Milletvekiline saldırıya tepki

Hatay Milletvekili ve Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay Mengüllüoğlu´nun, İstanbul Kadıköy´de 5 kişilik bir grubun saldırısına uğramasına tepkiler sürüyor.

GÜNCEL 2.09.2020 10:40:17 0
Milletvekiline saldırıya tepki

İskenderun/SES

 Milletvekili Mengüllüoğlu´na saldıran grup, küfür edip, ´vatan haini´ gibi ifadeler kullandığı belirtiliyordu. Saldırganların yere düşürüp, tekmelerle darp ettiği Hatay Milletvekili Mengüllüoğlu, Haydarpaşa Numune Hastanesi´nde tedaviye alınmış, tedavisi sonrası taburcu edilmişti. Birçok siyasetçi, sanatçı ve aydın, milletvekili Mengüllüoğlu´na yapılan saldırıya tepki gösterdi. Sosyal iletişim sitelerinden de Mengülloğlu´na destek açıklamaları yapıldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbedilen Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu´nu arayarak, geçmiş olsun dileğinde bulundu. CHP´den yapılan açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğrayan Mengüllüoğlu ile telefonda görüştü ve ´geçmiş olsun´ dileğini iletti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop da, milletvekili Mengüllüoğlu´nun darp edilmesini kınadı. Süreçle ilgili olarak yetkililerle görüşüp bilgi aldığını ifade eden TBMM Başkanı Şentop, 'Bir milletvekiline yönelik yapılan fiziki saldırı tasvip edilemez. Kınıyorum. Olayın bütün boyutlarıyla araştırılması, faillerin tespiti ve soruşturulması için gerekenler yapılmaktadır' görüşünü kaydetti. İnsan hakları Derneği (İHD) İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk da milletvekili Mengüllüoğlu´na yapılan saldırıyı, İskenderun´daki sağlıklı Yaşam Parkı´nda Dünya Barış Günü kapsamında düzenlediği basın toplantısında kınadı. TİP´in, yaptığı açıklamada 'İçişleri Bakanlığına Saray tarafından atanmış, ikbali tek adamın iki dudağının arasında olan bir bürokratın görevi seçilmiş milletvekillerine hakaret etmek değildir. İstifa etmeyi bile beceremeyen İçişleri Bakanı haddini bilmelidir' ifadesine yer verildi. Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez de sosyal iletişim sitesinden yaptığı değerlendirmede şunlara yer verdi: 'Hatay Milletvekili Barış Atay´a yapılan saldırı tercihlidir, bilinçlidir, talimatlıdır. İçişleri Bakanı, Hatay Milletvekilinin kendisine karşı suç işlediğini düşünüyorsa hukuka başvurur. Hukuk devletinin işlevsel olduğu bir ülkede hele Devletin bir Bakanı, değil bir milletvekilini, hiç bir yurttaşı tehdit etmez. Ederse, bu talimat olur. Bütün bunlar da sadece çadır devletlerinde olur.'
İçişleri Bakanı Soylu´nun en yakınındaki isimleri arasında yer alan ve bir dönem İçişleri Bakanlığı´nda bir dönem müşavirlik görevinde de bulunan Fevzi Sevgili de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a seslendiği paylaşımında AKP teşkilatları için üzüntüsünü dile getirdi. Odatv´nin haberine göre, Siirt´in önde gelen ve ´Ömeriler´ olarak tanınan ´şeyh ailesi´nin mensubu Sevgili, Soylu´nun yalnız bırakıldığını ileri sürdüğü sosyal iletişim hesabından yaptığı açıklamada, 'Cumhurbaşkanıma arzımdır: Dün geceden beri bütün terör örgütleri ve destekleyicileri bilinçli ve organize bir şekilde İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu´ya saldırıyor, hakaret ediyorlar. Milletimiz bunlara elbette ki gerekli cevabı veriyor ve de vermeye devam edecektir. Üzücü olan durum ise şudur; Ak Parti´de il başkanlığı yapmış biri olarak görüyor ve söylüyorum. Ne Ak Parti Genel Merkezinden, ne de kadın kolları, gençlik kolları, milletvekillerimizden bu olaya ses çıkaran tek bir twit görmedim. Birlik beraberlik kardeşlik dayanışma bu mudur? Gözden kaçırılan sanırım şu, bu saldırı bireysel şahsi bir saldırı değil. Birlik beraberlik içerisinde birbirimizi korur, destek olmaz isek, bu saldırılar partinin her kademesine artarak devam edecektir. Üzülmemek elde değil' ifadesine yer verdi.
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, hastanede ifadesi alınnan ve saldırganlar hakkında şikayetçi olan milletvekili Mengüllüoğlu, ifadesinde 'olayın faili bütün şikayetlerle ilgilenmek yerine bir tecavüzcünün serbest bırakılması ile ilgili kendisine yönelik eleştiriyi alıntılayıp beni hedef gösteren Süleyman Soylu´dur' değerlendirmesine yer verdi. Saldırıya uğrayan milletvekili Mengüllüoğlu, 'Bu karanlığı beraber aşacağız' değerlendirmesini yaptı. Milletvekili Mengüllüoğlu, ifadesinde saldırıyı şöyle anlattı: '31.08.2020 günü arkadaşlarımla birlikte Kadıköy Caferağa Mahallesi´nde bulunan bir mekanda bulunduktan sonra saat 01.00 sıralarında Dr. Esat Işık caddesinde arkadaşımla birlikte yürürken Dalga Sokak´a dönmemizin ardından ayak sesleri duydum. Daha sonra arkamdan gelen bir kişi boynuma atıldı. Bu şahsı savurduktan sonra 3 ya da 4 kişi beni arkamdan yumruklamaya başladı. Ben kendimi savunmaya çalışırken beni yere düşürdüler. Başta kafam olmak üzere vücudumun çeşitli yerlerine vurmaya başladılar. Bu esnada arkadaşımın polisi araması üzerine koşarak kaçmaya başladılar. Bu şahıslar beni darp ederken küfür ederek ´vatan haini´ diye bağırdı. Hava karanlık olduğu için bu kişilerin eşgallerini net olarak hatırlamıyorm. Beni darp eden ve hakaret eden bu kişilerden şikayetçiyim.'
Milletekilinin avukatı Onur Güneş ise olayın yaşandığı sokakta kamera çalışmasının yapılmasını, ve baz istasyon kayıtlarının alınmasını talep etti. Saldırının planlı yapılmış olduğu üzerinde durduklarını ifade eden Güneş, 'Mekandan çıktık sonra 50 metre yürümesinin ardından bu saldırı gerçekleştiriliyor. Tahminimiz şu; birden fazla kişinin bu kadar kısa bir mesafede Atay´ı görüp bir milletvekiline saldırmaya karar vermesi hayatın olağan akışınına aykırı. Ya oraya girerken bir takip söz konusuydu ya da o içerdeyken orada olduğu haber alınarak dışarda beklenilmiş. İki ihtimalden biri. Bu da kamera kayıtlarından ve baz sinyallerinden ortaya çıkacak' değerlendirmesinde bulundu.
Mengüllüoğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeye yer verdi: 'Arayan, soran, yazan, fırsat bulamayan ama yanımızda olduklarını bildiğimiz tüm dostlarımıza, yoldaşlarımıza teşekkür ederim. Bu karanlığı beraber aşacağız´.'
Öte yandan İçişleri Bakanı ile milletvekili Mengüllüoğlu arasında sosyal iletişim sitesinden yaşanan tartışmanın nedenini oluşturan tecavüz zanlısı olan Musa O., memurluktan çıkarıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Musa O.´nun Jandarma Genel Komutanlığı´ndan ihraç edildiği duyuruldu. Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 'Nitelikli cinsel saldırı´ suçundan hakkında kovuşturma yürütülen Musa O. isimli şahıs, İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun 31.08.2020 tarihli ´Devlet memurluğundan çıkarma´ cezası verilmesi kararıyla Jandarma Genel Komutanlığından ihraç edildi' ifadesine yer verildi. Açıklamada Musa O.´nunn Siirt Valiliğinin 16 Temmuz 2020 tarihli oluru ile görevinden uzaklaştırıldığını da belirtti.

1981 yılında Almanya´da dünyaya gelen Barış Atay Mengüllüoğlu, ilk, orta ve lise öğrenimini Antakya´da tamamladı. 1999 yılında girdiği Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölümü´nü 2003´te bıraktı ve 2004´te Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü´ne girdi. Buradaki eğitimini 2009´da eğitimini tamamladı. Birçok profesyonel tiyatro oyunu, TV dizisi ve sinema filminde rol alan Mengüllüoğlu, Kadıköy Emek Tiyatrosunun ve Barikat Filmin kurucuları arasında yer aldı. Mengüllüoğlu, Eksik ve Aden isimli iki sinema filminin yönetmenliğini üstlendi. Mengüllüoğlu, TİP Kurucu Meclisi ile Oyuncular Sendikasının kurucu üyelerinden. 24 Haziran 2018´de Halkların Demokratik Partisi´nden (HDP) Hatay Milletvekili seçilen Mengüllüoğlu, 11 Ekim 2018´de TİP´e geçmişti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00