Milletvekili Şahin: Adaletsizliğe son vereceğiz

Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Hatay Büyükşehir Belediyesi´nin itirazlarına rağmen, İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi´ndeki Tosyalı Limanı´nda yapılacak 80 dönüml?

SİYASET 16.01.2022 15:07:56 0
Milletvekili Şahin: Adaletsizliğe son vereceğiz

Denizin doldurulması ve ilave liman projesi için Hatay Büyükşehir Belediyesi´nin görüşü alınmadan bakanlığın aldığı kararının askıya çıkarıldığını ifade eden Şahin, deniz dolgu talebinin çevre ve insan sağlığı açısından riskler taşıdığını, eksiklerin giderilmesi için HBB´nin komisyon raporu tamamlanmadan limanın sahibi ve İskenderun Belediye Başkanı olan Tosyalı´nın kendi belediye meclisinden geçirdiği kararın Hatay Büyükşehir Belediyesi´nde görüşülmeden bakanlık üzerinden onaylanmasını HBB´yi kanunsuzca by-pass etmek olduğunu belirtti.

Şahin, şu açıklamayı yaptı: 'Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi´ndeki Tosyalı Limanı´na ilave, 80 dönüm deniz üstüne yapılacak dolguya alelacele onay verdi. 8 Kasım´da bakanlığın konu ile ilgili görüş talebine, resmi yazı ile Hatay Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı´nın yanıt verildi ve ´Dolgu istenilen alanlarda hangi faaliyetlerin yapılacağının bilinmediği, depolama hizmeti oluşup oluşmayacağı, ulaşım ilişkileri, tahmini otopark ihtiyacı, araç sayıları ve etkileri´ gibi konuların net olmadığı söylendi. İstihdam ve barınma, donatı ihtiyacının nereden ve nasıl karşılanacağı, tesisin etrafında bulunan yerleşim alanları ve tarım alanlarının nasıl etkileneceği, taşıma işlemlerinin nasıl yapılacağı ve karayolu ağına nasıl etki edeceği ve bununla beraber herhangi bir önlem alınıp alınmadığı, deniz dolgu talebinin çevre ve insan sağlığı açısından risklerine karşı dosyada herhangi bir bilgi veya belge yok. Hatay Büyükşehir Belediyesi´nin giderilmesini istediği eksikler ile ilgili bir düzenleme yapılmadan yangından mal kaçırırcasına bakanlık, konu meclis gündeminde beklerken 17 Aralık´ta plan teklifini re´sen onayladı ve askıya çıkarılmak üzere il müdürlüğüne gönderdi. HBB´nin görüşleri alınmadan oldu bitti ile böyle bir karar almak şehircilik ve planlama ilkeleri ile imar ve kıyı kanunlarına ve ilgili yönetmeliklere aykırıdır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı´nın, Hatay Büyükşehir Belediyesi´nin itirazlarına rağmen, İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi´ndeki Tosyalı Limanı´nda yapılacak 80 dönümlük deniz dolgusuna onay vermesinin aynı hizada bulunan Tosyalı Limanı´ndan önce var olan diğer yatırımcıların limanlarını olumsuz etkileyerek rekabet etme şanslarını da ortadan kaldıracaktır. Bu onay sebebiyle diğer yatırımcılara adalet gereği aynı izinleri vermeleri de gerekecek. İddialara göre, sunulan projenin 50 metre geriden yapılması halinde diğer liman sahiplerinin de dolguya gereksinim duymayacağı söyleniyor. Yatırım yapılmasına, ülke ekonomisine katkı sağlanacak projelere asla itirazımız olmadı olamaz da, ancak gereksinimlerin doğru düzgün belirlenerek, fizibilitelerin mevzuata uygunluk, çevresel, fiziksel değerlendirme de uygunluk açısından enine boyuna yapılarak hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu tarz çevre talanı projelere ve kararlara itirazımız var. Bir tarafı onduran diğer tarafı öldüren adaletsiz projelere ön açma olmamalı. Doğaya, denizlerimize, insan sağlığına olumsuz etkileyecek faktörler ortadan kaldırılmadan, belediye ve uzman görüşleri alınmadan oldu bittiye getirilen kişiye özel kararlardan, bakanlık onaylarından bıktık. Yeter artık. AKP artık bu ‘ben yaptım oldu´ mantığından vazgeçmelidir. Bu tarz kanunsuz uygulamalara itiraz etmeye ve milletimiz için takipçisi almaya devam edeceğiz. Bu adaletsizliklerin tümüne CHP iktidarında son verecek, insanı, doğayı, ormanları, denizleri koruyan projelerle ekonomik kalkınmaya sağlayacağız.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23