Noel kutlaması sürüyor

Hristiyan cemaatının en büyük dini bayramları arasında bulunan Noel´in, kutlanması sürüyor.

GÜNCEL 27.12.2019 10:10:11 0
Noel kutlaması sürüyor

Akın Bodur/İskenderun

 Noel bayramı, her yıl 24 Aralık´ı 25 Aralık´a bağlayan akşam kutlanıyor. Hatay Valisi Rahmi doğan ve beraberindeki heyet Antakya´daki ortodoks kilisesini ziyaret edip, Noel´i kutlarken, İskenderun´da Ortodoks Kilisesi Vakfı tarafından düzenlenen Noel yemeğine kaymakam İskender Yönden de katıldı. Kaymakam Yönden, 'Geçmişte olduğu gibi günümüzde de birçok medeniyetin, inançların ve kültürlerin merkezi konumundaki ilçe, tarihinden aldığı birikim ve ilhamla, barış, kardeşlik ve huzurun sağlanmasına katkıda bulunmayı sürdüreceği gibi, farklı kültürler ve inançlar arasında yapıcı ve bütünleştirici diyalog sağlanmasına yönelik çabaları da aktif olarak destekleyecek. Aynı gelenekleri paylaşan bir toplumun evlatları olarak, sevinçte ve kederde birlikte olduğumuz gibi, necip kültürümüzün bir gereği olarak özel günlerimizi ve dini bayramlarımızı da beraberce sevgi, saygı, hoşgörü ve kardeşlik çerçevesinde idrak etmenin hazzını yaşamaktayız' değerlendirmesinde bulundu.
Hatay Valisi Doğan ve beraberindeki il protokolü de Antakya Ortodoks Kilisesi´ni ziyaret ederek, Hristiyan vatandaşların Noel Bayramı sevincini paylaştı. Ziyarete katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Uğur Ertekin, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ataman, MKÜ Rektörü Hasan Kaya, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli, İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Hatay Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu, ALİYAD Vakfı Başkanı Nasrettin Eskiocak ve vali Doğan, Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, kilise papazları Dimitri Dogum ve Jan Delüller ile görüştü. Ziyarette konuşan kilise vakfı başkanı Hurigil, Noel sevincini paylaşmak üzere ziyarette bulunan protokole teşekkür etti ve Noel öncesi kilise bahçesinde 'Bayramlarda bir başkadır Antakya' adlı fotoğraf sergisiyle farkındalık yapıldığını belirtti, 'Yaşadığımız bu kadim şehrin tanıtımına ve turizmine katkılar sunmak istiyorsak, bu farkındalıkları toplumun tüm paydaşları olarak paylaşmamız gerektiği düşüncesindeyim'
dedi.Hurigil, şöyle konuştu: 'Yüzyıllardır devam eden barış ve kardeşlik ortamının, tüm dünyaya örnek teşkil ettiği ibadethanelerin sırt sırta verdiği aynı Allaha yakarışların sunulduğu ezan sesinin çan sesine, çan sesinin hazan sesine karıştığı üç semavi dininin mensuplarının kardeşçe kucaklaştığı bu şehir, acı gözyaşının eksik olmadığı dünyamızda tüm insanlığın özlemi olan barış ve huzurun yaşandığı müstesna şehirlerinden bir tanesidir. Bayramlarımız ve bayram tadında kutladığımız özel günlerimiz bizleri sevgi ile birbirimize yakınlaştırmakta, kentimizde var olmasında büyük bir kıvanç duyduğumuz ve daima devam etmesini temenni ettiğimiz sevgi ve uzlaşı kültürünün de artmasına vesile olmaktadır.'
Hatay Valisi Doğan da 'Bayramlar sevinç günleri, huzur ve mutluluk günleridir. Noel akşam bu sevinci, kilise bahçesinden yapılan havai fişek gösterisini konutumun bahçesinden izledim. Çok da memnun oldum. Şehre renk kattınız. Bu coğrafyada yüzyıllardır birlikte yaşayan insanlarız. İnançlarımız, ırklarımız, renklerimiz farklı olsa da temelde hepimiz insanız ve tek bir Allah´ın kuluyuz. Dolayısıyla farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak görmemiz gerekiyor. Hatay´ da bunu en güzel şekliyle görüyoruz. Kan ve gözyaşının hâkim olduğu bir dünyada, ülkemizde huzurun, refahın, mutluluğun olması bizleri sevindiriyor. Bu manevi huzur ortamının devamı açısından da üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Bugün hemen yanı başımızdaki İdlip´ten çok ciddi anlamda bir göç başladı. İnsanlar şuanda zeytin ağaçlarının altında yer bulamadıkları için açık alanlarda, çadırların altında yaşam mücadelesi veriyorlar. Zor şartlarda yaşayan bu insanlara bu ülke, bu millet gönlünü açmıştır. Ekmeğini de onlarla birlikte paylaşmıştır. Biz hemen sınırımızın dibinde olan bu olayları görmezden gelme şansına sahip değiliz. Sadece şunu ifade etmek istiyorum: Hatay´ın Suriye´ye 288 kilometre sınırı var ve sınırın hemen duvarlarının dibinde 1 milyona yakın insan çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Burada böyle bir vahşet yaşanırken, böyle zorluklar altında yaşam mücadelesi verilirken, bütün dünya gözünü kulağını kapatmış bir vaziyette bu insanları görmezden gelirken, sadece insanlık adına mücadele veren, onları koruyup gözetmeye çalışan, onlara bir takım imkânlar sağlamaya çalışan bir Türkiye Cumhuriyeti var. Bu ülkemizin büyüklüğünü gösteriyor ve bu büyüklük milletinin vermiş olduğu güçten geliyor. Hatay gerçekten Ortadoğu´ya örnek gösterilecek, Hristiyanı, Musevisi, Müslümanıyla farklı mezhep ve ırklarıyla birlikte insanların huzur içerisinde yaşadığı bir kent. Tarih ve kültürümüz turizme de bir değer olarak yansıyor' dedi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş ise 'Her bayram olduğu gibi sadece kilisede değil camide, havrada, bizim için kutsal sayılan her yerde birlik ve beraberlik içerisinde Hatay´daki tüm renklerimizin, tüm inançlarımızın, iyi ve kötü gününde yanında oluyoruz' değerlendirmesini yaptı.
Samandağ´da yaşayan Hristiyanlar da Noel´i Cemal Gürsel Mahallesindeki St. İlyas Kilisesinde düzenlenen ayinle kutladı. Noel kutlamasına Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, belediye başkanı Refik Eryılmaz, Samandağ Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Fatih Bildik ve İlçe Emniyet Müdürü Ramazan Öğün de katıldı. Ayine katılanlar mum yakıp, dua etti ve bayramlaştı.


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62