"Mevsimler ruh sağlığı üzerinde etki oluşturur"

Samandağ Belediyesi Psikolojik Danışmanlık ve Yaşam Merkezi Psikoloğu Ali Toprak, ortaya çıkan hormonların dengesizliği depresyonun tetiklendiğini söyledi.

SAĞLIK 9.11.2022 17:34:00 0

İskenderun/SES
Sonbahar-kış aylarında vücudun güneş ışınlarını almasının azalması üzerine beynin bazı bölgelerinin uyarılmadığında serotonin hormonunda azalıp, melatonin hormonunda artışa yol açtığını belirten Samandağ Belediyesi Psikolojik Danışmanlık ve Yaşam Merkezi Psikoloğu Ali Toprak, ortaya çıkan hormonların dengesizliği depresyonun tetiklendiğini söyledi. Toprak, "Ruh sağlığı iyi olan insanlar; tam potansiyellerini fark etmeyi, hayatın stresleriyle başa çıkmayı, üretken olup  çalışmayı ve yaşadığı topluma anlamlı katkılarda bulunmak gibi yaşam boyu süren, psikolojik iyi olma halini etkilemektedir" değerlendirmesinde bulundu. 

Belediyeden ücretsiz depresyon hizmeti
Halk arasında “kış depresyonu” olarak tanımlanan mevsimsel duygu durum bozukluğunun görülme nedenleri üzerine açıklama yapan Samandağ Belediyesi psikoloğu Toprak, vatandaşların dikkat etmelerini ve ihtiyaç halinde ücretsiz hizmet verilen Samandağ Belediyesi Psikolojik Danışmanlık ve Yaşam Merkezi’nden yararlanabileceğini söyledi.
Ruh sağlığının, günlük yaşamı, ilişkileri ve fiziksel sağlığı etkilemekle birlikte, duygusal, psikolojik ve sosyal refahı tümüyle kapsadığını anlatan Samandağ Belediyesi Psikolojik Danışmanlık ve Yaşam Merkezi Psikoloğu Ali Toprak, şu açıklamayı yaptı: "Düşünme, hissetme ve hareket etme şeklimizi de etkiyen ruh sağlığımı;, stresle baş edebilme, problem çözebilme gibi ilişkilerimizde ve seçimler yapmamızda oldukça etkilidir. Ruh sağlığı, çocukluktan yetişkinliğe kadar yaşamın her aşamasında önemli. Ruh sağlığı sorunları yaygın olmakla birlikte yardımı da mevcuttur. Ruh sağlığı ile ilgili sorunlar kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Fakat sonbaharı yaşıyoruz ve kış mevsimine girmek üzereyiz. Mevsimler ruh sağlığı üzerinde etki oluştur. Gün ışığında geçen sürenin azalmasıyla birlikte karanlık geçen saatlerin de artmasıyla serotonin düzeylerinde azalma, melatonin düzeylerinde ise artış görülür. Bu da ruh sağlığımızı oldukça etkileyebilmektedir. Mevsimsel değişiklikte yani yazdan kışa geçişlerde ortaya çıkabilen psikolojik rahatsızlıklar arasından en yaygın görünen mevsimsel depresyon, birçok farklı değişken içerse de en önemlisi gün ışığı miktarındaki değişiklik olduğu söylenebilir. Havaların soğumasıyla kişinin fiziksel alanının azalmasının da mevsimsel depresyon üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Mevsimsel depresyon kendine özgü klinik ve demografik özellikleri ile mevsimsel olmayan depresyondan ayrışmaktadır. Mevsimsel depresyonun etkileri ve şiddeti kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Bazı insanlar için durum çok ağır geçmezken, bazıları için daha ağır seyredebilir. Bu durumu daha ciddi ve ağır yaşayanlar mutlaka profesyonel bir yardım almalıdırlar."

Kış aylarında ruh sağlığımızı nasıl koruyabilir?
Psikolog Toprak, "Kış aylarında ruh sağlığımızı nasıl koruyabilir?" sorusuna verdiği yanıtta şu önerilerde bulunuyor:  "Beslenmeye dikkat edilmeli, bulunulan mevsime uygun beslenmek ruh sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Uyku düzenine önem verilmeli, çünkü, düzenli uyku, yorgunluk ve stresi azaltır. Gün ışığından olabildiğince faydalanmaya çalışılmalı. Kış şartlarına adapte olmak için egzersizler yapılmalı çünkü, düzenli egzersiz mutluluk hissi veren endorfin hormonunun salgılanmasını arttırır. Morali bozan programlardan kaçınılmalı ve mutluluk veren programları takip edilmeye çalışılmalı. Birlikte olmaktan keyif alınılan kişilerle vakit geçirilmeli. Bu dönemde hayatınızla ilgili kritik kararlar almak için acele edilmemeli. Gerçekçi olmayan olumsuz düşünceleri fark etmeye ve onların yerine alternatif gerçekçi düşünceler geliştirmeye çalışılmalı. Şikayetlerin devam etmesi ya da şiddetli olması halinde bir uzmana başvurulmalı."
 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19