepkiler de sürüyor. İskenderun´a her Angus taşıyan gemiyle birlikte koku ve sinek türü hayvanların gelişinin sağlık açısından endişe yarattığını ifade eden İskenderun ve Arsuz Belediye Meclisleri CHP grubu, konuyu meclislerinin gündemine taşıdı.
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Ali Mutlu, önceki gün yapılan meclis toplantısında, verdiği önergeyle altı soruyu belediye başkanı Fatih Tosyalı´ya yöneltti. Çeşitli ülkelerden ithal edilen Angus cinsi sığırların İskenderun´daki LimaükPort´a getirildiğini anımsatan Mutlu, önergesinde 'Limana her getirildiklerinde büyük ve küçükbaş canlı hayvanları taşıyan gemilerden tahliye işlemleri sırasında kent merkezinde ve limana yakın civar mahallelerde insanların genzini yakan, nefes almayı engelleyen yoğun ve ağır bir koku yayılmaktadır. Pis kokular sebebiyle kentimiz oturulamaz hale gelmektedir. Söz konusu canlıların halihazırda bir hastalığa (brusella, tifo) sahip olma ihtimaline karşı dar alanlarda nasıl kontrol edildikleri önem arz etmektedir. Sıkışık ortamlarda bazı parazitlerin üremesi daha hızlı olacağından havayolu ile bulaşma riski taşımaktadır. Diğer şehirlerimizdeki limanlar kent merkezlerine uzak konumdadır. İskenderun´da ise liman yaşam alanlarına çok yakın olması sebebiyle; konu bu yönüyle halk sağlığını ciddi anlamda ilgilendirmektedir' ifade etti ve konu hakkında bakanlıklar ve belediyenin bugüne kadar gerekli tedbirleri almadığını belirtti. Önergesinde, 'Bu konuda diğer liman kentlerine demokratik tepkiler ve oluşan kamuoyu baskıları nedeniyle kabul edilmeyen Angusların İskenderun´a getirilmekte olması biz İskenderun´da yaşayan vatandaşların belediyemiz öncülüğünde tepki göstermemiz gerektiği kanaatını oluşturmuştur. Bu konuda belediye meclis iradesinin yansıltılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına,Tarım ve Orman Bakanlığına, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına iletilmesinin karar altına alınması gerekmektedir' görüşüne yer veren CHP´li Mutlu, Tosyalı´ya da şu soruları yöneltti: 'Canlı hayvan girişinin yapıldığı İskenderun Limak Port Limanı´nda oluşan ve bütün kente yayılan kokunun önlenmesi için belediyemiz ne gibi denetimler ve çalışmalar yapmaktadır? Çevreye yayılan koku kaynağının tespiti amacı ile yerinde gerekli incelemeler ve denetimler yapılmış mıdır? Yapılmış ise kokunun kaynağı ne olarak belirlenmiştir? Başka limanlarımızda tahliye edilmelerine izin verilmeyen bu hayvanların Limanımıza getirilmemesi için nasıl bir çalışma yapılmaktadır. Limanımıza yanaşan canlı hayvan taşıyan bu gemiler hayvan dışkısı ve ölü hayvanlardan oluşan atıklarını nereye dökmektedir? Belediyemizin bu konuda herhangi bir bilgisi varmıdır ?

İskenderun Limak Port Limanı´na çeşitli ülkelerinden gelen Angus cinsi sığırlarla beraber gelen ‘Afrika sineği´ ve diğer parazitler için belediyemiz tarafında yapılan ilaçlama/dezenfektasyon uygulamaları var mıdır? Belediyemiz yetki dahilinde sorumlular hakkında İdari Para Cezası Uygulanmış mıdır? İlgili birimlerin bu konuda gereğini yaparak grubumuza yazılı olarak bilgi vermesi için önergemizin başkanlık makamına havalesini araz ve talep ederiz.'
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ise geçen hafta, kente gelen Angus yüklü gemilerin çevreye yaydığı kötü koku ve olası sağlıksız koşulların yol açabileceği etkenlerle ilgilenmeye başladığı belirtmişti. İskenderun Belediyesinden yapılan açıklamada şunlara yer verilmişti: 'Başkan yardımcısı Ahmet Keskin ile birlikte LİMAK Port Genel Müdürü Gündüz Arısoy´la makamında bir araya gelen İskenderun Belediye Başkanı Tosyalı, gemilerin yaydığı kötü koku ve çevre sağlığı konusunda gerekli yaptırımlara uyulmasını ve daha fazla hassasiyet gösterilmesini istedi. Yapılan değerlendirmede gemilerin yakın takibe alınacağını söyleyen Tosyalı, “Halkımızın sağlığı her şeyden önemlidir.'

Açıklamadae, angus gemisi limana uğramadan, açıkta temizliğini yapılacak, eski gemilerle Angus taşıyan gemilerin limana girişi de yasaklanacak, gemilerin her türlü hijyen koşullarının da sürekli denetleneceği ifade edilmişti.

Arsuz Meclisi: Kıyıya vuran Angus ölüleri ´önemli´

/resimler/2019-5/4/1029355423808.jpgArsuz Belediye Meclisi CHP Grubu da, son zamanlarda özellikle İskenderun LimakPort üzerinden yapılan canlı hayvan tahliyesinin gerçekleşmesine bağlı olarak, İskenderun ve Arsuz´da yöresinde yaşanan deniz kirliliği ve halk sağlığını tehdit eden unsurların üzerinde durulması yönündeki önerge verdi. 

Meclis toplantısında konuşan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Gökpınar, İskenderun´a deniz yoluyla getirilen Angus türü hayvanların tahliyesi sırasında yaşanan ağır koku ve kıyılara vuran hayvan ölülerinin halk sağlığına olumsuz yönde etki edecek bulaşıcı hastalıkları beraberinde getirebileceğini ifade etti. İskenderun ve Arsuz kıyılarına da vuran hayvan ölülerinin Arsuz açısından önem taşıdığını belirten Gökpınar, kentte halk sağlığı açısından oluşabilecek risklerin hassasiyeti konusunda bakanlık tarafından nasıl bir önlem alındığına dair bir bilgilendirme yazısı talep ettiklerini ifade etti.

Gündem maddeleri karara bağlandı 

Gündeminde bulunan konuları karara bağlayan İskenderun Belediye Meclisi, mülkiyeti belediyemize ait olan Değirmendere mıntıkası 1983 ada 1 nolu parselin üzerinde bulunan bina 03.04.2018 tarih ve 25 sayılı meclis kararı ile bedelsiz olarak 1 yıllığına Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne tahsis edilmiş olup, tahsis süresi bitmiş olduğundan söz konusu yerin bedelsiz olarak beş yıllığına Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne tahsis edilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi, bir yıllığına bedelsiz olarak verilmesini oy çokluğuyla; Sakarya Mahallesinde bulunan 288/12 Sokak olarak kayıtlı olan sokağın adının değiştirilerek Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir Caddesi adının verilmesi, ayrıca İsmet İnönü Mahallesinde bulunan 710 Sokak olarak kayıtlı olan sokağın adının değiştirilerek Şehit Polis Fethi Sekin Caddesi adının verilmesi ve 6360 Sayılı Kanunun Değişik 7. Maddesinin ‘g´ fıkrası uyarınca Hatay Büyükşehir Belediye Meclisine teklifini de oybirliğiyle kabul etti. Meclis, stratejik planlama çalışmalarında görev almak üzere üç kişiden oluşacak meclis üyesinin seçilmesine de yaptı bu isimleri Mikail Yıldırım, Erdal Keleş ve Seçkin Yıldırımöz olarak oy çokluğuyla belirledi.

Arsuz Belediye Meclisi de Mayıs ayı toplantısını Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven başkanlığında yaptı. Meclis, gündeminde bulunan maddeleri görüştü. Meclis, gündem maddeleri arasında bulunmayan ve meclise verilen önergelerin de gündeme alınmasını oy birliği ile kabul etti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00