Medeni Kanun, hakların temeli

Defne Belediyesi, ´Cumhuriyet ve kadın” konulu panel düzenledi.

HATAY 12.03.2018 10:25:37 0
Medeni Kanun, hakların temeli

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü´nde farkındalık yaratmak amacıyla, Akdeniz Defne Evi´nde yapılan panele, Defne Belediye Başkanvekili Müfide Miçooğulları, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanvekili Sevsen Günay ile belediyenin kadın personeli de katıldı. Panelde konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Hatay Şube Başkanı Doç. Dr. Kezban Kuran, Cumhuriyet kazanımında kadınların yeri ve önemini anlattı. ADD Hatay Şube Başkanı Kuran, Cumhuriyet´te önce ve sonrasının Türk kadınını anlattığı konuşmasında, şunları söyledi: 'Türk kadını, yüzyıllardır özlemini çektiği haklarına sahip olmada; en azimli, inançlı ve güçlü desteği Atatürk´ten almış ve çağdaş ülke kadınlarının önüne geçmiştir. 1926 yılında Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren ve Türk kadınlarını şeriat zincirinden kurtaran Medeni Kanun, Türk kadınına verilen hakların iade edilmesinin temelini oluşturmuştur. Bu kanun ile kadınlarımız; eğitimli, seçme ve seçilme hakkı olan, kendi hedeflerini çizebilecek manevi güce sahip olan toplumsal bir birey olmanın onurunu kazanmıştır. Mustafa Kemal, Türk kadınlarının hiçbir alanda erkeklerden ve Avrupalı kadınlardan geri kalmayacakları yolundaki inancını da şu sözleriyle belirtiyor: Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip, donanmaktır. Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak şekilde ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım.'

'Haklar Ata´mızın bizlere en büyük mirası'
Kuran, konuşmasına şöyle devam etti: 'Bugün bizler neredeyiz? Atatürk sayesinde haklarına kavuşan Türk kadını ne yazık ki bugün haklarının elinden alınışının seyircisi haline geldi. Bugün çocuk gelinlerin önüne geçebildik mi? Çok eşliliğe son verebildik mi? Ekonomik ve karar verme özgürlüğümüz var mı? Bedenimize ve ruhumuza yöneltilen şiddeti önleyebildik mi? Bizim hakkımızda erkeklerin karar verdiği meclise haklarımızı savunsun bizim sesimiz gözümüz olsun diye daha fazla kadın milletvekili gönderebiliyor muyuz? Ve ne yazık ki bugün de kadınlarımızın çoğu şiddet egemen gücün baskısı altında. Egemen güç için her zaman bir otorite gerekir. Şiddet kimi zaman devlet, kimi zaman koca, baba ve abi olarak karşımıza çıkıyor. Aile devletin can damarıdır. Bu nedenle evde dayak yiyen kadına, dayak yiyen çocuğa karşı olmak, aile içi şiddete karşı olmak, toplumsal şiddetin karşısında olmak gerekir. Her gün bir biçimiyle karşılaştığımız, meşrulaştırılmış şiddete karşı olmak insanlığın onuruyla yaşaması için bir gerekliliktir. Bu nedenle, anneler olarak oğullarımıza karşı cinse saygı duymayı, sevmenin değer vermek olduğunu öğretelim. Sahip çıkmakla sahip olmanın farklı şeyler olduğunu öğretelim. Atatürk ve kurduğu Cumhuriyet sayesinde haklarına kavuşmuş, toplum içerisindeki rolü ve yeri taçlandırılmıştır. Oysa bugün sahip olduğu hakları birer birer kaybediyor. Bunu için mücadele etmek, toplumun genelinde kadın-erkek eşitliğinin sağlanabilmesi için daha fazla sorumluluk yüklenmek ve çalışmak zorunda. Çünkü, Cumhuriyet ve kadına tanınan tüm bu haklar Ata´mızın bizlere en büyük mirasıdır. Atılan bu adımların sonrasında koşuyu tamamlamak, bayrağı daha ileriye götürmek bizlerin elindedir.”
Kadın ve erkeğin bir bütünün iki eşit parçası olduğunu anlatan Defne Belediye Başkanvekili Miçooğulları da panelin açılışında yaptığı konuşmada, 'Kadınların daha eşit yaşam koşullarını sağlamak için, önce bağımsızlıklarını sağlamamız, sonra da politik haksızlığı kaldırmamız gerekir. Zira kadın, toplumu oluşturan en önemli halkadır. Kadının katılmadığı, yok sayıldığı herhangi bir topluluğu medeniyet çerçevesi içinde değerlendirmek mümkün değildir. Çünkü kadın, toplumu ileri taşır ve üretken kılar. Çünkü kadın, toplum içindeyse o toplum medenidir. Kadın o toplumun içindeyse o toplum üretkendir. O yüzden 8 Mart; kadının örgütlenme ve eşit yaşam hakkı için mücadelesinin simgesidir' değerlendirmesinde bulundu.
CHP Defne Kadın Kolları İlçe Başkanvekili Günay ise, Mustafa Kemal Atatürk´ün kurduğu Cumhuriyetin kadınları olduklarını söyledi.


Anahtar Kelimeler: Medeni Kanun hakların temeli

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57