MKÜ´de ´nick yöntemi´yle kalp ameliyatı

MKÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyeleri, ileri evre obez morbit olan kadın hastaya kalp ameliyatı yaptı.

GÜNCEL 31.08.2018 11:20:05 0
MKÜ´de ´nick yöntemi´yle kalp ameliyatı

Antakya/SES

Ameliyatın, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İyad Fansa başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirildiği açıklandı.
MKÜ´den yapılan açıklamaya göre, ameliyatta 156 santim boyunda ve 122 kilo ağırlığındaki 45 yaşındaki kadın hastanın kalbinin çıkış deliğinde bulunan kapaktaki (aort) ileri derecedeki darlık ve kireçlenme ´Nick yöntemi´ ile kesilerek, genişletilip sentetik yama yapıldı ve özel bir kapak yerleştirildi. Ameliyatıa ilişkin değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Fansa, açıklamaya göre şu değerlendirmeyi yaptı: “Hasta oturur vaziyette dahi nefes darlığı, göğüs ağrısı, çabuk yorulma, bayılma gibi şikayetlerle geldi. Yapılan muayenede hipertansiyon ve aşırı kilonun (ileri evre obez morbit) yanı sıra kalbinin çıkış deliğinde bulunan aort kapakta ileri derecede darlık ve kireçlenme tespit edildi. Aort kapağında eskiden beri var olan bozukluk giderek arttığından hastanın günlük ihtiyacı için gerekli olan kanın geçişine izin vermediği; efor kısıtlaması yanında hastanın hayatını ciddi bir şekilde tehdit ettiği belirlendi. Bu tespitler neticesinde ameliyat kararı aldık. Ancak aort kapak bozukluğunun tedavi seçeneklerinde peruktan (periferk damarlardan girilerek yapılan) işlemler ve/veya açık kalp cerrahisi ameliyatları vardır. Kapaktaki kireçlenmenin çok ciddi ve komşu dokulara yayılmış olması, hastanın genç olması nedeniyle perkütan takılan kapakların durabilitesi (dayanıklılık), bunlara bağlı komplikasyonlar ve uzun dönem kullanımlarındaki belirsizlik açık kalp cerrahisi ameliyatını zorunlu kılmıştır. Aort kapağın ileti sistemi, kalbi besleyen koroner arterler, mitral kapak komşuluğu yanı sıra kalsifikasyonun yaygınlığı ve hastanın aşırı kilosu nedeniyle gerçekleştirilen ameliyatın çok zor oldu. Hastanın kalbi, kalp-akciğer pompasına bağlanarak önce kalpten çıkan ana damar açıldı. Kalbin çıkış deliğinde bulunan aort kapaktaki kireçler özel bir aletle komşu dokulara zarar vermeden kırılıp kesilerek çıkartıldı. Hastanın aşırı kilosu olduğundan ihtiyacı olan kanın karşılanması için kalbin çıkış deliğinde yeterli açıklığı sağlamak için kalpten çıkan ana damar yapılan kesi mitral kapak anulusuna doğru aşağı uzatılarak yeterli genişlik sağlandı. Sentetik yama yerleştirildikten sonra efektif orfis alanı daha geniş olan özel dizayn edilmiş mekanik aort kapak monte edildi.'
Ameliyat sonrası taburcu edilen hastanın, Prof. Dr. Fansa ile ekibinde yer alan araştırma görevlileri Dr. Cem Lale, Dr. Bedriye Burcu Sadıkoğlu, İntern doktorlar Meltem Cansu Demir ve Çağla Atakan´a teşekkür etti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04