Mertcan olayı İHD´nin takibinde

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi yönetim kurulu üyesi Mediya Güzel, geçen hafta kentte babası tarafından dövülmesi sonrası kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği savunulan 6 yaşındaki Mertcan Y. olayını araştı

GÜNCEL 8.01.2019 10:55:02 0
Mertcan olayı İHD´nin takibinde

Akın Bodur/İskenderun

İHD yöneticisi Güzel, çocukların insan haklarının özel ve özenli ele alınmasını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 yılında, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme´yi hazırlayarak üye ülkelerin onayına sunduğunu anlattı. İHD şube yöneticisi Güzel, dün dernek binasında düzenlediği basın toplantısında; 'Bu sözleşme, 193 ülke tarafından onaylanmasıyla, taraf olan ülke sayısının en yüksek olduğu sözleşme özelliğini halen korumaktadır. Bu, dünya ülkelerinin en çok ortaklaştığı konunun çocuk hakları olduğunu göstermesi açısından umut vericidir' dedi ve ülkemizin sözleşmeyi, 1990 yılında imzaladığını, 1995 yılında da yürürlüğe koyduğunu belirtti.
'Türkiye, çocuk kakları içerikli çok sayıda uluslararası sözleşme ve protokole imza atarak çocuk haklarını koruma ve geliştirme iradesini sürdürmüştür' değerledirmesini yapan İHD İskenderun Şubesi yönetim kurulu üyesi Güzel, şiddet sonucu yaşamını yitirdiği belirtilen Mertcan Y. olayı hakkında yaptığı açıklamada ailesine başsağlığı dileğinde bulundu.
Güzel, düzenlenen basın toplantısında yaptığı değerlendirmede şunları belirtti: 'Geçen hafta İskenderun´da Mertcan Y. adlı çocuk babasının şiddetine uğrayarak yaşamını yitirmiştir. Birkaç yıl önce anne ve babasının boşandığı Mertcan´ın velayeti daha önce uyuşturucu ve hırsızlık nedeniyle çok sayıda sabıkası bulunan babasına verilmiştir. Annenin tehditler nedeniyle çocuklarının velayetini isteyemediği iddia edilmektedir. Durum buysa, bunun toplumu saran şiddet eğiliminden, özellikle kadına yönelik şiddetten bağımsız düşünülmesi mümkün değildir. Annenin yaşadığı şiddet nedeniyle eşinden ayrıldığı düşünüldüğünde bunun çocuklara yansıyacağının atlanarak velayetin babaya verilmiş olması bu sonucu ortaya çıkarmıştır. Diğer yandan şiddete uğrayan kadınlara yeterince koruma sağlanmaması nedeniyle çok sayıda kadının şiddet gördüğünü ve yaşamını yitirdiğini biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde yaşanan nafaka tartışmasının da bu konuyla ilgili olduğu ve kadını her şeye rağmen boyun eğmeye zorlama amaçlı olduğu ortadadır. Bu olayı bireysel bir kötülük olarak ele alıp bunu ortaya çıkaran nedenleri görmezden gelmek şiddetin devam etmesine neden olur. Bu nedenle çocuğa ve kadına yönelik şiddet, toplumda zayıf olarak görülen kesimlere yönelik şiddet olarak görülmeli ve önlemler alınırken bununla birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede çocukların karşılaştığı tüm şiddet türleri ile kısa vadede mücadele etmek ve toplumsal bilinç oluşturmak için Çocuklara Yönelik Şiddeti Önleme Ulusal Eylem Planı ivedilikle hazırlanmalı ve kamuoyuna açıklanmalıdır.'
Ödevini yapamadığı gerekçesiyle babası tarafından dövüldüğü öne sürülen Mertcan Y., kaldırıldığı İskenderun Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde dört gün süren yaşam mücadelesini kaybetmişti. Olayla ilgili baba M.C.Y., İskenderun Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanırken, Mertcan´ın kardeşi ise Cumhuriyet Savcılığının talimatı ile Hatay Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü´nce koruma altına alınmıştı. 6 yaşındaki Mertcan, önceki gün düzenlenen törenle İskenderun Çankaya Mezarlığında toprağa verilmişti.
İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgilere yer vermişti: “01.01.2019 tarihinde İskenderun ilçesinde 2013 doğumlu M.C.Y. isimli çocuğa babası olan M.A.A. isimli şahıs tarafından elektrik süpürgesinin demir boru kısmı ile kasten yaralama eyleminde bulunduğunun iddia ve ihbar edilmesi üzerine olay ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal adli soruşturma işlemlerine başlanıldığı, olaya ilişkin delillerin toplanması amacıyla İlçe Emniyet Müdürlüğüne gerekli adli emir ve talimatların verildiği, şüpheli M.A.Y.´nin yanında bulunan diğer çocuğu olan Y.T.Y.´nin Cumhuriyet Savcılığımızın talimatı ile Hatay Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü´nce koruma altına alındığı, M.C.Y. isimli çocuğun kasten yaralama eylemi sonucu İskenderun Devlet Hastanesi´nde yoğun bakım servisinde 01.01.2019 tarihinden itibaren tedavi görmekte olduğu, soruşturma işlemleri kapsamında M.A.Y. isimli şahsın süpheli sıfatıyla ifadesinin alındığı ve tutuklanması talebiyle 02.01.2019 tarihinde İskenderun Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildiği, İskenderun Sulh Ceza Hakimliğince süphelinin üzerine atılı suçtan dolayı 02.01.2019 tarihinde tutuklanmasına karar verildiği, M.C.Y. isimli çocuğun İskenderun Devlet Hastanesi yoğn bakım servisinde tedavisi devam etmekte iken 05.01.2019 tarihinde vefat ettiği, Cumhuriyet Başsavcılığımızca M.C.Y.´nin ölü muayene işleminin yapılarak otopsi işlemleri için Adana Adli Tıp Kurumuna sevk edildi, olay ile ilgili soruşturmanın devam ediyor.”


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29