Milletvekili Şahin, kötü kokuyu TBMM gündemine taşıdı;

'Angus ithalatı İskenderun´u mağdur etti'

SİYASET 16.08.2018 10:35:21 0
Milletvekili Şahin, kötü kokuyu TBMM gündemine taşıdı;

İskenderun/SES

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun Limak Port Limanı üzerinden gerçekleştirilen büyükbaş hayvan ithalatının yarattığı kötü koku ve ´Afrika sineği´ şikayetlerini TBMM gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum´un cevaplaması üzere verdiği yazılı soru önergesinde kokunun kaynağı ve alınan önlemleri soran Milletvekili Şahin, İskenderunluların mağduriyetini dile getirdi.
Kötü kokunun canlı hayvan gemilerinde biriken hayvan dışkısı ve ölü hayvan (leş) yoğunluğundan kaynaklandığını belirten Milletvekili Şahin, 'Normal şartlarda gemiler limanlara yaklaşmadan önce uluslararası sularda boşaltılan bu atık, gemilerin -yakıt maliyetini düşürmek adına- rotalarını kıyı sulardan belirlemesi ve ülke sularındaki sıkı sahil güvenlik denetimlerinden dolayı atığı boşaltamamaları sonucu, İskenderun Limak Port Limanı´na giriş yapmadan en az 5 günlük atığın gemilerle limana yanaştırılması anlamına gelmektedir. Bu da hem koku nedeniyle ilçeyi yaşanmaz bir hale sokup halkı isyan noktasına getirmekte hem de insan ve canlı hayvan sağlığı ciddi tehlikeye girmekte bakretiyel hastalıklar başgöstermektedir' dedi.

'Şikayetler sonuçsuz kaldı'
Şahin, konuya ilişkin yazılı açıklamasında şu değerlendirmeyi yaptı: 'İskenderun Limak Port Limanı bölgesinden yayılan ve tüm İskenderun´u kapsayan katlanılmaz kötü koku ve son zamanlarda Hatay genelinde türeyen canlı hayvan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen ‘Afrika sineği´ halkta büyük şikayetlere neden olmuştur. Ayrıca koku nedeniyle İskenderun turizm konusunda da zarara uğramış, yerli turist gelmez olmuş, bölge halkı evlerinde oturamaz, lokantalarda yemek yenilemez hale gelmiş, yapılan tüm başvuru ve şikayetler sonuçsuz kalmış, İskenderun halkı mağdur duruma düşmüştür.'

İthalat yetkisi yıl sonuna kadar
Resmi Gazete´nin 29 Temmuz 2017 tarihli sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü´ne verilen canlı büyükbaş, canlı koyun ve keçi ve canlı büyükbaş hayvan eti için ithalat yetkisinin 31 Aralık tarihine kadar geçirli olduğunu da hatırlatan Şahin, İskenderun´daki Limak Port Limanı´nın da ‘angus´ cinsi sığırların ülkeye giriş yaptığı limanlar arasında yer aldığını, ancak şikayetlere konu sorunlarla ilgili denetim ve çalışmaların açıklanması istedi.

Deli dana vakası görüldü mü?
Suzan Şahin´in Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplaması talebiyle şu soruları yöneltti:
'Canlı hayvan girişinin yapıldığı İskenderun Limak Port Limanı´nda oluşan kokunun önlenmesi için ne gibi denetimler ve çalışmalar yapılmaktadır?
Canlı hayvan taşıyan gemilerin ilaçlama yapma ve dışkı/ölü hayvan atığı temizlik prodedürü nedir? Denetimi hangi kurumlar tarafından yapılmaktadır? Bu denetim uygulamaları nelerdir?
Denetimler sonucu kural ihlali görülen gemiler olmuş mudur? Olmuş ise kaç gemiye cezai yaptırım uygulanmıştır? Bu yaptırımlar nelerdir?
Canlı hayvan taşıyan gemiler hayvan dışkısı ve ölü hayvanlardan oluşan atıklarını nereye dökmektedir? Bakanlığınızın kokuya neden olan ve toplum sağlığını olumsuz etkiyen bu atıklar konusundaki tasarrufu nedir?
İskenderun Limak Port Limanı´na Latin Amerika ülkelerinden gelen angus cinsi sığırlarla berber gelen ‘Afrika sineği´ ve diğer parazitler için ilaçlama/dezenfektasyon uygulamaları var mıdır? Varsa uygulama ve denetim mekanizması nasıl çalışmaktadır? Son zamanlarda Hatay ilinde görülen ani hayvan ölümleri ve deli dana hastalığının sebebi bu gemilerden gelen Afrika sineği ve/veya diğer bakretiler midir?
Çevreye yayılan koku kaynağının tespiti amacı ile yerinde gerekli incelemeler yapılmış mıdır? Yapılmış ise kokunun kaynağı ne olarak belirlenmiştir?
Limanda sunulan hizmetler ve bahsi geçen gemilerin denetimi hangi kurallar ve standartlar gözetilerek yapılmaktadır? Bakanlığınız kurumlarının rutin denetleme yöntemleri nelerdir?
Çevre, insan ve toplum sağlığını tehdit eden boyutta oluşan koku sorunu ile ilgili her hangi bir çalışma var mıdır? Var ise hangi kurumlar ne gibi faaliyetler yürütmektedir?
İskenderun Limak Port Limanı´na canlı angus gelişinin başladığı tarihten itibaren bölge ve çevre hastanelere başvuran hastalar ve denetimlerde ‘deli danası´ hastalığı vakası görülmüş müdür?'


Anahtar Kelimeler: Suzan Şahin

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22