Müziğin muhalif sesi; Ezginin Günlüğü

Çarşama günleri söyleşi, perşembe günleri de sinema günleri düzenleyen Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği, 15 günde bir pazartesi akşamları biyografik müzik dinletisini sürdürüyor. İ

GÜNCEL 2.05.2018 09:54:27 0
Müziğin muhalif sesi; Ezginin Günlüğü

Akın Bodur/İskenderun

STE öğretim görevlisi Menderes Şereflişan yönetiminde gerçekleştirilen müzik dinletisi, iki haftada bir pazartesi akşamı yapılıyor.
Etkinliğin belirli bir sanatçı konsepti olmadığını anımsatan Şereflişan, 'O gün kimin müzikleri yapılacaksa hayatına, kişiliğine ve üslubuna ilişkin muhabbet de ediliyor' değerlendirmesini yaptı. Münir Fikret Kızılok´la başlayan ve Cem Karaca, Barış Manço, Zülfi Livaneli, Kayahan, Yeni Türkü Grubu ve MFÖ ile devam eden müzik dinletisi, Ezginin Günlüğü adlı grubun eserleri ve tanıtımı ile devam etti.
1981 yılında İstanbul´da kurulan Ezginin Günlüğü, 1980 askeri darbe yönetiminin baskılarının en yoğun şekilde hissedildiği yıllarda, insanların bir araya gelmesi engellendiği; konser ve gösteri gibi etkinlikler düzenlemek, müzik albümü çıkarmanın zor olduğu süreçte, muhalif bir ses olarak ortaya çıktı. Grup, kadrosunda iki kez önemli değişiklik yaptı. Ezginin Günlüğü´nün bugünkü kadrosunda beterist olarak İskenderunlu Gökhan Tümkaya da bulundu.
Ezginin Günlüğü, ilk yıllardaki repertuarında, geleneksel halk türküleri ve grup üyeleri tarafından, Nazım Hikmet, Shakespeare, Ritsos, A. Kadir, Mevlana, Kavafis, Paul Valéry, Orhan Veli, Ömer Hayyam, G. Lorca, Şeyh Galip, Sadi gibi çeşitli Türk ve dünya şairlerinin şiirleri üzerine bestelenen kendi şarkılara yer verdi. Ezginin Günlüğü, kendilerini bir kalıba yerleştirmemekle birlikte, Türkiye´de özgün müzik olarak kabul edilen türü yaptığı genel kabul görüyor. 'Küçüğüm; Eksik bir şey mi var?; Gelmiyorsun; Seni düşünmek güzel şey; Galata Köprüsü; Gemi; Sardunya; Ayrılış; Şehir; Aşk bitti; EbruliDüşler sokağı; Dut ağacı; Roman kızı; Nazende sevgilim' adlı eserlerini gitar ve söyleyerek seslendiren Şereflişan´a Hatice Tavşan da ´Marakas´la eşlik etti. Hülya Şereflişan da 'Gelmiyorsun; Seni düşünmek güzel şey; Şehir' adlı eserleri seslendirdi.

İlk konserini İstanbul´da verdi
Emin İgüs, Hakan Yılmaz, Şebnem Ünal, Vedat Verter ve Nadir Göktürk tarafından oluşturulan müzik altyapısını, sahne üzerinde 10 kişilik bir ekiple uygulayan Ezginin Günlüğü, ilk konserini Ocak 1983´te İstanbul´da verdi. Bu konserin kayıtları daha sonra, ´İstanbul Konserleri´ adı altında kaset olarak da bastırıldı. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirin yanı sıra Almanya, Hollanda, İsveç, Belçika, İngiltere, Gürcistan, Kıbrıs gibi ülkelerde çok sayıda konser veren Ezginin Günlüğü, 1985 yılında ilk stüdyo çalışması olan ‘Seni Düşünmek´ albümünü yayınladı. Long Play ve kaset olarak basılan bu çalışma öncesinde grubun kadrosunda değişiklikler oldu; Tanju Duru ve Cüneyt Duru gruba katıldı ve ekip Emin İgüs ve Nadir Göktürk´le birlikte grup; dört kişilik bir çekirdek kadro oluşturdu. Grup, 1986 yılında 2. Long Play çalışması olan ‘Sabah Türküsü´ gerçekleştirildi.
1988´de ‘Bahçedeki Sandal´, 1990´da da ‘Ölüdeniz´ albümleri çıktı. İki albümün repertuarının tamamı grup üyeleri tarafından bestelenmiş, çeşitli şairlerin şiirlerinden oluştu. Ezginin Günlüğü, 1990 yılının sonlarında grubun kadrosunda önemli değişiklik yaptı. Bu süreçte, farklı müzikal ve profesyonel arayışlar nedeniyle, Emin İgüs, Cüneyt Duru ve Tanju Duru gruptan ayrıldıl; Eski ekipten kalan tek eleman olan Nadir Göktürk, grubu yeniden oluşturma doğrultusunda çalışma yaptı ve grubun çeşitli stüdyo çalışmalarında bulunan Fatih Saçlı ve 12 Eylül nedeniyle yıllarca Hollanda´da yaşayan Hüsnü Arkan´ın katılımıyla, Ezginin Günlüğü, yeni bir döneme girdi. Hüsnü Arkan (vokal), Arzu Bursa (vokal), Fatih Saçlı (flüt), Nadir Göktürk (keyboard), Sedat Yapıcı (gitar), Erkan Gürer (bas), Güven Şancı (davul) grubun yeni kadrosunu oluşturdu; 1991 yılındaki Almanya turnesi, grubun toparlanması sürecini hızlandırdı. Grup, oluşum sürecini tamamlanmadan, ‘İstavrit´ albümünün kayıtlarını yaptı. Albüm, grubun ilk kez, çeşitli şiirlerin yanında, kendi şarkı sözlerinden oluştu. 1993 yılındaki ‘İstavrit´ albümü, Hüsnü Arkan´ın solistliğinin getirdiği ‘sound´ değişikliği ve ‘şarkı sözü´ yazımının getirdiği farklılıklarla, Ezginin Günlüğü yeni bir sayfa açtı.

‘Düşler Sokağı´ albüm satışını yükseltti
12 Eylül döneminin sivilleşmeye başlaması ve Türkiye´de özel televizyonların yayın hayatına girmesiyle, daha önce TRT´de sansürlenen Ezginin Günlüğü, özel kanallarda yer almaya başladı. 1995´de yayınlanan ‘Oyun´ albümü, klipleri de yayınlandığı için, Ezginin Günlüğü´nün popülaritesini artırdı. Daha önce üniversite gençliği ve çok sınırlı bir dinleyici kitlesi tarafından tanınan Ezginin Günlüğü, Türkiye tarafından tanınan bir grup haline geldi. ‘Düşler Sokağı´ adlı şarkısı, albüm satışlarını 100.000´lerin üzerine çıkardı.
1996 yılında ‘Ebruli´ albümüyle gruba solist olarak Feyza Erenmemiş katıldı. 1997´de eski şarkıların tekrar seslendirilmesinden oluşan ‘Hürriyete Doğru´, 1998´de ‘Aşk Yüzünden´, 2000´de ‘Rüya´ ve 2002´de ‘Her Şey Yolunda´ adlı albümler yayınlandı. Bu tarihte gruba Eylem Atmaca da katıldı. Ezginin Günlüğü´nün yaptığı kayıtlara, grup üyeleri dışında, birçok müzisyen de katkı verdi.

Grup, bir dönem Azeri türkülere ağırlık verdi
Bu yıllarda Ezginin Günlüğü´nün repertuarının önemli bölümünü Azeri şarkı ve türküler oluşturuyor. Azeri türkülere bir dönem ağırlık veren Ezginin Günlüğü, 1987 yılındaki ‘Alagözlü Yar´ albümünü Azeri müziği üzerine yapıldı. Bu çalışmada, önceleri Mustafa Bülbül, Reşit Behbudov gibi Azeri sanatçılar tarafından yorumlananAzeri mahnılar kaydedildi. Albümde, Üzeyir Hacıbekov´un ‘Arşın Mal Alan´ operetinden ‘Gülçehre´yi Şebnem Ünal seslendirdi.
2010 yılında grubun solistlerinden ve şarkı yazarlarından Hüsnü Arkan gruptan ayrıldı. Ezginin Günlüğü, 2014´ te Çağrı Çetinsel´in gruba katılışına kadar, vokalist ve gitarist Murat Kurt´la çalışmalarına devam etti. 2017 yılında ise Eylem Atmaca´nın ayrılmasıyla Deniz Sujana vokalist olarak katıldı. Ezginin Günlüğü´nün şu anki kadrosu: Deniz Sujana, Çağrı Çetinsel, Cafer İşleyen, Can Göktürk, Nadir Göktürk, Erkan Gürer ve Levent Bursalı´dan oluşuyor.

16 albüm çıkardılar
Ezginin Günlüğü adlı grubun, Bahçedeki Sandal, Sabah Türküsü, Seni Düşünmek, Ölüdeniz, İstavrit , Oyun, Ebruli, Hürriyete Doğru, Rüya, Her Şey Yolunda, Dargın Mıyız, Eski Arkadaş, İlk Aşk, Alagözlü Yar, Aşk Yüzünden ve İstanbul Gibi adlı albümleri bulunuyor.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,03
  • EURO

    34,65% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2406,12% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,00