'Milli gelir 2 bin dolar düştü'

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, komşu ülke Suriye´de yaşanan olayların Hatay´ı olumsuz etkilediğini belirtti.

SİYASET 3.12.2018 10:24:13 0

İskenderun/SES

 Savaş, 'Son yedi yıldır çok mağduriyet yaşamış bir şehiriz. Suriye krizi ve şehrimize gelen Suriyelilerden sonra bizim yıllık kişi başına düşen gelirimiz ortalama 2 bin dolar' dedi. Savaş, katılıdğı bir özel televizyon kanalında yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi: 'Son yedi yıldır Orta Doğu karışıklığıyla karşı karşıya kaldık. Sanki burası savaş meydanıymış gibi algılanıyor, Avrupa´dan. Tabi ekonomik olarak etkiliyor savaş. Son yedi yıldır çok mağduriyet yaşamış bir şehiriz. Suriye krizi ve şehrimize gelen Suriyelilerden sonra bizim yıllık kişi başına düşen gelirimiz ortalama 2 bin dolar kadar düştü.

2016´da geldiğimiz noktada yaptığımız ölçümlere göre kişi başına gelirimiz bin 515 dolar düştü. Biz geçmişte 4. teşvik bölgesinde yer alırken şimdi 5. teşvik bölgesinin ortalamasının 100 dolar altındayız. Bu ölçümler 1.5 yıl önce oldu, şu anda muhtemelen çok daha gerilere gitmişizdir. Hatay, 14-15 ülkeye karayoluyla ihracat yapan bir şehirdi. Aynı zamanda Suriye ve Orta Doğu´daki çantacı diye tabir ettiğimiz günübirlik ticaret yapan insanlarla dolup taşıyordu kentimiz. Sadece Uzun Çarşı´ya günde 750 bin dolar para giriyordu, şu anda 50 bin dolar girmez oldu.'
Hatay´da birçok sektörün Suriye´de süren savaştan olumsuz etkilendiğini ifade eden HBB Başkanı Savaş, kentin aynı zamanda yaşanan hadiselerden sosyolojik olarak da etkilendiğini belirttiği değerlendirmesini şöyle sürdürdü: 'Sanayi ve tarım ürünlerini ihraç edemez olduk. Rusya´ya bir ara narenciye ve yaş sebze gönderemedik. Bununla birlikte Yayladağı ve Reyhanlı´da iki sınırımız vardı. Yayladığı yıllardır kapalı, Reyhanlı da belli bir kapasiteyle çalışıyor. İhracat ürünleri sınırdan hemen sonra tırlar değiştirilerek zor şartlarda gönderiliyor. İhracat minimum seviyeye indi. 2012´de 6.5 milyar Dolar olan ticaret hacmimiz 2016 sonunda 4.3 milyar dolar´a düştü. Turizm gelirlerimiz minimum seviyeye indi. Diğer yandan Suriyeliler kendi işlerini kuruyor, vergi vermeden esnaflık yapıyorlar ve bizim esnafın işlerini kırıyorlar. Ucuz işçilik yapıyorlar, bizim gençlerimiz işsiz kalıyor. Ev kiraları arttı. Boşanmalar arttı. Oradan gelen insanlarla evlilikler arttı, 2. evlilikler olmaya başladı, sosyal sıkıntılar başladı. Bütün bunlara karşılık büyükşehir ne yaptı? Huzura katkı sağlamak adına elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Bunun dışında dokuz arıtma tesisi yaptık. Kırkhan´a arıtma tesisi yaptık. İkinci bir ünite daha yaptık. Reyhanlı´ya, Serinyol´a, Antakya´ya, Samandağ´a tesisler yaptık. Altyapı, içme suyu şebekesi, kanalizasyon yaptık. Birçok ilçemiz beton asfaltı bizimle gördü.'

'Suriyelilerin kalıcı olmalarını istemiyorum'
Konuşmasında Hatay´da yaşayan Suriyelilere ilişkin açıklamada da bulunan Savaş, 'Nüfusumuz 1 milyon 600 bin. 500 bin civarında da Suriyeliyi misafir ediyoruz. 20 bini konteyner kentte yaşıyor. Buraya çok sivil toplum örgütü geliyor, Suriyelilere yardım etmek istiyor. Diyoruz ki ´siz pansumanla uğraşmayın, kalp fonksiyonları bitmek üzere olan halkın kalbiyle uğraşın´. Savaşı bitirin, bu insanlar da vatanına döner, yedi yıldır başka ülkenin toprağında misafir olarak kalmak da kolay bir şey değildir. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı olarak burada kalıcı olmalarını istemiyorum. Savaş bittiğinde herkes kendi coğrafyasında hayatını inşa etsin istiyorum. Sadece Hatay´da 500 bin Suriyeli var. Suriyeliler gitmezse bizim buradaki demografik yapımız da, ekonomik dengeler de bozulur. Bizim yapacağımız hiçbir şey dört dörtlük olmaz. Gelirimiz 1 milyon 600 bin kişiye göre. Daha fazla enerji, daha fazla su gerekiyor, daha fazla çöp toplamak zorunda kalıyorsunuz, tüm maliyetler artıyor. Yedi yıldır idare ediyoruz. 1 milyon 600 bin kişilik yatırım payını 2 milyon 100 bin kişi paylaşıyor. Bu savaşın bir an önce bitmesini bekliyoruz. Binlerce masum insan ölüyor” görüşünü kaydetti.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

İhsan Ar, toprağa verildi

'Üç fidan' anıldı

Parkta türkülerle anıldılar

Astım kontrol altına alınabilir mi?

Hıdırellez kutlandı

  • BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,81% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2457,60% 1,05
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00