Noel Bayramı buruk kutlandı

Hristiyan cemaatinin en büyük dini bayramları arasında bulunan ve Hz. İsa'nın doğumunu simgeleyen Noel Bayramı Hatay'da buruk kutlandı.

GÜNCEL 24.12.2023 23:43:00 0
Noel Bayramı buruk kutlandı

Sadet Berkyürek/İskenderun-Antakya
İskenderun’daki ayin Ortodoks Kilisesinin 6 şubat depreminde ağır hasar almasından dolayı ilk kez Aziz Corc Kilisesi'nde yapıldı. Antakya’daki ayin ise yıkılan Antakya Rum Ortodoks Kilisesinin enkazı arasında yapıldı. Arsuz'da ise kilisenin ağır hasar görmesinden dolayı bu yıl noel kutlaması yapılmadı.

Ayinlerde depremde yitirilen tüm canlar için dualar edildi. Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil ile İskenderun Ortodoks Cemaat Vakfı Başkanı Can Teymur, Noel Bayramı'nın tüm dünyaya barış, huzur ve mutluluk getirmesini diledi. Hurigil, “Hiç bir yere gitmedik, geçmişte de buradaydık, bugün de buradayız, gelecekte de burada olacağız. Bugün belki anaevimiz, kilisemiz yok ama geleceğe dair hayallerimiz var” dedi.

Antakya’da enkaza karanfil bırakıldı
Noel bayramı, buruk ta olsa, depremde yıkılan Antakya Rum Ortodoks Kilisesinin enkazı arasında yapıldı. Depremde yitirilen tüm canlar için dualar edildi.Vefat edenleri anmak için mum yakıldı, enkaza karanfiller bırakıldı.

Antakya Rum Ortodoks Patriği Yuhanna Yazıcı, Antakya Ortodoks Kilisesi ruhani liderlerinden Jan Delüller ve Dimitri Doğum ile Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil tarafından yönetilen ayinin sonunda depremlerde yaşamını yitirenler anıldı. Ayinde konuşan Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, Noel Bayramı'nın tüm dünyaya barış, huzur ve mutluluk getirmesini diledi. Hurigil, aynı mekanda Paskalya’dan sonra ikinci kez, Noel ayinini gerçekleştirdiklerini belirtti. Depremde kaybedilenlerin asla unutulmayacağını, 
belirten Hurigil, “Hiç bir yere gitmedik, geçmişte de buradaydık, bugün de buradayız, gelecekte de burada olacağız. Bugün belki anaevimiz, kilisemiz yok ama geleceğe dair hayallerimiz var. Geçmişte atalarımız da bu denemeden, sınanmadan geçtiler. Rabbimiz belki biz hepimizi, buradaki bütün halkı belki elçi kıldı. Umutlarımız kırık olsa da şüphesiz yürüdüğümüz bu yol uzun ve meşakkatli bir yoldur. Ancak sendelesek de yorulsak da ayağa kalkıp yeniden yürüyeceğiz. İçimizdeki sevgi ve ümit ile kilisemizi yeniden yükseltmeye devam edeceğiz. Yıkılan çan kulemizin altındaki bu ağaç bir semboldür” dedi.

İskenderun Aziz Corc Kilisesi'ndeki ayini ise Peder Dimitri Yıldırım ve Peder Yusuf Nicholas Papasoğlu yönetti. Işıklarla süslenen kilisedeki ayinde dualar edilip, mum yakıldı.

İskenderun Ortodoks Kilisesi'ndeki ayinde ise peder Dimitri Yıldırım ve Peder Yusuf Nicholas Papasoğlu, Noel Bayramı'nı kutlayanlara teşekkür etti. Kilisenin ışıklarla süslendiği ayinde mumlar yakılarak, dualar edildi. Ayin sonunda kokteyl düzenlenerek pasta kesildi. Noel ayini sonrasında yapılan pasta kesimi çocuklarla yapıldı. Vakıf Başkanı Can Teymur ve Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven de çocuklara pasta kesiminde eşlik etti.

İskenderun Ortodoks Cemaat Vakfı Başkanı Can Teymur, depremden dolayı hayatlarını kaybedenler için rahmet dileğinde bulundu, Noel bayramının barışa, kardeşliğe vesile olmasını, özellikle savaş içinde olan bölgelerdeki bütün insanlara huzur, sağlık, bereket ve mutluluk getirmesini istedi.

Çocuklar için şenlik düzenlendi
Kilisede Noel dolayısıyla çocuklar için şenlik yapıldı. Kilisede çocukların söylediği Noel İlahileri ilgiyle izlendi. Daha sonra kiliseye giren sembolik Noel Baba, tüm çocuklara hediyeler dağıtarak sevindirdi. 

Demiryürek ve Tosyalı'dan kahvaltı

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ile Kaymakam Murat Sefa Demiryürek, Noel Bayramı’nı kutlayan Hristiyan vatandaşlar ve din görevlileriyle kahvaltıda bir araya geldi. İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek farklı inanç gruplarının huzur içerisinde bir arada yaşama kültürünün en güzel örneklerinden olan İskenderun’da Hristiyan vatandaşlar ve çeşitli kiliselere mensup din adamlarını kutlayacakları Noel öncesinde Belediye Başkanı Fatin Tosyalı ile birlikte misafir ettiklerini söyledi.

 

 


Anahtar Kelimeler: Bayramı buruk kutlandı

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19