Neslin tükenmesine göz mü yumulacak?

Ülkemizde sadece Kırıkhan bölgesinde ve Suriye sınırındaki askeri yaşayan, nesli tükenmekte olup, koruma altında bulunan Dağ Ceylanlarının (Gazella gazella) durumu, önergeyle Meclis´e geldi.

6.12.2017 10:11:08 0
Neslin tükenmesine göz mü yumulacak?

Akın Bodur/İskenderun

 Hatay Milletvekili Birol Ertem, TBMM Başkanlığına, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu´nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Hatay´daki bazı sivil toplum örgütleri, ceylanların yaşadığı alana çimente fabrikasının kurulmasının, yaşam alanına zarar vereceğini belirterek, bir süredir buna karşı mücadele veriyordu.

Türün yayıldığı alana çimento fabrikası
Kırıkhan´da yaşayan dağ ceylanı (Gazella gazella) dünyada nesli tükenmekte olduğunu ve sadece Kırıkhan´da yaşayıp, Dünya Doğayı Koruma Birliğinin türün koruma kriterini en tehdit altında olarak listelediğini anımsatan milletvekili Ertem, önergesinde, 'Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2017 yılı içinde yaptırılan Tür Koruma Eylem Planında Çimento Fabrikası alanında dağ ceylanının yaşamakta olduğu ve fabrikanın tür için ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtilmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı türün yayılış alanına çimento fabrikası kurulmasına onay veren ÇED raporuna olumlu görüş vermiş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da raporu onaylamıştır' ifadesine yer verdi.

Bakan Eroğlu´na neleri sordu?
Önergesinin Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen milletvekili Ertem, şu soruları yöneltti: 'Türün yayılış alanında Orman ve Su İşleri Bakanlığı´nın bir üretme istasyonu bulunmasına rağmen alanda Dağ Ceylanı varlığından bahsetmeyen bir ÇED raporu hakkında Orman ve Su İşleri Bakanlığı nasıl olumlu görüş vermiştir? Rapor sonrasında bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve bilim insanları çimento fabrikası alanında Dağ ceylanı yaşadığı ve fabrikanın türün neslini tehlikeye sokacağı şeklinde görüşler sunmasına rağmen neden bu yanlıştan dönülmemiş ve ÇED olumlu raporu iptal edilmemiştir? Bakanlığınız çimento fabrikasına ve bu türün neslinin tükenmesine göz mü yumacaktır? Türün yaşam alanının tamamı koruma altına alınmayacak mıdır? Ekoturizm faaliyetlerine destek olmak adına Dağ Ceylanları neslini korumak için herhangi bir çalışma yapıyor musunuz?'

 


Anahtar Kelimeler: Neslin tükenmesine yumulacak

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29