Noel´in dileği ´barış´

Hatay´daki kiliselerde önceki akşam kutlandı

GÜNCEL 26.12.2018 11:54:18 0
Noel´in dileği ´barış´

Akın Bodur/İskenderun

Hristiyan cemaati en büyük dini bayramları arasında bulunan ve Hz. İsa´nın doğumunu simgeleyen Noel Bayramı´nı önceki akşam ayinlerle kutlandı. Noel Bayramı, Hatay´da, İskenderun, Arsuz, Antakya, Samandağ ve Altınözü ilçelerindeki kileselerde önceki akşam düzenlenen ayin törenleriyle kutlandı. Noel Bayramı nedeniyle dün sabah da kiliselerde ayin düzenlendi. Hatay´da yaşayan Ermeni kökenli Türk vatandaşları ise Noel´i, hristiyanlığın vaftizle başlaması nedeniyle Hz. İsa´nın vaftiz olduğu 06 Ocak 2019 tarihinde kutlayacak. Ancak, Ermeni kökenli yurttaşlar dün kiliselerde düzenlene Noel Bayramı ayinine katıldı. Kiliseye bayram için gidenler, mum yakıp, barış için dua da etti.
İskenderun´da Ortodoks Kilisesi, Katolik Kilisesi Anadolu Ekipkoposluğu, Proteston Kilisesi ve Rum Katolik Kiliselerinde Noel kutlaması yapıldı. İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesindeki ayini papaz Dimitri Yıldırım yönetti. Papaz Yıldırım, Noel´in sevgi, kardeşlik. barış ve dostluğun gelişmesine vesile olması dileğinde bulundu. Antakya´daki kutlama ise ortodoks ve katolik kiliselerinde gerçekleştirildi.

Kliseye ziyaret
Hatay Valisi Rahmi Doğan ve il protokolü, dün Antakya Ortodoks Kilisesi´ni ziyaret ederek Hristiyan hemşerilerimizin Noel Bayramını kutladı ve bayram sevincine ortak olmaya çalıştı. Ziyarete Hatay Valisi Doğan´a, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hasan Kaya, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, Vakıflar Bölge Müdürvekili Mehmet Yıldıran, Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli, İl Jandarma Komutanvekili Albay Ufuk Bilgen, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu, ALİYAD Başkanı Nasrettin Eskiocak da katıldı.
Ziyarette, Noel Bayramını kutlayan Hatay Valisi Doğan, “Hatay yüzyıllardır medeniyetlerin beşiği olmuş bir kenttir. Farklı dinden, mezhepten, ırktan insanların barış ve huzur içerisinde yaşadığı bir toprak parçası olmuş. Bugünde aynı şekilde huzur içinde yaşıyoruz. Bayramlar sevinçlerin arttığı birlik ve beraberliğin coşkuya karıştığı günlerdir. Ben de Hristiyan vatandaşlarımızın Noel Bayramını tebrik ediyorum. Biz onlarla birlikte bu topraklarda yaşamaktan mutluyuz. Eminimin ki onlarda bu ülkenin hoşgörü iklimi içerisinde bizimle birlikte yaşamaktan mutludurlar' dedi. Noel´in, Hristiyan dünyasının çok önemli bir günü olduğunu belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş da 'Gerçekten çok değerli ve renkli bir şehirde yaşıyoruz. Bu şehir bize atalarımızdan miras kaldı, bizde torunlarımıza miras bırakacağız. Yüzyıllardır barışın, hoşgörünün, sevginin, bereketin ve kültürün başkenti olan bu şehirde bu günde Hristiyan kardeşlerimizin Noel Bayramını kutlamanın onurunu yaşıyoruz' değerlendirmesini yaptı. Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Antakya Belediye Başkanı Kimyeci, de şunları söyledi: 'Noel Bayramını en kalbi ve içten duygularımla kutluyorum. Noel Bayramı´nın ihtiva ettiği fedakârlık, dayanışma ve merhamet iklimi, hiç şüphesiz insanlık mirasına mal olmuş müşterek değerleri yansıtmaktadır. Bu değerler, tarih boyunca farklı köken, inanç ve kimlikten insanlara ev sahipliği yapan ilimiz coğrafyasına da fevkalade çeşitlilik ve zenginlik katmıştır. Antakya ve Hatay farklı dinlere, mezheplere ve etnik unsurlara asırlardır ev sahipliği yapmış, insanların barış ve hoşgörü duyguları ile kardeşçe bir arada yaşadığı dünyaya örnek bir şehir konumundadır. Bu mirası karşılıklı saygı, sevgi ve hoşgörü ruhuyla geleceğe taşımak hepimizin görevi ve sorumluluğudur.'
Ziyarete teşekkür eden ve konuklarına kilise bahçesinde ikramda bulunan Fadi Hurigil de şunları söyledi: 'Sevginin başkenti Antakya´da Hristiyan dinine mensup insanlar olarak Noel Bayramını büyük bir sevinç ve coşkuyla kutlamanın heyecanı içerisindeyiz. Yüzyıllardır devam eden barış ve kardeşlik ortamının tüm dünyaya örnek teşkil ettiği, ibadethanelerin aynı anda Allah´a yakarışların sunulduğu, ezan sesinin çan sesine, çan sesinin hezan sesine karıştığı, üç semavi dininin kucaklaştığı Antakya, acı ve gözyaşının eksik olmadığı dünyamızda, tüm insanlığın en temel özlemi olan barış ve huzurun yaşandığı müstesna şehirlerden bir tanesidir' dedi. Hatay Büyükşehir Belediyesi, kilisede noel için hazırlananı hediye verdi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57