Mecliste ‘büyükşehir, park, battı çıktı´ polemiği

İskenderun Belediye Meclisi´nin salı günü yapılan yılın son oturumunda CHP grubu ile Başkan Tosyalı arasında büyükşehir Belediyesi´nin İskenderun´a yatırımları ile Türkmenistan Parkı polemiği yaşandı.

GÜNCEL 2.12.2020 17:15:23 0
Mecliste  ‘büyükşehir, park, battı çıktı´ polemiği

İskenderun/SES

CHP grubu parkın bir bölümünün Hükümet Konağı bahçesine dönüştürülmesine red oyu kullandı.
İskenderun Belediye Meclisi, Başkan Fatih Tosyalı başkanlığında toplandı. Gündem maddelerine geçilmeden önce İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu, İskenderun esnafına yönelik uygulamaların yarattığı ‘rahatsızlığı´ dile getirdiği yöresel ürünler adı altında açılan pazarın kent esnafını mağdur ettiğini ifade ettiği meclis oturumunda Başkan Tosyalı´nın Büyükşehir belediyesi yatırımları ile ilgili eleştirilerini cevapladı, “Tek bir gün konuşmanıza şahit olmadım“ dedi. Tosyalı ise İskenderun´a yapılan yatırımların yetersizliğine işaret ederek, “Ben de buradan sesleniyorum: Arkadaş İskenderun´dan elde ettiğin gelirleri İskenderun´a harca. Hala Battı-Çıktı´yla uğraşıyoruz” diye konuştu. Oturumda gündem maddeleri arasında yeralan Şehitler (Türkmenistan) Parkının bir bölümünün Kaymakamlık Hizmet Binası olarak kullanılacak eski adliye binasının bahçesi olarak tahsisine red oyu veren CHP grubu adına konuşan Bülent Kırmızıoğlu, konuyu yargıya taşıyacaklarını bildirdi. Kırmızıoğlu, ‘İskenderun halkının 70 yıldır kullanımında olan, ilçemizin en eski parkının mevcut halinin korunması´ kararında olduklarını söyledi.

Yöresel pazar mağdur ediyor
İskenderun´da esnaf odalarının da tepkisine neden olan ´yöresel ürünler´ adıyla pazar açılmasını eleştiren İskenderun Belediyesi CHP Meclis üyesi ve grup başkanvekili Mutlu, “Dışarıdan birilerinin gelip kentimizde yöresel adı altında sağlıksız ve düzgün olmayan bir yerde insan sağlığına aykırı bir şekilde mal satışı yapması ve maksadını aşmasına herkes tanık olmuştur. Esnafa ceza yazarken orada sağlıksız koşullara göz yumulursa bu kentin esnafını mağdur ederiz” dedi.

“Önergeye ciddi cevap” bekleniyor
Son zamanlarda esnafı zorlayan önlemlerin uygulamaya konulduğuna da dikkat çeken Mutlu, esnafın kaldırım işgaline bütün olarak karşı olduklarını, ancak esnafın çalışmasını kolaylaştıracak yaklaşımların da gösterilmesini istediklerini söyledi. Eylül ayında ihalesi yapılan mal alımlarıyla ilgili alım şartlarını da sordukları soru önergesini de hatırlatan Mutlu, verilen cevapta EKAP´ın adres olarak gösterildiğini, ihale ilanında bilgilerin varolduğunun yazıldığını ifade ederek, “EKAP, daha çok müteahhitlerin kullandığı bir sayfa. Biz müteahhit değil, belediye meclis üyesiyiz. Yapılan çalışmaları İskenderun halkı adına sorma, sorgulama, araştırma hakkına sahibiz. Bize verilen bu gayri ciddi cevabı şiddetle kınıyoruz. Bize yapılan ihaleyle ilgili bir an önce cevabı bekliyoruz” diye konuştu.


Oturumda büyükşehir polemiği
İskenderun´a yapılacak hizmet ve yatırımlarda belediyenin yanında olduklarını ifade etmelerine karşın Fatih Tosyalı tarafından eksikliklerin büyükşehire bağlanmasını ‘anlayamadıklarını´ aktaran Mutlu, “Büyükşehir belediye meclisinde birlikte görev yapıyoruz. Ama birgün Büyükşehir belediyesini eleştiren, iş yapılmadığını, eksik yapıldığına dair bir konuşmanıza tanık olmadım” diye konuştu. Mutlu´ya eleştirisi üzerine yanıt veren Tosyalı borçlanma ve mülk satışı ile ilgili bütçede onaylanmayan kalemleri hatırlattı. Tosyalı, “Ben grup başkanvekili değilim. Sen konuşabiliyor musun? Ben, senin 20 aydır bir cümleni görmedim. Neden konuşmadın?” diye sordu. Büyükşehir ile ilgili eleştirilerin yerinin İskenderun Belediye Meclisi olmadığını, cevap vermesi gerekenin ise kendisinin değil, Lütfü Savaş olduğunu da sözlerine ekleyen Mutlu, “Soruyu orada sorun, cevabı size kendileri versin” dedi.

Tosyalı: Battı-çıktıyla uğraşıyoruz
Tosyalı, büyükşehir belediyesi ile İskenderun belediyesinin bütçelerini karşılaştırarak, “Büyükşehrin bütçesi 1 milyar 850 milyon olarak onaylandı. Eski parayla katrilyon. Bir de 650 milyon HATSU var. Bizim de bütçemiz ortada. Biraz önce Ali bey Antakya´ya yapılanları aktardı. İller Bankası´ndan gelen gelir, o ilin vergi gelirlerinden elde edilen gelirin belli bir yüzdesinin belediyelere aktarılmasıdır. Burada herkes biliyorki, en büyük katkı İskenderun ilçesinindir. Ben de buradan sesleniyorum: Arkadaş İskenderun´dan elde ettiğin gelirleri İskenderun´a harca. Tabiki de Antakya da, Samandağ da, Arsuz ve Payas da bizim ilçemiz. Buranın hiçbir eksiği yok mu? Yaptığın bir tane spor tesisi, yaptın bir tane bilmem ne! Her yerde söylüyorum, bir battı çıktı yaptı 10 numara 5 yıldız; İskenderun´un ciddi anlamda bir ihtiyacını karşıladı. Eline, koluna, yüreğine sağlık kim yaptıysa. Ama Pac´da hala uğraşıyoruz. Yandan inişi ben yaptırdım. Ekim ayında ek önergeyle kim geçirdi? İhalesini yaptıran, takip eden kim? Bendim! Gene Büyükşehir yaptı, eline koluna sağlık. Mesaj alınmıştır sanıyorum.

Park, kaymakamlık bahçesi olacak
İmar değişikliğiyle ilgili 4 gündem maddesini görüşmek üzere toplanan İskenderun Belediye Meclisi, İskenderun Kaymakamlığı´nın Şehitler Parkı´nın bir kısmının Kaymakamlık Hizmet Binası olarak kullanılacak eski Adliye binasının bahçesi olarak tahsis edilmesini Hatay Büyükşehir Belediyesi´nden talep edilmesi talebini oyladı. Şehitler (Türkmenistan) Parkı ile ilgili değişiklik maddesi oyçokluğuyla kabul edildi. CHP grubu, red oyu kullandığı gündem maddesini yargıya taşıyacağını açıkladı.

Kırmızıoğlu: Bütünlüğü korunmalı
Şehitler Parkı´nın değişiklik maddesiyle ilgili CHP Grubu adına konuşan Kırmızıoğlu, Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından 1/5000´lik üst planda 10.09.2020 tarihinde alınan 180 sayılı karar ile bahsi geçen parsel ve kuzeyinin kamu hizmet alanı ve park alanı olarak kabul edildiğini hatırlattı. Kırmızıoğlu, “İskenderun halkının 70 yıldır kullanımında olan, ilçemizin en eski parkının mevcut halinin korunmasını istiyoruz. 1/1000 ölçekli ´Uygulama İmar Planı Değişikliği´ oylamasında Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak red oyu kullanacağız. Onaylanmasının ardından konuyu yargıya taşıyacağımızın bilinmesini istiyoruz” dedi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22