Nergizlik ve Kışla tahliye ediliyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay´daki orman yangınının Nergizlik ve Kışlak köylerine doğru ilerlediğini, bu köylerin tahliyesini istediklerini belirtti.

GÜNCEL 9.10.2020 18:36:34 0
Nergizlik ve Kışla tahliye ediliyor

İskenderun, Belen ve Arsuz bölgesinde çıkan orman yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor. Bölgede farklı noktalara sıçrayan yangın alanlarında çalışmaları takip eden Hatay Valisi Rahmi Doğan, Sarımazı Mahallesi TOKİ ve İssume bölgesi arasındaki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda trafo patlaması sonucu meydana gelen yangının şiddetli rüzgarın da etkisi ile büyüdüğünü, risk altındaki yerleşim yerlerinde tahliye işlemleri başlatıldığını açıkladı. Yangıda Orman Bölge müdürülüğü araçlarının yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediyesi, Botaş itfaiye ekipleri eliyle müdahale edildi. 

Belen yangın yorgunu

Yangının bölgesinde başladığı ve kontrol altına alınma çalışmalarının yoğun yaşandığı Belen´de Belediye Başkanı İbrahim Gül, can kaybı yaşanmamış olmasının sevindirici olduğunu belirtti. Milletvekilleri Abdulkadir Özel, Lüfti Kaşıkçı ile HBB Genel Sekreter Yardımcısı Taygun Cantürk´ün de eşlik ettiği alandaki gelişmeleri takip eden Başkan Gül, yangının etkisini sürdürdüğü yakın yerleşimlerdeki konutları boşalttıklarını, biri çocuk 8 kişinin yangında hafif yaralandığını belirtti.

Kışla ve Nergizlik´e müdahale edilemiyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, saat 10:15 sıralarında başlayan yangına 5 dakika içinde müdahale edildiğini, nemin yüzde 18 gibi düşük bir seviyede olması, sıcaklığın 30 derecenin üzerinde seyretmesi ve rüzgarın da saatte 70 kilometre hızla esmesinin yangını tetiklediğini söyledi. Manisa´daki çalışma programında Hatay´daki yangınlarla ilgili yaptığı açıklamada Bakan Pakdemirli, emniyetsiz uçuşlarla karşı karşıya kalmamak için helikopterlerin zaman zaman yere indiğini, bir yangın söndürme uçağında da arıza yaşandığına işaret ederek, 'Su atar uçaklarımızın su aldığı kapaklardan birisi denizdeki yüksek dalga nedeniyle kırıldı. Diğer uçağımız hava şartları iyi olduğu sürece çalışmalarına devam ediyor. Ama bir uçağımız, maalesef böyle bir arıza yaşadı' ifadelerini kullandı. Yangının iki köye doğru ilerlediğine belirten Pakdemirli, şunları kaydetti: 'Yangın, Nergizlik ve Kışlak köylerine doğru ilerliyor. Bu köylerin tahliyesini istedik, şiddetli rüzgar sebebiyle hava müdahalesi yapılamıyor ya da yapıldığı saatler kısıtlı. Meskun mahallerde, evlerde, iş yerlerinde ve araçlarda maalesef zarar oluştu. Hasar tespit çalışmaları yapılacak. Ekiplerimizle en son görüştüğümde yangını bir noktada çalışmalarına yoğunlaştıklarını, hızlı bir şekilde kontrol altına almaya çalıştıklarını söylediler.'

Nardüzü´nde sanayi yangını

İskenderun, Belen ve Arsuz bölgesinde çıkan yangın Arsuz´a bağlı Nardüzü mahallesinde yerleşim bölgesi içinde kalan sanayi tesislerinde büyük paniğe neden oldu. Belen´de başlayan yangın Arsuz´a bağlı Nardüzü Mahallesinde bir sanayi tesisinde yangına neden oldu. Yangına havadan ve karadan müdahale edilerek kontrol altına alınmaya çalışıldı. Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven söndürme çalışmalarını yakından takip etti, yangın bölgelerinde incelemelerde bulundu. 

Zeytin ağaçları yandı

Nardüzü´ndeki yangın yerleşim bölgelerinde de korkulu saatlere neden oldu. Evlere sıçrama tehlikesi yaşanan Nardüzü´nde konutlar çevresindeki zeytinlik alanlardaki ağaçlar kurtarılamadı. Mahalle sakinleri tankerle taşınan su ile soğutma çalışmalarına katkı verdi.

Belen´e ulaşım otoban üzerinden

Öğlen saatlerinde yangın rüzgarın etkisi ile Şekere Körfez tarafına sıçrayınca Belen´e ulaşım kontrollü olarak otobandan bağlantısıyla sağlandı. Yangının etkilendiği bölgede doğalgaz ve elektrik hatları önlem olarak kesildi.

Trafo patlaması yangın nedeni

Yangınla ilgili Hatay Valiliğinden yapılan yazılı açıklama şöyle: “9 Ekim 2020 Cuma günü saat 10.00 sıralarında İskenderun ve Belen İlçelerimiz arasında bulunan Sarımazı Mahallesi TOKİ ve İssume bölgesi arasındaki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda trafo patlaması sonucu meydana gelen orman yangınına uçak, helikopter, arazöz ve dozerle birlikte müdahale ekipler tarafından yapılmakta olup, şiddetli rüzgârlarında etkisi ile büyüyen yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Risk altındaki yerleşim yerlerinde tahliye işlemleri başlatılmıştır. Şiddetli rüzgârın etkisiyle havadan müdahalede zorluklar çekilen yangını, en kısa sürede kontrol altına almak için yangın söndürme çalışmaları hızla devam etmektedir.”

Bölge milletvekilleri yangın yerinde

İskenderun´da İsmet İnönü Mahallesi Yuvam Sitesinde, Belen´de Sarımazı Mahallesinde, Fatih Mahallesi, İssume Sitesi Civarında, Müftüler Mahallesi Soğukoluk´ta, Arsuz´da Karaağaç, Nardüzü, Karahüseyinli, Nergizlik, Kışla Mahallelerindeki yangın söndörme çalışmalarını Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven,  Hatay Milletvekilleri Mehmet Güzelmansur, Suzan Şahin ve  İsmet Tokdemir´le birlikte çalışmaları yerinde incelediler. 

/resimler/2020-10/9/2019330758832.jpg/resimler/2020-10/9/1949132910751.jpg

 

/resimler/2020-10/9/1952594790182.jpg

/resimler/2020-10/9/1954039947660.jpg

/resimler/2020-10/9/1955148074047.jpg

 


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22