'O geceyi sıcak sıcak yaşayan biriyim'

Üç yıl önce 15 Temmuz´da yapılan darbe girişimine tepki olarak resmi bayram olan 15 Temmuz, Demokrasi ve Milli Birliği Günü ve Şehitleri Anma Günü olarak, resmi tatil günü ilan edildi.

GÜNCEL 15.07.2019 11:05:27 0

Nesrin Geyik/İskenderun

 Bugün, resmi tatil nedeniyle kamu kurumları kapalı olacak. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında İskenderun Teknik Üniversitesinde 'Direnişten dirilişe: Milletin iradesinin devletin idaresine dönüşme süreci' konulu konferans düzenlendi. İskenderun Teknik Üniversitesinde düzenlenen, Osmaniye Milletvekili ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy´un konuşmacı olduğu konferansa Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Türkay Dereli, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Nadir Ünal, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, 15 Temmuz şehidi olan Özel Harekât Polisi Gülşah Güler´in annesi Emine ve babası Hüseyin Güler de katıldı. '15 Temmuz vakit gelir' adlı video gösterisinin de yapıldığı konferans sonrası '15 Temmuz Milli Direniş' sergisi de açıldı.

Vali Doğan: 16 tankla çevrildik
Konferansın açılışında konuşan vali Doğan, 'Keşke videoyu izlemeden konuşmayı yapmış olsaydık, daha iyi bir konuşma yapabilirdik. Ama çok duygusal bir ortama girmiş bulundum. Çünkü o geceyi yaşayanlar bilir. Ben de o geceyi sıcak sıcak yaşayan birisiyim. Türk milleti o gün, o gece yapması gereken neyse çıkmıştır ve gereğini de yapmıştır. Bu millet yüzyıllar boyunca birtakım badirelere, birtakım sıkıntılara maruz kalmıştır ve bunların da altından kalkmasını çok iyi şekilde bilmiştir. 15 Temmuz´da bunlardan biridir. O gece sokakları, meydanları, köprüleri doldurup buradaki hain girişime dur diyebilen bu millet ve bu milletin evlatlarını da şükranla anmak lazım. Hocam burada konuşacak zaten, kendisi çok iyi bir hatip kendisini de çok iyi tanıyorum. Ona şunu söylemek istiyorum ki 15 Temmuz´u unutmamak ve unutturmamak lazım. Biz çok çabuk unutan bir milletiz ve geçmişi çok çabuk unutuyoruz. Bugün FETÖ´yle mücadelede gelmiş olduğumuz noktaya baktığımızda yine merhamet duygularımızın, vicdan duygularımızın kabardığını hissediyoruz ve adeta unutmuş bir vaziyette birileri öldü gitti ama birileri var, bunları nasıl kurtarırız, nasıl çıkartırız hesabı yapılıyor.

15 Temmuzların sene-i devriyelerinin en önemli hususu budur. İşte biraz önce videoyu izlediğimizde o geceyi ben tekrar yaşadım. Kars´ta o zaman yeni, bir aylık valiyken, 16 tankla çevrildik ve benim iki vali yardımcım, beni haberdar etmeden darbe saatinde, saat 22.00 gibi tugay komutanlığına giderek tugay komutanıyla birlikte darbe girişiminde bulundu. Bu şunu gösteriyor, şunun için ifade etmek istedim: bu darbe girişimi sadece askerin içerisindeki bir girişim değil bu sivil ayağıyla birlikte komple kırk yıl hazırlanmış, planlanmış, programlanmış ve o gece de haberdar olarak sivil ayakla birlikte, askeri ayakla birlikte ve dış mihraklarla birlikte icra edilen bir durumdur. Tabi bu millet bunun altından kalkabilecek güçtedir, ferasettedir, dirayettedir, kuvvettedir ve bundan sonra da bu topraklarda yaşayabilmek için bu kudreti göstermek lazım, çocuklarımızı yetiştirmek lazım ve çocuklarımıza da bunu sürekli hatırlatmak lazım. Bu coğrafyada yaşamak gerçekten zor, her gün şehit veriyoruz. Minnettarız, şükranız. Bizi millet yapan, bu toprakları da vatan yapan bu şehitlerin kanıdır. Şehitlerimizin bu topraklara düşen canıdır. Bu yüzden onları hiçbir zaman unutmuyoruz. Onların hatıralarını yâd etmek adına devlet olarak, millet olarak, birey olarak da her şeyi yapmaya hazırız.'

Konferansta konuşan Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy, “Esas mesele, milletin çocuklarının milleti temsil ettiğini bilmektir. 15 Temmuz´da Türkiye bir zihin bulandırma ve kargaşa ortamına sürüklenmeye çalışılmıştır. ‘15 Temmuz kontrollü girişimdi´ diyen bir zihniyeti anlamak mümkün değildir. 15 Temmuz´u meşrulaştırmaya çalışan bir zihniyete, milletin evlatları o gün olduğu gibi bugün de engel olacaktır. Bizler bunu biliyoruz. Milletin verdiği mesajları çok iyi okumak gerekmektedir. Ülkemizin işgal edilmeye çalışıldığını görmek lazım. Hatay´ı Türkiye´den koparma, Doğu ve Güneydoğu´nun işgali ve Türkiye´ye el koymayı planlayan hainler, milletin hakikati anlamasına engel olmaya çalışmaktadır. Memleketimizin emperyalist devletler tarafından kurulan bozuk sistemin bir parçası haline getirilmeye çalışıldığı bir gerçektir. Türk milletinin medeniyet ile kurduğu ülkesinin yeniden tüm âleme nizam verme gücüne sahip olduğu bilinmektedir. Emperyalistler sömürgelerini meşrulaştırmak için ‘kurtarıcı´ gibi görünmeye çalışarak bizi bölmeye çalışmaktadırlar. Üretimimizin durdurulması için her şeyi yapmaktadırlar. Ne zaman toparlandık, durdurmak için ellerinden geleni yaptılar. Son 20 yıldır kendimize gelmeye çalıştık ülke olarak. Şu an kendi İHA-SİHA, savunma silahlarını, araştırma gemilerini yapabilen bir ülkedir, Türkiye diye konuştu.
İSTE Rektörü Dereli de şunları söyledi: 'O gece Prof. Dr. Ruhi Ersoy birçok vekilimiz gibi Meclis´te çalışıyordu. O geceyi canlı olarak yaşayanlardan birisi. Sadece o gece değil o geceden sonra da vekilimiz milli iradenin devlet idaresine dönüşmesinde çok önemli vazifeler üstlendi. 15 Temmuz´un iradeye dönüşmesi ve bunun da devlet idaresine dönüşmesi hususunda çok önemli çalışmalar yaptı. Dolayısıyla kendisinin bu tecrübesinden yararlanmak ve kendisini dinlemek istedik. Sadece şunları söylemek isterim; biz de İskenderun Teknik Üniversitesi olarak ülkenin bölünmez bütünlüğü için çalışmalarımıza devam edip özellikle de bir teknik üniversite olduğumuz için teknolojik bağımsızlığın çok önemli bir unsur olduğunu düşündüğümüz için teknoloji üzerine teknik üzerine yoğunlaşmış bir üniversiteyiz. Üniversitenin vizyonunda da belirttiğimiz gibi ülkenin milli, yerli sanayisine hizmet edecek uzmanlar yetiştirmeye gayret ediyoruz.'

'15 Temmuz Milli Direniş' sergisi
15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü Etkinlikleri kapsamında İskenderun Teknik Üniversitesi´nde '15 Temmuz Milli Direniş' sergisi açıldı. İskenderun Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatları Bölümü öğretim görevlileri Adem Çolak ve Merve Düzağaç Çolak küratörlüğündeki sergisi, İSTE Barbaros Hayrettin Konferans Salonu fuaye alanında düzenlendi. Serginin açılışını Hatay Valisi Rahmi Doğan, sergiyi, İSTE Rektörü Dereli, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersoy, İskenderun Kaymakamı Yönden, Belen Kaymakamı Doğan, Hatay Özel Harekât Şube Müdürü Abdulmuttalip Aslan, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Mithat Tolunay, İskenderun Müftüsü Şekerci´nin de buluhrduğu katılımcılarla birlikte açtı. 15 üniversiteden akademisyen, sanatçı ve öğrencilerin 43 eserle katıldığı sergi 16 Temmuz´a kadar İSTE Barbaros Hayrettin Konferans Salonu fuaye alanında, 15 Temmuz tarihinde ise İskenderun Atatürk Anıtı Alanı´nda sergilenecek.
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerine halkı davet eden ve bugün yapılacak etkinliklerle darbe girişiminde şehit düşen ve gazi olanların anılacağını belirten Tosyalı, ”3 yıl önce yapılmak istenen hain darbe girişimi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan´ın dik duruşu ve milletimizin iradesine sahip çıkmasıyla geri püskürtülmüştür. Türk milleti, 15 Temmuz gecesi destan yazmış, kahramanlığını dosta düşmana bir kez daha göstermiştir. 15 Temmuz gecesinin yıl dönümünde tarih yazan kahramanlarımızı bir kez daha şükran, minnet, rahmet ve saygıyla anacağız' değerlendirmesini yaptı.

Antakya´da ´şehitleri anma´ konseri
Antakya´da da Şehitleri Anma konseri düzenlendi. Şef Erhan Tekin yönetimindeki MKÜ Antakya Devlet Konservatuarının konseri, MKÜ Atatürk Konferans salonunda gerçekleştirildi.
Memur-Sen de bugün saat 16.00´da Antakya´daki 15 Temmuz ve Milli İrade Parkında basın açıklaması yapacak ve kan bağışında bulunacak.

Kırıkhan´da 15 Temmuz sergisi
Kırıkhan´da 15 Temmuz konulu fotoğraf sergisi açıldı. Sergiyi ziyaret eden ve fotoğrafları inceleyenler arasında Kırıkhan Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, Kırıkhan Komutanı Binbaşı Hakan Çınar, Belediye Başkan Yardımcısı Muhammet Tolga Üçdal, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Kılıç da bulundu. Kırıkhan protokolü, Şehit Aileleri ve Gaziler Dernek Başkanı Bestami Antepli ile birlikte 15 Temmuz Şehidi olan özel harekat komiseri Gülşah Güler, özel harekat polisi Hurşit Uzel, Afrin şehidi Ahmet Bayram ve şehit Ali Çeker ile öğretmen Hulisi Göçer´in ailesine ziyaret etti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19