Moriwaki: Hatay’ı denizden gelecek bir deprem etkileyebilir

Japon deprem uzmanı Yoshınorı Morıwakı deprem bölgesinde katıldığı eğitim seminerinde Hatay için uyarıda bulundu

HATAY 30.09.2023 14:03:00 0
Moriwaki: Hatay’ı denizden gelecek bir deprem etkileyebilir

eğitim seminerleri için özel olarak tasarlanan ‘Kaşif’ isimli bir tırla Antakya ardından İskenderun’a gelen Moriwaki, Güneydoğu fay hattında kırılmalar olacağını; Kahramanmaraş ve Hatay için önceden de uyarılarda bulunduğunu hatırlattı. Moriwaki “Bu sefer Hatay denizden gelecek bir depremin etkisinde kalabilir” dedi.

Depremin nedenleri, etkileri, zararlarını azaltma yöntemleri, bina güçlendirme yöntem ve uygulamaları, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler konuların yanında Japonya’da uygulanan deprem yönetimi ve afet müdahale sistemleri hakkında bilgi de verilen seminerde konuşan Yoshinori Moriwaki seminerdeki konuşmasında 1990 yılından beri Türkiye’de olduğunu, sayısız çalışmalara katıldığını ve bu süreçte çok yanlış uygulamalar ile karşılaştığını söyledi.

Elazığ depremi olduğunda gelip yerinde incelemeler yaptığını belirten Moriwaki, Güneydoğu fay hattında kırılmalar olacağını ve Kahramanmaraş, Hatay için önceden de uyarılarda bulunduğunu hatırlattı. Seminerde tekrar uyarıda bulunarak “bu sefer Hatay’ı denizden gelecek bir depremin etkileyeceğini” söyledi. Moriwaki, “Hatay’ın Kıbrıs tarafına doğru deniz kesiminde bir deprem ve sonrasında deniz taşması ihtimali için ciddi önlemler alınması gerektiğini ve depremden önce yapılan hataların tekrar edilmeden yeni yapıların gerçekleşmesi zorunluluğunu” aktardı.

“Dünyada depremde ölü sayısında Türkiye 3. Sırada”

Türkiye ile Japonya arasındaki deprem farklılıklarını ele alan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki konuşmasına şu sözlerle devam etti:  “Biraz üzülerek ve utanarak söylüyorum ki dünyada depremde ölü sayısı olarak Türkiye 3. sırada. Japonya ise en büyük depremleri yaşayan ülke olarak 7. Sırada. Fark Tabii ki yapılardan kaynaklı…  İşte burada en büyük iş Mimarlara, inşaat mühendislerine ve bu yapıları sağlamlaştıran kişilere düşüyor. Sağlam yapılar inşa edeceğiz ve ben bunu çözeceğim. Japonya’daki evi sattım. Türkiye’ye yerleştim zaten 32 senedir de Türkiye’deyim. Hayatımın sonuna kadar da burada olup bu işi çözeceğim.”

“Türkiye’deki yapıların yarısı yönetmeliklere uygun değil”

99’dan sonra deprem için yapı denetim sistemi başladığını hatırlatan Moriwaki denetim eksikliğine dair açıklamalarda da bulundu: “99 depremi de büyük bir felaketti 2001-2011’de deprem için yapı denetim sistemi vardı. Hatay’da denetim ise 2001’de oldu ve sonrasında da denetim eksikliği yaşandı. Bu durumun Maalesef ki sonuçlarını acı bir şekilde gördük. Türkiye’de 21 milyonu Aşan yapı var ve bunların % 50’si yönetmeliklere uygun değil. Bu da Sizin ülkenizde var olan imar barışından kaynaklı ve bu imar barışı doğru bir şey değil Japonya’da Böyle bir şeye asla rastlayamazsınız çünkü bu felaketlerde en önemlisi yapılardır. Bu imar barışının olmaması gerekiyor ve gerçekten yapıların yönetmeliklere uygun olması gerekiyor.” 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19