Mobilyacılığı eski günlerine kavuşturmak durumundayız

Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi Hizmet (ANMOGEP) binasının açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

HATAY 6.03.2018 10:37:24 0
Mobilyacılığı eski günlerine kavuşturmak durumundayız

 

ANMOGEP binasının açılış kurdelesini Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, açılışa katılan protokol ile birlikte kesti. Özlü ve beraberindekiler, Antakya Sanayi Sitesinde 4 bin metrekare alan üzerine inşa edilen tesisi de gezdi. Açılışta, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla gerçekleştirilen, ATSO tarafından da yürütülen 'Rekabetçi Sektörler Programı' ilk dönem projeleri arasında bulunan ´Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi´ninTürkiye´de uygulamaya geçen ilk ortak üretim merkezi olan tesisi anlatan sinevizyon gösterimi de yapıldı. Açılışa, Hatay Valisi Erdal Ata´, Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal, Hacı Bayram Türkoğlu, Orhan Karasayar, Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İSTE Rektörü Türkay Dereli, Hatay Vali Yardımcıları Nursal Çakıroğlu, Aydın Tetikoğlu, HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, AB Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vınals, AKP Hatay İl Başkanı İbrahim Güler ile sivil topum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
Özlü, Hatay´ın mobilya üretiminde eski günlere dönebilmesi için bu gibi tesislere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Yüksek teknoloji ürünleriyle hem kalitenin hem de ülkeye gelen girdinin artması için teknolojik gelişmelerin takip edilmesini isteyen Özlü, 'Eskiden mobilya üretiminin ve el işçiliğinin merkezi olan Hatay´ı yeniden eski ihtişamlı günlerine kavuşturmak durumundayız. Bunu da mobilyacı esnafını ve KOBİ´leri destekleyerek yapabiliriz' değerlendirmesini yaptı. Hatay´ın geçmişten gelen birikimi ile teknolojiyi birleştirmenin yarar getireceğini ifade eden Özlü, 'Türkiye´nin 2017 yılındaki ağaç ve orman ürünleri ihracatı 4.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Hatay´ın ise 57 milyon dolar. Bu ihracat rakamı Hatay´daki mobilya sektörünün sahip olduğu potansiyelin çok altında. Proje, Hatay ihracatına ivme kazandıracaktır. Artık ´yükte ağır pahada hafif´ mantığını bir kenara bırakıyoruz, katma değeri yüksek, kaliteli ve yüksek teknolojili ürünlere dayanan bir ihracat modeline doğru hızla ilerliyoruz' dedi ve beraberindekilerle birlikte tesisi de gezdi.Özlü, Hatay´ın yöresel ürünlerinden olan ´sürk çökeleğinin´ coğrafi işaret tescil belgesini Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin´e, ´Hatay ipeğinin´ coğrafi işaret tescil belgesini Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş´a, ´defne sabununun´ coğrafi işaret tescil belgesini ise Yayladağı Kaymakamı ve Samandağ Kaymakamvekili Ömer Faruk Yüce´ye verdi.
Hatay Valisi Ata da şöyle konuştu: 'Hatay´ıda, özellikle Antakya´da mobilyacılık yüzyıllardır varlığını sürdürerek günümüze ulaşmış önemli bir sektör. Bu geleneksel yapı, kendine özgü Antakya mobilyacılığının oluşmasına zemin hazırlamıştır. 13 medeniyete ev sahipliği yapmış olan Antakya´da, geçmişteki kültür ve uygarlıklardan izler taşıyan ve insanlığın ortak mirası olan binlerce yıllık motif ve formlar ahşaba tutkuyla nakşedilmekte. Türkiye´de ve dünyada, tüketicilerin kaliteli ve özgün mobilya arayışı göz önüne alındığında mobilya üretiminde teknolojik gelişmelerle birleşen geleneksel tasarımın seri üretimi ve pazarlaması daha da önem kazanmaktadır.'

Proje, 2011´de başladı
Antakya´da geleneksel yöntemlerle üretim yapan çok sayıda küçük ve orta ölçekli işletme bulunduğunu anlatan ve projenin 2011´de başladığını anımsatan Ata, “Bu işletmelerin rekabet gücünü, tasarım odaklı ürün geliştirme, pazarlama ve üretim destekleriyle artırmak ve niş pazarlar yaratmak mümkün. Mobilyacılık sektörü, son yıllarda bölgesel düzeyde düşük teknoloji ve sermaye ile emek yoğun bir sektörken, hızlı bir dönüşümle geçmiş yıllara oranla daha çok bilgi ve sermaye yoğun bir sektör haline geldi. Bu değişime paralel olarak bölgesel düzeyde, mobilyacılık sektöründe kalite imajının oluşturulması, markalaşma, pazarlama ve tanıtım kabiliyetlerinin geliştirilmesi zorunlu hale geldi. Türkiye´nin gelecek 10 yıl içinde dünya mobilya üretiminde ilk 10 ülke içinde yer alması hedefi doğrultusunda, KOBİ´ler ortak üretim tesisinin işletilmesi, iş geliştirme/kapasite artırımı ve markalaşma olmak üzere üç alanda desteklenmiştir.'
Açılışta konuşan ATSO Başkanı Çinçin, 'Hedefimiz dünya mobilya üretiminde ilk 10 içerisinde olmak. Mobilya sektörünü desteklemek ve rekabet gücünü artırmak amacıyla Mobilyacılar Sanayi Sitesine desteklerinden dolayı herkese teşekkür ediyorum. Ana amacımız esnafıa faydalı işler yapabilmek. Avrupa Delegasyonunun desteği ile kurulan bu tesisi esnafın yürüteceği bütün üretimin emrine amade etmeye hazırız. Bunun gibi işletmeler için ışık tutmaya ve deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız' dedi. HESOB Başkanı Teksöz de, 'Bölgede yaşanan sıkıntılardan dolayı pozitif ayrımcılık bekliyoruz' diye konuştu.
İspanya´dan tören için gelen AB Delegasyon Başkan Yardımcısı Vınals ise, 'İspanya´nın Valensiya bölgesinde mobilya sektöründe oldukça güçlü. AB ve Türkiye ile işbirliği içinde yapılan projenin sonucunu görmekten çok mutluyum. Paylaştığımız pek çok ortak hedef ve öncelik olduğuna inanıyorum' değerlendirmesini yaptı.
HBB Başkanı Savaş da şunları söyledi: 'Ortadoğuyla olan komşuluğumuz vesilesiyle sıkıntılar yaşayan bir şehirde yaşıyor olmanın avantaj ve dezavantajlarını yaşıyoruz. Dileğimiz Suriyede yaşanan kaos ortamının bir an önce sona ermesi ve esnafın, sanayicinin, çiftçinin bol kazanç elde etmesidir. Büyükşehir Belediyesi olarak bu tarz projeleri destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz.”
Hatay Milletvekili Adem Yeşildal da, tesisin, oda ve esnaf birliği ve mobilyacıların katkılarıyla mobilya sektörümüzün ortak kullanım atölyesi olarak gelişmiş ve ufuk açıcı makina teçhizat ve donanımla Hatay´ın mobilya sektöründe önemli bir noktaya taşıyacağın belirtti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04