MMK tarihi binayı müzeye dönüştürecek

İskenderun'da koruma altındaki eski kaymakamlık binasının arkeoloji müzesine dönüştürülme maliyetini Rus firması MMK Metalurji Sanayii A.Ş. karşılayacak.

İSKENDERUN 11.11.2022 14:44:00 0
MMK tarihi binayı müzeye dönüştürecek

İskenderun/SES
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde faaliyet gösteren Rus firması MMK Metalurji Sanayii AŞ, İskenderun'da koruma altında bulunan ve daha önce kaymakamlık binası olarak kullanılan tarihi binayı, arkeoloji müzesine dönüştürecek. Binanın müzeye dönüşümüne ilişkin tadilat maliyetini Rus firması MMK Metalurji Sanayii AŞ karşılayacak. Protokol, firma ve Hatay Valisi Rahmi Doğan arasında imzalandı.

Protokol imzalandı

Hatay Valisi İskenderun Çalışma Ofisi'nde imzalanan protokol töreni, Vali Doğan'ın başkanlığında yapıldı. Hatay Valiliği ve MMK Metalurji Sanayii AŞ iş birliğiyle İskenderun Kaymakamlığı eski binasının restore edilerek Arkeoloji Müzesi'ne dönüştürülmesini öngören protokol imza törenine Vali Doğan'ın yanı sıra MMK Metalurji Sanayii AŞ temsilcisi Denis Kvasov, Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek ve İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da katıldı. İmza töreninde konuşan Doğan, "İskenderun'a hizmet verecek olan Arkeoloji Müze’si, ilimiz turizmine önemli katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Bina, tescilli ve koruma altında

1900'lü yılların başlarında inşa edilen ve halen İskenderun Kaymakamlığı Ek Hizmet Binası olarak kullanılan bina; 2 bin 595 metrekare üzerinde yapıldı. Eski Hatay Bağımsız Devleti'nin Parlamentosu kararıyla Hatay'ın Türkiye Cumhuriyeti'ne katılması sonrası 1940 yılında kaymakamlığa tahsis edilen bina, toplam bin 660 metrekare alan üzerinde kuruldu. Fransız mimarisine sahip olan binada, müstakil 2 kat (zemin+1. kat) olarak, zemin katında 16 oda, birinci katında ise 14 oda ve 1 toplantı salonu bulunuyor.

Taşınmaz Kültür Varlıkları Yüksek Kurulu'nca 1987 yılında Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillenen İskenderun Kaymakamlığı Hizmet Binası'nın restorasyonuna ilişkin çalışmalar, 25 Haziran 2012 tarihinde tamamlandı. 12 Kasım 2015 tarihinde İskenderun Eski Adliye Binası'nın kaymakamlığa tahsis edilmesi ve restorasyonunun tamamlanmasını sonrası 30 Ağustos 2021 tarihi itibariyle İskenderun Kaymakamlığı yeni binasında hizmet vermeye başlayınca, eski bina ise ek hizmet binası olarak kullanılmaya başlandı.

İskenderun Kaymakamlığı Ek Hizmet Binası'nda, İskenderun Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, İlçe Afet ve Acil Durum Bürosu, 112 Acil İstasyonu, Suriyeli Danışma Bürosu ve Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı hizmet veriyor.


Anahtar Kelimeler: tarihi binayı müzeye dönüştürecek

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19