Mekke´nin fethinin yıl dönümü kutlandı

Mekke´nin fethinin 1389. yıl dönümü, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) tarafından Hatay´da düzenlenen konferansla kutlandı.

GÜNCEL 4.01.2020 09:31:56 0
Mekke´nin fethinin yıl dönümü kutlandı

İskenderun/SES

 MKÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Necmettin Çalışkan da Adana´da düzenlenen fetih etkinliklerinde konuştu. Kur´an-ı Kerim ve ilahi ile şiirlerin okunduğu etkinlikte, Siyer-i Nebi sınavında dereceye girenlere ödülleri de verildi. Etkinlikler, İskenderun´da İSTE Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı´nda, Payas´ta Selim Şahin İlkokulu Konferans Salonunda, Antakya´da da AGD Hatay Şubesi Konferans Salonu´nda yapıldı. AGD´den yapılan açıklamaya göre, Antakya´daki etkinlikte Adapazarı Müftüsü Hamit Albayrak, Adana´da Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Filistin Hamas Gençlik Lideri Yasser Alashi, İskenderun ve Payas´ta ise Diyanet İşleri Uzmanı Ömer Aydın değerlendirmede bulundu.
Payas´taki etkinlikte konuşan Diyanet İşleri Başkanlık uzmanı Aydın, İstanbul, Kudüs ve Mekke´yi birbirine bağlayan ruhun fetih ruhu olduğunu belirtti. Aydın, “Cephe savaşlarıyla bizi yenemeyen işgalciler, yeni taktikler geliştirerek gençleri, aileleri ve manevi değerlerimizi hedef aldılar. Artık işgaller kültürel, zihinsel, sanal ve ekonomik yöntemlerle gerçekleştiriliyor. Bunlara karşı öz değerlerimizi korumalı ve genç nesillerimize sahip çıkmalıyız' değerlendirmesini yaptı. AGD Payas Temsilcisi Hüseyin Güllebağatur da, “Kelime olarak ‘açmak´ anlamına gelen fetih, yüreklerin ve yolların tevhide açılmasıdır. Fetih, insanların temel hak ve özgürlüklerini gasp eden zulüm düzeninden adil bir düzene geçen yolun açılmasıdır. Biz fetih şuurunu terk ettiğimiz için Irak´ta 1 milyon insan öldürüldü, Suriye bombalanıyor, Doğu Türkistan Çin zulmü altında inliyor, Kudüs ve Keşmir işgal altında, Yemen, Libya, Arakan yanıyor. Müslümanların fetih anlayışı ve şuuru bugünün dünyasında yaşanan sıkıntıların yegâne ilacıdır. Yeryüzü yeni bir fetih nesli beklemektedir. Genç nesiller ´fetih´ kavramını iyi anlamalı, fetih ve işgal arasındaki farkı bilmeli, fetih ruhuyla yaşamalıdır. AGD olarak gençlerin yetişmesine çok önem veriyoruz' değerlendirmesini yaptı.

'Toplumun menfaatinin olduğu yerde şahsi menfaat önemsizdir'
Antakya etkinliğinde konuşan Adapazarı Müftüsü Albayrak, 'Türkiye´nin her ilinde bugün şer kanalları ve ne yazık ki tasvip etmeyeceğimiz olumsuzlukların yaşandığı bugünde şuurlu Müslüman görüntüsü ile buradasınız. Bugün dünyanın her yerinde mazlum kanı akarken bizler eğlenemeyiz. Sizler, bir mananın, değerin bir milat olan Mekke´nin fethini idrak ediyor, yeniden dirilişimize verilse olmasını anlamak için buradasınız, sizleri tebrik ediyorum. Fetih hareketlerinden öğreniyoruz ki Müslüman için mekân sınırlaması yoktur. Peygamberimiz her yer imana kavuşsun bu davadan pay alsın, huzura, Allah´ın rahmetine kavuşsun diye 21 yıllık bir mücadele neticesinde onlara bir kapı aralamış ve asla bir intikam duygusu ile değil merhamet duygusu ile onlara bu nimeti sunmuştur. Bizlerde bu manada bir merhamet duyusu ile Allah´ın bize emanet ettiği, mescit kıldığı arzı, İslam´la şereflendirmekle mükellefiz. Bu dava bizim sırtımızda olacak ve yücelecektir, eğer biz bu yolda bir nefer olmak istiyorsak. Hayatımın her anında cihat fetih olmalıdır. Şahsi ibadetlerimiz esastır, onlar olmazsa olmaz ama şahsi ibadetlerimiz bizi kurtarmaya yetmez. Toplumun menfaatinin söz konusu olduğu yerde şahsi menfaat çok önem arz etmez' diye konuştu.
Açıklamaya göre, Mekke´nin fethinden günümüze mesajlar veren Doç. Dr. Çalışkan, 'Mekke´nin Fethi´ni anlamak, içimizdeki putları yıkmakla mümkündür. Mekke, İslam tarihi boyunca değil insanlık tarihi boyunca İslam´ın merkezi olmayı sürdürmüş bir şehirdir. Ancak bilmeliyiz ki bizle ne kadar çok Anadolu coğrafyasının insanlarıysak o kadar Doğru Türkistanlı, Bosnalı, Filistinliyiz. Kardeşlerimizin bulunduğu yerler arasında ayrım gözetirsek gerçek manada Mekke´nin fethini anlamış olmayız. Müslümanlar top yekûn, tek millet olarak bir ümmettir. En iyi toprak insanın dinini en iyi yaşadığı yerdir. Evet, Mekke fethedildi, gaye idi ama esas olan Mekke´nin fethinden bugüne almamız gereken mesajlardır. Mekke´nin fethini anlamak; içimizdeki putlarımızı yıkmakla mümkündür. Irkçılığın zirve yaptığı, emanetin, adaletin, iyiliklerin yok olduğu bir dönemde ne mutlu sizlere ki bu uğurda hak ve hakikat mücadelesi veren insanlar olarak bu gece buradasınız. Nice gerçek fetihlere, kalplerin fethedildiği mutlu ve umutlu yarınlara ulaşmak niyetiyle, Rabbim hepimizi fethin gerçek anlamını bilen, peygamberimizin hayatını kendisine örnek alanlardan eylesin' dedi.

Bilgi yarışmasının ödülleri verildi
İskenderun Tosçelik Fen Lisesinden Mehmet Salih Kavak birinci, F.S.M Anadolu İmam Hatip Lisesinden Rahimcan Yiğit ikinci, İstiklal Makzume Anadolu Lisesinden Zeynep Hümeyra Kaya da üçüncü oldu. Payas´ta ise Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Suna Caymaz birinci, Fatıma Nur Gökmen ikinci, Hasan Basri Abik de üçüncü oldu. 15 Aralık 2019 da yapılan Liselilerarası Siyer-i Nebi Bilgi Yarışmasında Antakya´da Hacı Ali Nurlu AL. öğrencisi Emine Temizkan Antakya birincisi olarak 1,200 lira, Hz. Ayşe Kız İHL öğrencisi Şeyma Nur Açıkgöz ikinci olarak 800 lira, Hatay Besim Ömer Akalın MTAL Öğrencisi Halida Hüseyinoğlu üçüncü olarak 400 lira. burs kazandı. Dereceye giren ilk 10 öğrenciye de ödül verildi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57