Muhtarlar, ´yetkisiz yetkili´ konumunda

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal sorunlarını önergeyle meclise taşıdı.

SİYASET 11.04.2018 11:43:53 0
Muhtarlar, ´yetkisiz yetkili´ konumunda

Akın Bodur/İskenderun

Hatay Milletvekili Serkan Topal, ülkede ve Hatay´da çok sayıda mahalle ve köy muhtarının yaşadığı sorunları önergeyle TBMM´ye taşıdı. Muhtarlıkların bütçe ve kaynak kullanımı gibi yapısal nitelikte bir değişime gidilerek güçlendirilmesi amacıyla herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını önergesinde soran milletvekili Topal, Hatay´da muhtarlık binalarının tapuları ile birlikte muhtarlara verilmesi, köy ve mahalle muhtarlarına aylık ödenek sağlanması, muhtarların, elektrik, su, ulaşım, haberleşme giderlerini kendileri karşılaması nedeniyle yaşadıkları sıkıntılar, Bağ-Kur primi yapılandırma borcunu ödeyemeyen ya da yeniden yapılandırmaya iştirak edemeyen muhtarlarla ilgili bir düzenleme yapılması, muhtarların belediye meclis toplantılarında oy kullanma hakkına sahip olması konuları da yer aldı. Muhtarların 657 sayılı devlet memuru yasasına göre yargılanırken aynı yasanın diğer haklarından yararlanamamasını çelişki olarak ifade etti.
Türkiye Muhtarlar Derneği verilerine göre ülkemizde 18 bin 277´si köy, 31 bin 750´si mahalle muhtarı olmak üzere toplam 50 bin 27 muhtarımız görev yaptığını belirten Hatay Milletvekili Serkan Üopal, 'Ancak muhtarlar sınırlı yetki ve görevlere sahip olup adeta ‘yetkisiz yetkili´ konumundadır' değerlendirmesini yaptı.

Soylu´ya hangi soruları yöneltti?
Milletvekili Topal, TBMM Başkanlığına verdiği ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu´nun yazılı yanıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Muhtarlıkların güçlendirilmesi için bütçe ve kaynak kullanımı gibi yapısal nitelikte bir değişime gitmeyi düşünüyor musunuz? Köy ve mahalle muhtarlarına aylık bir ödenek bağlamayı planlamakta mısınız? Mahalle nüfusları, yoğunlukları farklı olmasına rağmen muhtarların aldığı maaş aynıdır. Bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Muhtarlar 657 sayılı devlet memuru yasasına göre yargılanmaktadır. Ancak aynı yasanın diğer haklarından yararlanamamaktadır. Bu çelişkinin nedeni nedir? Belediye meclisinde bir mahalle ilgili bir karar alınıyorsa o muhtarın o belediye meclisi toplantısında oy kullanma hakkına sahip olması gerekmez mi? Bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Muhtarlar, mahallesi ile ilgili imar değişikliğinde sorumluluk ve söz hakkı talep etmektedir. Bu konu ile ilgili bir çalışmanız var mı? Seçimle iş başına gelen köy ve mahalle muhtarlarının görevlerine son verilmesi atanmışlar tarafından yapılmaktadır. Görevi kötüye kullanma, suistimal gibi yasal gerekçelerle görevden uzaklaştırma dışında siyasal tercihlere bağlı görevden almalar ve haksız yere görevden alındığı iddiası ile hukuki yollara başvuran muhtar var mıdır? Muhtarların elektrik, su, ulaşım, haberleşme giderlerini kendileri karşılamaktadır. Devlet, mahalle muhtarlara herhangi bir demirbaş, eşya ya da büro malzemesi vermemektedir. Neredeyse asgari maaş alan muhtarlara neden bu yaklaşım sergilenmektedir? Muhtarların önemli sorunlarından biri de muhtarlık binası/ bürosudur. Türkiye genelinde ve Hatay ilinde kaç muhtarlığın binası/ bürosu vardır? Var olanların kaçı, nasıl sağlanmıştır? Muhtarlık binası/bürosu sağlanması ve tapularının muhtarlıklara verilmesi şeklinde bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Tüzel kişiliği olmayan mahalle muhtarlarına tüzel kişilik kazandırılması planlanmakta mıdır? Ayrıca, toplanan emlak vergilerinden belli bir payın muhtarlığa ayrılması gerekmektedir. Böyle bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Başbakan Binali Yıldırım, 2017 yılında, “İçişleri Bakanlığı´na bağlı Muhtarlar Dairesi var. Oraya taleplerinizi yazıyorsunuz, o talepler takip ediliyor, size dönüş yapılıyor.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. Kurulduğu günden beri Muhtarlar Dairesi´ne kimler başvurmuş, hangi taleplerde bulunmuş, bunların kaçı yanıtlanmış ve hangi çözümler geliştirilmiştir? Bağ-Kur primi yapılandırma borcunu ödeyemeyen ya da yeniden yapılandırmaya iştirak edemeyen muhtarlarla ilgili bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır? Bu sorunun nasıl çözülmesi düşünülmektedir? Türkiye genelinde ve Hatay ilinde yapılandırmadan yararlanamayan muhtarların sayısı kaçtır?'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19