Mezunlar, lisesine sahip çıkıyor

İskenderun Lisesinin, 90 yıldır okul olarak kullanılan 119 yıllık tarihi taş binasının 5-10 iş insanına verilmeye çalışılarak, binanın çay-kahve, lokanta, hediyelik eşya gibi ürünlerin satılacağı ve ´kültür merkezi´ gibi sunulma

GÜNCEL 16.01.2020 10:42:52 0
Mezunlar, lisesine sahip çıkıyor

Akın Bodur/İskenderun

 Büyük İskender´in komutanlarından Seleukos tarafından kurulan ve 'Alexandretta' adı verilen İskenderun´da kültürün yol olmasına izin vermeyeceklerini ifade eden İskenderun Lisesi mezunları, mezunlar derneği ve bireysel olarak konuyu izlemekle kalmayacaklarını, tadilat sonrası gelişmeleri yakından takip ederek, binanın okul dışında kullanımına karşı çıkacaklarını belirtti. İskenderun´un yanı sıra, Belen, Arsuz, Payas üçgenindeki bölgede on binlerce binlerce kişiyi mezun eden İskenderun Lisesinin mezunları arasında asker, politikacı, öğretmenlik, sanat, spor, siyaset, bilim, eğitim, iş dünyasında farklı alanlara çalışan ve emekliler bulunuyor. Sosyal medya üzerinden yapılan değerlendirmelerde, lisenin mezunları imza kampanyası, açıklama ve görüşmeler olmak üzere birçok konuda girişimlerde bulunacaklarını ve okulun rant projesi olmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.
İskenderun Lisesi´nin tarihi binasının okul olarak kullanılması halinde en az 500 genç daha orada yürüme mesafesinde eğitim alabilecek, okul servisleri veya dolmuş kullanmayarak trafik sıkıntısını azaltacak, taşımaya verilen ücretler ise liseliler tarafından okul harçlığı olarak kullanabilecek.

Tarihi binaya tadilat yapılacak
119 yıllık tarihi binanın restore edilmesine yönelik çalışmalar sürüyor.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan okulun restorasyon projesi, Kültür Varlıkları Hatay Bölge Müdürlüğünden onaylandı ve restorasyonun başlanması için Milli Eğitim Bakanlığından aktarılacak tadilat projesi ödeneğinin 18-20 milyon lirayı bulabileceği ifade ediliyor. Bakanlık bütçesiyle yapılacak tadilat, binanın dışı ile içerisinde bulunan 9 sınıf ve 10 atölyeden oluşan, binanın tamamını kapsıyor.
Geçen hafta sona İskenderun´a gelen ve belediye başkanı Fatih Tosyalı´nın da bulunduğu heyetle birlikte lisede inceleme yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'Böyle tarihi bir binanın burada sadece bir okul binası olarak değil, bu coğrafyanın sosyal bir sermayesi olarak değerlendirilmesinden yanayız. Burada bir kültür merkezi ve kütüphane gibi şu an netleşmemekle beraber hizmet yapılabilmesi imkanını birlikte değerlendiriyoruz. Bu konuya hepimiz oldukça sıcak bakıyoruz ve netice itibariyle el birliğiyle burayı güzelleştirme konusunda kararlıyız' değerlendirmesinde bulunmuştu.
İskenderun Belediyesi, belediye başkanı Tosyalı´nın da katıldığı Milli Eğitim Bakanı Selçuk´un lise incelemesi sonrasında yaptığı açıklamada şu ifadeye yer verilmişti: 'İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı: MEB Bakanımız İskenderun Lisesi ile ilgili müjdeyi verdi' değerlendirmesini yapılmıştı. Belediyenin açıklamasında, 'Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ´İskenderun Lisesinin tarihi binasını güzelleştireceğiz´ dedi. Bakan Selçuk, Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, milletvekilleri, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan ve beraberindeki heyet ile birlikte İskenderun Lisesini ziyaret etti. İskenderun Lisesi bahçesindeki tarihi taş binayı da ziyaret eden Selçuk, buranın sadece bir okul binası olmadığını söyledi. Binanın bu coğrafyanın bir sosyal sermayesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Selçuk, 'Burada bir kültür merkezi ve kütüphane gibi şu an netleşmemekle beraber hizmet yapılabilmesi imkânını birlikte değerlendiriyoruz. Bu konuya hepimiz oldukça sıcak bakıyoruz ve netice itibariyle el birliğiyle burayı güzelleştirme konusunda kararlıyız' şeklinde konuştu. Bakan Selçuk tarihi binanın genel durumu ve yapı hakkında bilgiler alarak kentten ayrıldı. Belediye başkanı Fatih Tosyalı ise MEB Bakanı Selçuk ile tarihi binayı incelediklerini belirterek, ´konu ile ilgili sayın bakanımız gerekli açıklamaları yaparak bu tarihi binanın güzelleştireceklerini söyledi. Sayın bakanımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu tarihi binada gerekli restorasyonunun yapılması noktasında bizlerde konunun her daim takipçisi olacağız´ şeklinde konuştu.'
Milli Eğitim Bakanı Selçuk´un İskenderun´a gelişi, sahilde yaptığı yürüyüş ile eğitime katkı sunanlara yönelik teşekkür belgesinin verileceği etkinlik hakkında basına bilgi vermeyen belediye yönetimi, bakan Selçuk´un İskenderun Lisesi´ne yapacağı incelemeyi, incelemeden yarım saat önce gazetecilere gönderdiği mesajla bildirmişti. Belediye 119 yıllık okul binasının küçük bir grup iş nsanına rant kapısının olacağını bakanın ziyareti ve açıklamasıyla, bir anlamda olayı ve yapılacak olası bir kültür merkezi projesinin sorumluluğunu bakanlığa yıkmaya çalıştığı da ifade ediliyor.
Kenti ortak akılla yürüttüğünü savunan ancak birçok uygulamasında ortak akıl yöntemini uygulamadığı bilinen belediye başkanı Fatih Tosyalı´nın ailesine ait olan yerel gazete ise son sayısında 'İskenderun Lisesi´nin tarihi binası da inşallah Kültür Han Projesi kapsamında gençlerimize hizmet verecek' ifadesine yer verdi. İskenderun Lisesinin lokanta ve kafelerin bulunduğu bir kültür merkezine dönüşmesi için dört-beş yıldır bir grup tarafından çalışma yapılmış, ancak o dönemin yöneticilerinin projeye sıcak bakmaması, yanlış bulması nedeniyle proje yaşama geçememişti. Lokanta ve cafelerin bulunduğu bir yerin kültür merkezi olup olamayacağı sorusu da yöneltilmişti.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00