Mumcu, anıldı...

Mumcu, anıldı...

İSKENDERUN 25.01.2023 17:00:00 0
Mumcu, anıldı...

Akın Bodur/İskenderun
Bombalı saldırı sonucu öldürülen gazeteci Uğur Mumcu, ölüm yıldönümünde anıldı. Mumcu, ölümünden 29 yıl sonra da birleştirmeyi sürdürdü. İskenderun'da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Mumcu için anma toplantısı düzenlendi. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İskenderun Şubesi de Mumcu'nun arkadaşı Prof. Dr. Tolga Yarman'ın konuşmacı olduğu konferans düzenledi.

“Ulkenin CHP'ye, CHP'nin de sizlere ihtiyacı var”

Uğur Mumcu ve Gaffar Okan'ın fotoğraflarının kırmızı karanfillerle süslenip, yanan mumlarla aydınlatıldığı etkinlikte konuşan ve Mumcu'nun "Cesurlar bir defa, korkaklar bin defa ölür" sözünü anımsatan CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, partisi için ocak ayının hüzün ayı olduğunu belirterek, Uğun Mumcu ve Gaffar Okan'ın bu ay öldürüldüğünü, İsmail Cem'in de aynı ay yaşamını yitirdiğini, İskenderunlu Ali Aktaş'ın da doğum günü olan 23 Ocak'ta idam edildiğini ifade etti. "Bu ülkenin yetiştirdiği insanlar o günün şartlarında en doğruyu yapmak için elinden geleni yaptılar" değerlendirmesinde bulunan Mansuroğlu, ocak ayında yaşamını yitiren aydınlar arasından Mumcu'yu ayırdıklarını söyledi. Mumcu'nun, araştırmalarıyla Rabıta örgütü, Bulgaristan kaynaklı silah kaçakçılığı, devlet-mafya ilişkilerini ortaya çıkardığını anımsatan Mansuroğlu, "O gün öyleydi de bugün çok mu farklı? Değil" dedi. Mevcut iktidar döneminde sadece gerçekleri yazdığı için onlarca, yüzlerce gazetecinin sırf bu yüzden cezaevine yattığını savunan CHP'li Mansuroğlu, "Bugün aldığımız nefes, kurşun gibi ağır" diye konuştu. 

Dört ay içerisinde genel bir seçim olacağını anlatan ve CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde başarılı olup, aydınlığa çıkılacağını belirten Mansuroğlu, "Bu ülkenin CHP'ye ihtiyacı var. CHP'nin de bu seçimi kazanmak için sizlere, gönüllü çalışanlara ihtiyacı var. Çünkü, biz geçmişin karanlığana dönmek istemiyoruz. Yobazların fetvaları ile yönetilen ülkede yaşamak istemiyoruz. Seçim mağlubiyeti alırsak, inanın hilafetin kendisini yaşayacağız. Belki bir daha seçim yaşamayacağız" değerlendirmesinde bulundu. 
İskenderun belediye Meclisi üyeleri, CHP'nin il ve ilçe yönetici ile üyelerinin de katıldığı toplantıda yapılacak seçim çalışmaları hakkında da bilgi veren Mansuroğlu, İskenderun'da 3 bin 200 ev ziyareti yaptıklarını, sandık görevlilerini belirlediklerini ve bir-iki mahalle dışındaki görevlilerin oluşturulduğunu söyledi.

Şiiri okundu, sözleri anımsatıldı, hayatı anlatıldı

Anma töreninde partinin gençlik kollarından Fırat Denli, Uğur Mumcu'nun hayatını anlatırken, bir genç de Mumcu'nun "Sesleniş" adlı şiirini okudu. Bu günlerin Uğur Mumcu, Gaffar Okan gibi aydınlara en çok ihtiyaç duyulan zaman olduğunu ifade eden CHP İskenderun Gençlik kolları Başkanı Mert Üs de "Cumhuriyetimizin, laikliğimizin değerini bilmeyenler dönüşü olmayan yollara sapıyor ve çağdaşlığımıza, laikliğimize, aydınlığımıza birer tehdit haline geliyorlar" dedi. Üs, şöyle konuştu: "herkes şunu çok iyi bilmelidir ki bizler aydınlarımızı sadece anmakla yetinmiyor, anlıyor, öğretiyoruz, destanlarını anlatıyoruz. Artık birer Gaffar Okan, birer Uğur Mumcu'yuz. Cumhuriyetimizin, inkılaplarımızın ve vatanımızın geleceği biz gençlerin ellerindedir. Faili meçhul cinayetlere kurban giden aydınladımızın faillerini bulmak bize nasip olacaktır. Bizler için birer namus borcudur. Türkiye Cumhuriyeti, biz gençlerin öncülüğünde Uğur Mumcu'ların, Gaffar Okan'ların omuzlarında yükselecektir."

Tolga Yarman'dan konferans

Prof. Dr. Tolga Yarman, İskenderun'da düzenlenen konferansta konuştu. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İskenderun Şubesi, Mumcu'nun arkadaşı olan Prof. Dr. Tolga Yarman'ın konuşmacı olduğu konferans düzenledi. Konferans dün akşam HATSU ve HBB binasındaki konferans salonunda yapıldı. 

“Gazeteciler gerçeği söyledikleri için öldürüldüler”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Uğur Mumcu’nun ölüm günü nedeniyle "Türkiye’de gazeteci olmak, gazeteci kalmak" adlı etkinlik düzenledi. TGC'nin İstanbul'daki binasında düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, "Bu toplantı bizim için çok önemli. Neden önemli? Çünkü Türkiye'de bir takım şeyler yıllar geçiyor hiç değişmiyor. Biz yıllarca öldürülen gazetecilerin dosyalarının o tozlu raflardan inmesini istedik. Olmadı. Meclis’e getirdik. Meclis’te partiler bunu önerge haline getirdiler ama önerge reddedildi. Bunca ölüm niye olmuştur.

Bizim sayabildiğimiz, belgeleyebildiğimiz 67 ölüm. 16 yıl sonra hala Hrant'ın öldürülmesi ile ilgili kesin bir gelişme yok,  bir tetikçi var, ortada bir kara kutu var. Ama kimler azmettirdi? Kimler bu işe ön ayak oldu? Onları öğrenebilmemiz çok uzun zaman alacak gibi. Hrant bizim kardeşimizdi. Çünkü bizim anlayışımızda dil din ırk hiç önemli değildir. Önemli olan insanlıktır. İnsanlığı daha ileriye götürmek için yaptığı hizmetlerdir. Bunu yapanların  milliyeti, dili ve dini asla sorgulanmaz. Uğur Mumcu araştırmacı gazeteciliğin Türkiye'de önde gelen isimlerdendir. O da arabasına bomba konularak yok edildi. Neden yok edildi? Çünkü o araştıran, sorgulayan bir gazeteciydi. Araştırmalar, belgeleri, ipuçları bir takım insanları rahatsız ediyordu. Bu bilinen bir şeydi ama onu ne devlet koruyabildi ne de biz gazeteciler koruyabildik. Türkiye’de bu silahlı saldırılar asla son bulmuyor. Ama geleceğe dair umudumuzu yitirmiyoruz. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü için mücadele etmeyi sürdüreceğiz" dedi. Toplantının moderatörlüğünü TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş üstlenirken, konuşmacı olarak da PEN Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner ve Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan katıldı.
İskenderun'da faaliyet gösteren Sarı Zeybekler Derneği Başkanı Nevzat Kurt, "Uğur Mumcu hala yolumuzu aydınlatıyor" değerendirmesini yaptı. Dernek başkanı Kurt, "Işığın gün yüzüne çıkaracağı karanlık işlerden, kapalı kapılar ardında yürütülen karanlık ilişkilerden beslenenler hep korkmuştur tarih boyunca aydınlardan, aydınlatanlardan. Çünkü korkar yarınlarımızı çalanlar, çocuklarımızın gençlerimizin geleceğini karartanlar. Ne acıdır ki, bu ülkede insanlar hızla birbirine düşman ediliyor, gözünü kırpmadan hiç tanımadığı birinin yaşam hakkını elinden alabiliyor. Faili meçhul cinayetler konusunda kötü bir üne sahip ülkemizde 30 yıldır aydınlatılamamış Uğur Mumcu cinayetine karşılık O'nun anısı karşısında boynumuz eğik, ama değerlerini korumak ve yaşatmak adına başımız dimdik olmalı, hiç yorulmamalıyız, aydınlığın yolundan asla dönmemeliyiz" görüşünü kaydetti. 


Anahtar Kelimeler: Mumcu anıldı...

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00