Noel´in mumları barış dileğine

Hristiyan cemaatının en büyük dini bayramları arasında bulunan Noel, önceki gün akşam kutlandı.

GÜNCEL 26.12.2019 11:00:06 0
Noel´in mumları barış dileğine

Akın Bodur/İskenderun

 Her yıl 24 Aralık´ı 25 Aralık´a bağlayan akşam kutlanan Noel Bayramı, Hatay´ın İskenderun, Arsuz, Antakya, Kırıkhan ve Altınözü ilçelerindeki kiliselerde düzenlenen ayin ve etkinliklerle kutlandı. Kilisede mum yakıp, dua eden Hristiyanların büyük bayramında Noel pastası da kesildi. Hatay´da yaşayan Ermeni kökenli vatandaşlar ise Noel´i Hz. İsa´nın vaftiz edilişi olan 5 Ocak akşamı kutluyor.
İskenderun Ortodoks Kilisesi´nde düzenlenen Noel Bayramı ayinini yöneten kilise papazı Dimitri Yıldırım, Noel Bayramı´nı kutlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ayine katılan İskenderun kaymakamı İskender Yönden, belediye başkanı Fatih Tosyalı, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven ile diğer konuklarına teşekkür etti. Ayinde konuşan papaz Yıldırım, Noel Bayramı´nın tüm dünyaya barış getirmesini diledi ve 'Özellikle Türkiye´mize, devletimize, milletimize huzur, barış, bolluk, kardeşlik, mutluluk getirmesini dilerim' değerlendirmesini yaptı. Katılanların kilisede mum yakıp, barış dileğinde bulunduğu Noel ayini, kilise avlusunda yapılan havai fişekli etkinlikle sona erdi. İskenderun Ortodoks Kilisesinde ayin sonrasında Noel pastasını kaymakam Yönden, belediye başkanları Tosyalı ve Güven ile İskenderun Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur ve kilise papazı Yıldırım birlikte kesti. Kentte farklı inanç ve kültürdeki insanlar yaşadığını anımsatan Tosyalı, 'Bu hoşgörü ortamı devam edecek. Önemli olan bütün renkleri barındıran bir coğrafyada kardeşçe yaşayabilmektir' değerlendirmesini yaptı. Noel Bayramı nedeniyle İskenderun Katolik Kilisesi´nde de ayin düzenlendi. Antakya Ortodoks Kilisesi´ndeki ayini ise kilisenin papazı Jan Delüller ile rahip Dimitri Doğum yönetti. İlahiler okunduğu ayinde, mum yakıldı ve dua edildi. HBB personeli de Altınözü, Antakya, Arsuz, İskenderun ve Samandağ´daki kiliseleri ziyaret ederek, belediyenin hazırladığı hediyeleri kilise cemaatine iletti. İskenderun Kaymakamlığı, internet sitesinden yaptığı açıklamada, 'İlçemiz kaymakamı İskender Yönden ve eşi hanımefendi Ayşenur Yönden Noel Bayramı münasebetiyle tertip edilen kutlama programına teşrif etti. İskenderun Ortodoks Kilisesi´nde gerçekleşen program esnasında; Hristiyan vatandaşlarımızca kutlanmakta olan Noel Bayramı münasebetiyle Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Papaz Dimitri Yıldırım´ın da eşliğiyle Hristiyan vatandaşlarımızla tek tek selamlaşıp, Noel bayramları dolayısıyla tebrik ederek, gönül bağımızı, dostluk ve kardeşliğimizi pekiştirdik' ifadesine yer verildi.

'Çeşitliliği zenginlik olarak görmeye devam edeceğiz'
Hatay´da farklı kültürlerin bir arada yaşadığını anımsatan vali Rahmi Doğan, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Farklı kültürlerin, inançların bir arada barış ve kardeşlik içinde yaşadığı kadim şehir Hatay´da, mensup olduğumuz medeniyetin değerleri doğrultusunda, farklı dinlerin ve kültürlerin mevcudiyetini bir zenginlik olarak telakki ediyoruz. Söz konusu değerlerin hayata geçirilmesi neticesindedir ki bu coğrafya, öteden beri, çatışma, savaş, zulüm ve baskıdan kaçan herkese korunaklı bir çatı, güvenli bir liman olmuştur. Şehrin, hangi dine, inanca, etnik kökene ve mezhebe mensup olursa olsun, tüm vatandaşlarımızın geleceklerinden emin olarak, barış, huzur ve güven içinde hayatlarını sürdürdükleri bir coğrafya olması hepimiz için bir iftihar vesilesidir. Bizler, geçmişte olduğu gibi gelecekte de ilimizdeki çeşitliliği bir zenginlik olarak görmeye devam edeceğiz. Bu kardeşlik tablosunun tüm dünyaya örnek olmasını temenni eder, Farklı mezhep, gelenek ve kiliselere mensup Hristiyan vatandaşlarımızın kendi inançları doğrultusunda kutladıkları Noel yortularının, birlik ve beraberlik duygusunun güçlenmesine vesile olmasını diliyorum.'
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise sevgi ikliminin hâkim olduğu, huzur içinde bir arada ve kardeşçe yaşamın en güzel örneklerinin sergilendiği Hatay´da yaşayan Hristiyanların Noel Bayramı kutladı. Savaş, “Hatay, her zaman sevgi, barış ve kardeşlikle anılmayı ziyadesiyle hak eden bir şehir. Topraklarımızda yüzyıllardır yaşayan atalarımızın bizlere bıraktığı en büyük mirasımız, bir arada huzur içinde yaşama kültürümüzdür. Bizler bu mirası kararlılıkla gelecek kuşaklarımıza aktarmaktan büyük bir kıvanç duyuyoruz. Biliyoruz ki birbirimize duyduğumuz sevgi yüzyıllar boyunca güçlenip katlanarak büyüyecek. Nasıl ki ibadethanelerimizin duvarları sırt sırta ise bizler de bu şehirde tüm zenginliklerimizle omuz omuza vererek ülkemizi gelecek güzel günlere birlikte taşıyacağız' düşüncesini belirtti. Hristiyanların Noel Bayramı kutlayan İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da 'Bayram günleri, insan hayatının neşe ve mutluluk günleridir. Bizleri kaynaştıran, birbirimize güçlü gönül bağları ile bağlayarak kardeşlik duygularını coşturan anlamlı zamanlardır. Geçmişte olduğu gibi bugün de birçok medeniyetin, inancın, kültürün merkezi konumundaki kentimiz buradan aldığı güç ve dinamizmle, dünya barışına örnek teşkil etmeye devam edecek; sergilediği bu istikrarlı duruş ile daha mutlu ve müreffeh bir geleceğin kurulmasında yol gösterici olacaktır. Noel´in tüm Hristiyan vatandaşlarımıza huzur ve mutluluk getirmesini temenni ediyor, hiçbir ayrım gözetmeden yüzyıllardır bu topraklarda bir arada yaşadığımız Hristiyan vatandaşlarımızın Noel Bayramı´nı en samimi duygularımla kutluyorum' değerlendirmesini yaptı. Arsuz Kaymakam Musa Sarı da 'Farklı dini ve kültürel değerlere sahip İnsanların bir arada yaşadığı medeniyetler şehri ilçemiz ve bölgemizden Hristiyanlık dinine mensup tüm vatandaşlarımızın Noel´ini tebrik eder sağlık, mutluluk ve huzur içerisinde nice yıllar dilerim' değerlendirmesini yaptı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23